Antalyalılar'ın dikkatine! 3 günlük bayram tatilini yolda harcamayın! İşte Ramazan bayramında Antalya'da gezilecek en iyi yerler
Antalyalılar'ın dikkatine! Bayram tatilini yolda harcamayın! İşte Ramazan bayramında Antalya'da gezilecek en iyi yerler listesi; mağaralar, şelaleler, tabiat parkı, koylar, kasabalar, antik kentler ve daha fazlası...
Antalyalılar, 3 günlük bayram tatilini yolda geçirmeyin! İşte Antalya ve çevresinde bayram tatilini değerlendireceğiniz en iyi yerlerin listesi:
1. Kaş
2. Demre
3. Alanya
4. Kemer
5. Manavgat
6. Kurşunlu Şelalesi
7. Termessos Güllük Dağı Milli Parkı
8. Geyikbayırı
9. Dipsiz Göl
10. Güver Uçurumu
11. Beydağları Milli Parkı
12. Yalan Dünya Mağarası
13. Çığlıkara Ormanı
14. Altınbeşik Mağarası Milli Parkı
15. Rhodiapolis Antik Kenti
O listenin detaylarını Aydınlık olarak sizler için sunduk:
1. Kaş
Kaş, Antalya'nın batı kıyısında yer alan turistik bir merkezdir. Yüz Ölçümü bakımından Antalya'nın 4. en büyük ilçesidir. Doğa turizm ininden, dalış turizmine, kamp turizminden, eşsiz manzaralı otellerine her türlü turizm çeşidinin içinde barındırır. İşte Kaş ve çevresindeki eşsiz doğal ve tarihi güzellikler:
Kekova Batık Şehir
Patara Antik Kenti
Saklıkent Kanyonu
Letoon Antik Kenti
Xanthos Antik Kenti
Kaputaş
Kyaneai Antik Kenti
Kalkan Doğal Havuz
Yeşil Göl
Uçarsu Şelalesi
Patara Kum Tepeleri
Kaş'a gittiğinizde bu şarkıyı dinlemeden dönmeyin:
Kaş 2
2. Demre
Demre Likya'nın en önemli şehirlerinden birisi olarak bilinir. Antalya'nın turistik ilçelerinden biridir. İşte Demre'deki gezilecek tarihi ve doğal güzellikler:
Myra Antik Kenti
Noel Baba Kilisesi
Andriake Antik Kenti
Andriake Kuş Cenneti
Soura Antik Kenti
Hoyran Nekropolü
Trysa Antik Kenti
Kaleköy
Kyaenai Antik Kenti
Üçağız Köyü
Kekova
3. Alanya
Alanya, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'ndeki Antalya iline bağlı bir turizm ilçesidir. İl merkezine uzaklığı 154 kilometredir. Alanya, Antik çağlarda korsanlara, Bizans döneminde derebeylerine ev sahipliği yapmış ve nihayet Anadolu Selçukluları döneminde de başkentliğe yükselmiş ender güzellikteki tarihi bir şehirdir. Alanya'nın doğal ve tarihi güzellikleri:
Alanya Kalesi
Kızılkule
Kleopatra Plajı
Dim Çayı
Dim Mağarası
Sapadere Kanyonu
Syedra Antik Kenti
Alara Han
Damlataş Mağarası
İncekum Tabiat Parkı
Kızılcaşehir Kalesi
Alara Kalesi
4. Kemer
Kemer, Akdeniz kıyısında, Antalya'ya 32 kilometre uzaklıkta olan bir ilçesidir. 1980'li yılların başına kadar küçük bir köy iken son 20 sene içinde açılan tesislerle Türk turizminin en önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir.
Kemer ve yakınlarındaki gezilecek doğal ve tarihi yerler:
Yörük Parkı
Göynük Kanyonu
Phaselis Antik Kenti
Çıralı Yanartaş
Olympos Antik Kenti
Adrasan
Olimpos Plajı
Tahtalı Dağı
Olimpos Teleferik
Beldibi Gizli Koy
Kesme Boğazı Kanyonu
Paris 2 Batığı
5. Manavgat
Antalya'nın en büyük 2. ilçesi olan Manavgat ve çevresindeki gezilecek doğal ve tarihi yerler:
Side Antik Kenti
Side Su Altı Müzesi
Köprülü Kanyon
Tazı Kanyonu
Selge Antik Kenti
Manavgat Şelalesi
Altınbeşik Mağarası
Aspendos
Sillyon Antik Kenti
Darıbükü Kanyonu
Üzümdere Milli Parkı
Side Müzesi
Lyrne Antik Kenti
Alabalık Vadisi
Oymapınar Gölü
6. Kurşunlu Şelalesi
Antalya-Mersin karayolunun 15'nci kilometresinden sola dönülerek 7 kilometre daha gidince zengin florası olan, 33 hektar alana sahip, 18 metre yükseklikten dökülen, Kurşunlu Şelalesi'ne ulaşılır. Yedi adet küçük göletin küçük şelalelerinin birbirine bağlandığı 2 kilometrelik bir kanyon içindeki şelale 1986 yılında ziyarete açılmıştır.
