Anayasa Mahkemesinin yeni Başkanı Kadir Özkaya oldu
Anayasa Mahkemesinde Zühtü Arslan’ın emekliliği nedeniyle başkanlık seçimi yapıldı. Seçimlerde Kadir Özkaya başkan oldu. Özkaya, HDP kapatma davasında partinin hazine hesabına bloke konulması yönünde oy vermiş, Can Atalay başvurusunda ise hak ihlali olduğunu belirtmişti
Anayasa Mahkemesinde (AYM) Zühtü Arslan'ın Yüksek Mahkeme'deki 12 yıllık görev süresinin 20 Nisan'da dolacak olması nedeniyle başkanlık seçimi yapıldı. Seçimler sonucunda Kadir Özkaya, AYM'nin yeni başkanı oldu. Başkanlık için Özkaya ile birlikte Yusuf Şevki Hakyemez yarıştı. Özkaya 9 oy alırken Hakyemez ise 6 oy adı. Böylelikle AYM'nin yeni başkanı Özkaya oldu. Diğer yandan daha önce aday olmasına kesin gözüyle bakılan bazı üyelerin ise yeterli desteği bulamadığı için aday olmadığı öğrenildi. Ayrıca Zühtü Arslan'ın henüz kime oy kullandığı öğrenilmedi ancak seçimlerde Özkaya ile Hakyemez’in başkan adayı olmasından rahatsız olmadığı iddia edildi.
ÖZKAYA’NIN ÖZGEÇMİŞİ
1963 yılında Tarsus’ta doğan Özkaya, Bandırma Ortaokulunun ardından Tapu Kadastro Meslek Lisesini bitirdi, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden 1985 yılında mezun oldu. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde memurluk, Tarım Kredi Kooperatiflerinde kontrolörlük görevlerinde bulundu. 4 Şubat 1991 tarihinde başladığı idari yargı hakimlik stajını tamamladıktan sonra 13 Mayıs 1993 tarihinde Danıştay tetkik hakimliğine atandı. 2004 yılı Kasım ayına kadar bu görevini sürdürdü. 21 Ekim 2005 tarihinde ise Kasım 2004’te geçici olarak görevlendirildiği Anayasa Mahkemesi raportörlüğü görevine atandı. Bu görevi yürütmekte iken 2011 yılında, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Danıştay üyeliğine; 18 Aralık 2014 tarihinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi. Özkaya, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 12 Mart 2020 ve 5 Mart 2024 tarihlerinde yapılan toplantıda iki kez Anayasa Mahkemesi başkanvekilliğine seçildi. Özkaya, seçildiği başkanvekilliği ve İkinci Bölüm başkanlığı görevini 4 Nisan 2020 tarihinden itibaren yürütüyordu.
KRİTİK DOSYALARDAKİ KARARLARI
Özkaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından AYM üyeliğine atandı. Türkiye İşçi Partisi’nden milletvekili seçilen Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay dosyasında Özkaya, hak ihlali olduğu yönünde karar verdi. Özkaya, HDP’nin Hazine yardımı yatırılan banka hesaplarına geçici bloke konulması yönünde Hasan Tahsin Gökcan, Muammer Topal, Rıdvan Güleç, Recai Akyel, Basri Bağcı, İrfan Fidan, Kenan Yaşar ve Muhterem İnce ile birlikte oy vermişti. Özkaya daha sonraki süreçte Muammer Topal, Recai Akyel, Basri Bağcı, İrfan Fidan, Kenan Yaşar ve Muhterem İnce ile birlikte yine benzer yönde oy vermişti. Özkaya 2020'de Osman Kavala'nın başvurusunda tutuklamanın hukuki olmadığı iddiasına ilişkin olarak kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmediği yönünde oy kullandı. Özkaya, 21 Aralık 2017'de, Selahattin Demirtaş'ın hakkında uygulanan yakalama, gözaltına alma ve tutuklama tedbirlerinin hukuki olmadığı iddiasına ilişkin başvuruda hak ihlali olmadığı yönünde oy verdi.
2 YIL SONRA YİNE SEÇİM YAPILACAK
Anayasa Mahkemesi Başkanı görev süresi 4 yıl olsa da 2026 yılında Yüksek Mahkeme yeniden başkanlık seçimi yapacak. 18 Aralık 2014’te Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Özkaya’nın üyelikteki 12 yıllık görev süresi aralık 2026’da dolacak ve Özkaya emekli olacak. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi’nde 2026 yılında yeniden başkanlık seçimi yapılacak.
HAKYEMEZ'İN VERDİĞİ KARARLAR
Başkanlık seçimini kaybeden Hakyemez de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından AYM üyeliğine atanmıştı. Türkiye İşçi Partisinden milletvekili seçilen Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay dosyasında Hakyemez, hak ihlali olduğu yönünde karar verdi. Hakyemez, HDP’nin Hazine yardımı yatırılan banka hesaplarına geçici bloke konulması kararına Zühtü Arslan, Engin Yıldırım, Emin Kuz, Yıldız Seferinoğlu ve Selahaddin Menteş ile birlikte katılmayıp karşı oy kullanmıştı. Hakyemez daha sonraki toplantıda da bloke kararının kaldırılması yönünde oy kullanmıştı.