ASO Başkanı Ardıç: Kalkınma kadın emeğiyle mümkün
Ankara Sanayi Odası (ASO) koordinatörlüğünde çalışmalarını sürdüren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ankara Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi “2023 yılı 1. Olağan Genel Kurul Toplantısı” Ankara Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde tamamlandı.
Toplantıya, ASO Başkanı Seyit Ardıç, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Çubuk Ticaret Borsası Başkanı Murat Şan, TOBB Ankara İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Belma Yılmazyiğit ve çok sayıda kadın girişimci katıldı.
Toplantının açılışında konuşan ASO Başkanı Ardıç, kadınların çalışma hayatında dezavantajlı grubu oluşturduğunu söyledi. Türkiye’de iş gücüne katılım oranının erkeklerde yüzde 70'in üzerinde, kadınlarda ise yüzde 35 civarında olduğunu belirten Ardıç, "İş gücüne katılamayan ve işsiz kadınların toplamı, ülkemizde çalışma çağındaki kadın nüfusunun yüzde 70'inin istihdamda olmadığını, ekonomik olarak atıl durumda olduğunu göstermektedir." diye konuştu.
KADIN EV İÇİ BAKIM HİZMETİNDE
Ekonomik olarak aktif olmayan kadın nüfusunun yaklaşık yarısının ailedeki çocuklar ile yaşlıların bakımı ve ev işleri nedeniyle iş gücüne katılamadıklarını, ne eğitimde ne istihdamda olan genç kadınların oranının da çok yüksek olduğunu dile getiren Ardıç, şunları kaydetti:
"Kadın istihdamının tarımda, hizmetlerde ve niteliksiz işlerde yoğunlaştığını görüyoruz. Çalışan kadınlarda yönetici olanlar sadece yüzde 3 iken, erkeklerde ise bu oran kadınların 2 katından daha fazla. İşveren kadınların kadın istihdamındaki payı sadece yüzde 1,65, erkeklerde ise bu oran 3 kat daha yüksek.
‘ÇÖZÜM GELİŞTİRMEMİZ ÖNEMLİ’
“Ülkemizin kalkınması ancak nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınların emeğini görünür kılarak ve ekonomik üretimini artırarak mümkün olur. Bu hedefe ulaşmak için öncelikle kadınların iş gücüne daha fazla katılmalarını ve iyi şartlarda çalışmalarını sağlayacak çözümler geliştirmemiz çok önemli. Bunun için de eğitim ve istihdamda elverişli koşulları sağlamak, görünür ve görünmez bütün bariyerleri ortadan kaldırmak, kadın girişimciliğini ve kadın inisiyatiflerini teşvik etmek gerektiğini düşünüyorum."
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da istihdamdaki kadın oranının yeterli olmadığını belirterek, "Girişimciliğe baktığımızda kadın girişimci sayımız yüzde 15'lerde. Bu bizleri mutlu eden bir rakam değil. Kadınlar iş dünyamızın parlayan yıldızı. İşlerimizi kadınlara teslim ettiğimizde o işin arkasından dönüp bakmıyoruz." diye konuştu.
TOBB Ankara İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Belma Yılmazyiğit de stratejik yol haritalarında en önemli başlıkların kadın girişimci sayısını artırmak, kadınların oda ve borsalarda yer almalarını sağlamak ve şirketlerindeki temsil, imza yetkinliğini artırarak görünürlüğü sağlamak olduğunu söyledi.