Çevresindeki zengin flora ve fauna, burayı doğa yürüyüşü, bitki ve hayvanları gözlemleme gibi eko turizm faaliyetleri açısından öncelikli konumlardan biri haline getirmiştir. Tabiat parkı içinde yürüyüş yaparken tavşan, sincap, ağaçkakan, kaplumbağa ve diğer küçük hayvanlarla karşılaşmak mümkündür. Temiz havası ve büyüleyici manzarasıyla tabiat parkı, birçok ziyaretçiyi günübirlik dinlenme ve piknik için cezbeder. Ziyaretçiler için seyir terasları, oyun alanları, araç parkı ve diğer imkanlar da mevcuttur.
7. Termessos Güllük Dağı Milli Parkı
Termessos Güllük Dağı Milli Parkı, Antalya ilinde 1970 yılında, 6.702 hektarlık alan üzerinde kurulan mili park. Toros dağlarının eteklerinde, Korkuteli ilçe sınırlarında yer alır. Alan tarihi, arkeolojik, botanik, jeolojik ve jeomorfolojik değerleri barındırır. Termessos Antik Kenti ve Termessos Kaya Mezarları buradadır. Antik kentte en eski kalıntılar Helenistik devirden kalma mezarlardır.
8. Geyikbayırı
Geyikbayırı, Antalya il sınırları içerisinde yer alan tırmanışçılar için cennet sayılabilecek bir bölge. Tabii ona cennet niteliğini tanıyan özelliği sadece tırmanış bahçesi olmasıyla kalmıyor, çevresinde yükselen dağları ve etrafı saran ormanlarıyla her göreni etkileyecek bir doğal güzelliğe de sahip. Bu bölgede göze en çok çarpan ve onun etrafında şekillenen kayalardan bakıldığında muazzam bir manzara sunan Bey Dağları’nın zirvelerinden biri olan Geyiksivrisi Dağı yer alıyor. Geyikbayırı Toros Dağları’nın bir ucunda, etrafında yer alan köyü ve kamp alanlarıyla hem yerleşimin bulunduğu hem de sene içerisinde birçok turistin ziyaret ettiği bir bölge olarak karşımıza çıkıyor.
9. Dipsiz Göl
Dipsiz Göl, Antalya’nın Akseki ilçesi ile Konya’nın Bozkır ilçesi sınırında Bozkır’ın yaklaşık 30 km batısında yer alıyor. Gölün yolu biraz karışık ve stabilize bir yol. Gidiş yolunda kaybolmamak için dikkatli olmakta fayda var. Çünkü ana güzergah boyunca çok fazla yayla yolu ayrımı var ve her an birine sapıp yolu kaybetmek olası bir durum. 1702 metre rakımda bulunan Akseki Dipsiz Göl, doğal güzelliğiyle görenlerin ilgi toplamasına rağmen gölde şimdiye kadar herhangi bir bilimsel bir araştırma yapılmış değil. Gölün yaklaşık 72 metre derinliği ve yukarıdan aşağıya doğru genişleyen bir yapıya sahip olduğu yöre halkı tarafından dile getiriliyor. Dipsiz Göl’e özellikle yaz aylarında Antalya, Manavgat, Akseki ile Konya’nın Bozkır, Seydişehir ilçelerinden çok gelenler oluyor. Burada bahar aylarında göl çevresinde rengarenk çiçekler açıyor. Ayrıca, Dipsiz Göl’ün üst yüzeyinde açan nilüfer çiçekleri gelenlere görsel bir şölen yaşatıyor. Gölde alabalık, aynalı sazan gibi balık türleri de yaşamaktadır.
10. Güver Uçurumu
Güver Uçurumu Antalya‘dan geçen herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken keşif rotalarından biridir.
