Antakyalı ayakkabı ustaları: Suriye kapıları açılsın
Ayağımızdaki ayakkabıların yüzde 40’ı Antakya’da üretiliyor. Ayakkabıcılar daha çok üretebilmek için taleplerini sıraladı. Üretimlerinin yüzde 10’unu Ortadoğu’ya ihraç eden ayakkabıcılar, Suriye ile barış istedi
Türkiye’nin ayakkabı ihtiyacının yüzde 40’ı Hatay’ın Antakya ilçesindeki imalathanelerden karşılanıyor. İlçe, ayakkabı üretiminde merkez ve sektörün Türkiye’deki belkemiği. Antakya’da üretim, taban imalatı ile başlamış, bugün ise bir ayakkabının ham deri halinden, ayağa giyilen son şeklini alana kadar her evresi hayata geçiyor. Antakya’da Ayakkabıcılar Odası ikinci başkanı Mehmet Seferoğlu ve ayakkabı imalatçılarıyla, yaşadıkları sıkıntıları ve çözüm yollarını konuştuk.
En önemli sorun, saya ustası ve kalifiye işçi sıkıntısı. Bütün dükkânların camlarında ‘sayacı aranıyor’ yazılı. Ustaların olmaması üretimin düşmesine ve siparişlerin aksamasına neden oluyor. Ayakkabıcılar, Ortadoğu kapısının yeniden açılmasını istiyor. Özellikle Suriye ile barışarak, Yayladağ, Çilvegözü, Zeytin Dalı kapılanının açılması ile ayakkabı ihracatının maliyetinin düşeceğini ve zamandan kazanacaklarını söylüyorlar. Ayakkabı sektöründe kullanılan üretim malzemelerinin daha önce ithal edildiğini, şimdilerde ise bunun durdurulduğunu ve yerli imalata geçildiğini belirtiyorlar. Elektrikte yaşanan ciddi fiyat artışları da canlarını yakıyor, çek yasasının yeniden düzenlenmesi de bir diğer talep.
Atakan Çelikkol
‘ÇIRAK VE USTA BULAMIYORUZ’
Antakya Ayakkabıcılar Odası İkinci Başkanı Mehmet Seferoğlu, şunları belirtti: “Bizim en önemli sıkıntımız çırak, kalfa ve usta bulamamak. Daha önce insanlar, çırak olarak çocuklarını bize bırakırlardı. Yine daha önce Eğitim Enstitüsü’nden destek alıyorduk, o da kapandı. Antakya Ayakkabıcılar Odası olarak bütün imalatçı arkadaşlar sıkıntı çekiyor. Ortadoğu’ya yüzde 10 ihracatımız var. Yayladağ, Cilvegözü ve Afrin kapısı kapanınca sıkıntıya girmeye başladık. Şimdi RORO gemileri İskenderun ve Mersin gemileri ile gönderiyoruz, çok geç ulaşıyor. Buna bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Daha önce bu kapılar açık olduğunda Ürdün’e kadar 12 saatte gönderebiliyorduk. RORO ile 15 gün sürüyor.
Seferoğlu, Suriye ile bir barış sağlanabileceğini belirterek, “Biz oradaki kardeşlerimizle barış içinde yaşamalıyız” dedi.
Murat Doğan
‘BORÇLARIN ALTINDAN KALKAMIYORUZ’
Çok sayıda imalatçının elektrik borcu olduğunu da ifade eden Seferoğlu, taleplerini sıraladı: “Bu fiyatlarla elektrik borçlarının altından kalkamayız. Biz artık makineleştik ve işimiz elektrikle, buna bir çözüm bulmalarını istiyoruz.
“Hammadde sıkıntısı da yaşıyoruz. Daha önce lastik, karton ithal ediliyorduk, şimdi durduruldu ve biz üretiyoruz ama bu bizim ihtiyaçlarımızı karşılayamadığı için sıkıntı yaşanıyor.”
42 senedir ayakkabıcılık yapan Atakan Çelikkol, mesleğin ağır meslek gurubuna alınmasını istiyor. Çelikkol, mesleğe kötü yerlerde, merdiven altı imalathanelerde başlayan gençlerin işten soğuduğunu, anne ve babaların da çocuklarını göndermediklerini belirtiyor.
Mehmet Seferoğlu
‘ÇEK YASASI DÜZENLENMELİ’
Usta Murat Doğan şöyle konuştu: “İşçi ve usta bulmakta zorluklar çekiyoruz çünkü meslek okulları yok. Devletin bu konuya el atması ve çözüm bulmasını istiyoruz. Yoksa ülkemiz ithalata mecbur olacaktır. Yine devletimizden ikinci beklentimiz çek ve senet meselesine bir çözüm bulunmasıdır. Çek verenin teminatı, sorumluluğu anlamında… Vatandaş, 20 sayfalık çek alıyor, istediği kadar çek veriyor sonra da karşılığı olmayan bu çekler yüzünden esnafımız ve ticaretle uğraşanlar ciddi zarar görüyor. Bu kanayan yaraya bir çözüm bulunmalıdır. Çek Yasası düzenlenmelidir.”