Anayasanın 66. maddesini hedef alan baro başkanına yanıt: Yaptığı açıklama bölücü
Anayasa hukukçusu Erdem Cömert, yeni anayasada vatandaşlık tanımının değişmesi gerektiğini söyleyen Diyarbakır Barosu Başkanı Abdulkadir Güleç’e tepki gösterdi. Cömert, ‘Diyarbakır Barosu başkanının açıklaması birleştirici değil bölücüdür.'dedi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Abdulkadir Güleç, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili görüşlerini açıkladı. Güleç, mevcut anayasanın, Kürt toplumunun ihtiyaçlarını, taleplerini karşılayan bir anayasa olmadığını belirtti. Anayasada yer alan bütün etnik göndermelerin, atıfların, vatandaşlık tanımının değişmesi gerektiğini bildiren Güleç’e, anayasa hukukçusu Erdem Cömert tepki gösterdi. Cömert, “Diyarbakır Barosu başkanı, Türkiye’nin bölünmesi planlarında rol almaktadır. 66. maddeyi hedef alan Türk ulus devletini hedef alır. 66. maddeye en çok sarılması gerekenler de aslında farklı etnik kökenlerden gelen insanlardır.” diye konuştu.
‘ETNİK GÖNDERMELERİN DEĞİŞMESİ GEREKİR’
Diyarbakır Barosu Başkanı Abdulkadir Güleç, İlke TV’de katıldığı programda kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Güleç, yeni anayasa değişikliği tartışmalarına ilişkin sorulan soru üzerine şunları söyledi:
“Darbe anayasası ile yönetiliyoruz. Evet bazı dönemlerde belli değişiklikler yapıldı. Ama anayasanın o ruhu hala yürürlükte. Bu gerçekten tek başına 22 yıldır iktidarda olan AK Parti’nin, maalesef 22 yıldır değiştirmediği, değiştiremediği bir anayasa gerçeği var. Kürt toplumunun ihtiyaçlarını, taleplerini karşılayan bir anayasa değil. Vatandaşlık tanımından tutalım temel hak ve özgürlüklere ilişkin diğer düzenlemelere kadar antidemokratiktir. Bu antidemokratik uygulamaların ve anayasada yer alan bütün etnik göndermelerin, atıfların değişmesi gerekmektedir.

ANADİLDE EĞİTİM İSTEDİ
“Şu an 20-25 milyon nüfusu olan Kürtler anayasaya göre aslında Kürt değiller, Türkler.” diyen Güleç şu ifadeleri kullandı:
“Çünkü anayasanın vatandaşlık tanımı ile ilgili düzenleme Türklüğü esas alıyor. Orada Türklük etnik bir kimlik olarak ortaya konulmuş. Öncelikle vatandaşlık tanımının değişmesi lazım. Vatandaşlık tanımının bütün toplumsal kesimi kapsayacak şekilde formüle edilmesi lazım. Bu temel düzenlemenin yeni anayasada dikkate alınarak düzenlenmesi gerekir. Yine birçok yasal engel var. Kürtlerin anadilde eğitim hakkını tanıyan düzenlemeler olması lazım. Belki ileriki süreçlerde niye olmasın? Bugün Diyarbakır’da ya da Mardin’de Kürt toplumu niye kamudan Kürtçe hizmet alamasın? Bunların da toplumsal uzlaşı esas alınarak dikkate alınması gerekir.”
‘YIKICILIĞIN SÖZCÜSÜ OLMUŞLAR’
Anayasa hukukçusu Avukat Erdem Cömert ise Aydınlık’a yaptığı açıklamada Diyarbakır Barosu Başkanı Abdulkadir Güleç’e tepki gösterdi. Cömert şöyle konuştu:
“Öncelikle baro başkanının yeni anayasa tartışmaları konusunda fikri olması evet doğru. Ama Diyarbakır Baro Başkanlığı, ‘bölge baroları’ olarak kendisini adlandırılıyor. Anayasada yasaklanmış bir şeydir bu. Bölücülüğün, yıkıcılığın sözcüsü olmuş durumdalar. İkincisi, söylediği şey kesinlikle doğru değil. Anayasayı anlamamış. Anayasanın 66. maddesinde ‘Türk milleti’ yer almaktadır. Millet ve milliyet kavramları birbirinden farklıdır. Diğer yandan açıklamasında 20-25 milyon Kürt vatandaştan bahsediyor. Bu sayıyı nasıl bulmuş tartışma konusu. Anayasanın 66. maddesinin ırkı esas almadığı, bütünleştirici olduğu açıktır. Diyarbakır Barosu başkanının açıklaması birleştirici değil bölücüdür. Türkiye’nin bölünmesi planlarında kendisi de rol almaktadır. 66. maddeyi hedef alan Türk ulus devletini hedef alır. 66. maddeye en çok sarılması gerekenler de aslında farklı etnik kökenlerden gelen insanlardır.”
BİR HAFTA ÖNCE UYARMIŞTI
Türk Milliyetçisi Avukatlar Grubu (TÜMAG) tarafından 23 Kasım Cumartesi günü “Yeni Anayasa Tartışmaları Neden Şimdi” konulu konferans düzenlenmişti. Burada konuşan Erdem Cömert, anayasa değişikliğiyle birlikte asıl hedefin 66. madde olduğu uyarısında bulunmuştu. Cömert konferansta şu değerlendirmeleri yapmıştı:
“Anayasanın yüzde 70’i değiştirilmiş hala anayasa değişikliğinden bahsediyorlar. Anayasanın 82’deki halinden eser kalmamış. Şu anda murat edilen ne? Bize anayasa değişikliği adı altında birçok farklı tartışmalar yaşatmaya çalışacaklar. Asıl hedefin 66. madde olduğunu düşünüyorum. 66. maddede, ‘Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türk’tür.’ hükmü yer alıyor. Burada Atatürk’ün, ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir.’ şeklindeki sözünü de hatırlıyoruz. 66. madde kapsayıcı ve bütünleştiricidir.”