Güver Uçurumu Kanyonu Antalya’nın Döşemealtı ilçesinin Düzlerçamı Milli Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Antalya’da bulunan onlarca kanyondan yalnızca biridir. Tazı Kanyonu’na çok benzemekte, fakat yüzeyi daha çok ağaçlıktır. 115 metre yüksekliğindeki kanyonun arasından küçük bir akarsu akmaktadır. Bu akarsuyun bittiği yerde Kapuz Kanyonu bulunuyor.
11. Beydağları Milli Parkı
Ana kaya itibariyle serpatin ve kalkerden oluşan Beydağları 16 Mart 1972 tarihinde milli park ilan edilmiştir. Antik Likya bölgesinde yer alan milli park 31.165 hektar alana sahiptir.
Otsu flora yönünden zengin olan milli parkın kıyı bölgelerinde kızılçam ormanları, yükseldikçe yerini karaçam ve (1000 metrenin üzerinde) sedire bırakmaktadır.
Zengin bitki örtüsü bulunan milli parkta 1000 civarında bitki türü bulunmaktadır. Onlarca endemik tür ile birlikte birçok kuş türü de görülmektedir.
Bellerophon efsanesine de konu olan Likya’nın sönmeyen ateşi olarak bilinen Yanar Taş da burada bulunmaktadır. Çıralı sahillerine Deniz kaplumbağaları yumurta bıraktığı için özel koruma altına alındı.
12. Yalan Dünya Mağarası
Yalan Dünya Mağarası, Antalya’nın Gazipaşa İlçesi’ne bağlı Beyrebucak Köyü’nde bulunuyor. Köydeki bir dağın 400 metre içerisinde konumlanan mağara, 5 milyon yıllık tarihi ile görenleri büyülüyor.
Yalan Dünya Mağarası hikayesi:
Söylenceye göre mağarada yaşayan bir adamla, çevre köylerden bir kız birbirine aşık olur. Sevgililer, çoğunlukla tüm zamanlarını mağarada geçirmeye başlar. Bir gün mağarada baş başa oldukları bir anda deprem olur ve mağara çökerek aşıkları ayırır. Böylece aşkları da hayatları da yalan olur. Aşıkların anısına, kavuşamadıkları mağara, Yalan Dünya Mağarası olarak anılmaya başlanır.
13. Çığlıkara Ormanı
Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı, kekik ve adaçaylarının kokusuyla ağırlar tüm misafirlerini. Batı Torosların yüksek kesimlerinde kalabalıktan uzak bir yolculuğun anahtarını da elinde tutuyor. Özellikle ilkbahar aylarında renk renk çiçekleriyle kendini gösterir. Yaşlı sedir ağaçlar Elmalı - Kaş - Finike arasında uzanır ve siz içerisinde kendinizi fantastik bir yolculukta hissedersiniz. Çığlıkara’da doğanın içinde kaybolup, her şeyden uzak zamanlar geçirebilirsiniz. Bu özel coğrafyada bol keşifler yapmak tatilinizin en huzur veren anları olacak.
14. Altınbeşik Mağarası Milli Parkı
İbradı’nın Ürünlü Mahallesi’nde bulunan, Türkiye’nin en büyük, dünyanın üçüncü büyük yer altı gölüne sahip...
Altınbeşik Mağarası adını içindeki ilk katının orta kısmında bulunan ve içinde barındırdığı minerallerden dolayı sarı renkte doğal bir kaya bloğundan oluşan köprünün bir beşiğe benzetilmesinden alır. Sonrasında mağara girişinin üst kısmında yer alan bölüme Altınbeşik Tepesi adı verilecektir ve bu vesile ile 1994 yılında da milli park ilan edilen bölge Altınbeşik milli parkı olarak anılacaktır.
Denizden 450 metre yükseklikte olan Mağara ilk bölge halkı tarafından keşif edilip 1966 yılında, Türkiye Speleoloji Derneği kurucu ve onursal başkanı Dr. Temuçin Aygen tarafından kayda geçirilmiştir. 1966-1967 yıllarında İngiliz ve Fransız mağaracıların ilk çalışmaları sonrasında kamuoyuna tanıtılan Mağara, takip eden yıllarda yerli ve yabancı uzmanlar tarafından incelenmeye devam etmiştir. 1985 yılında Japon uzmanlar, 1995 yılında Çek ekibin incelemeleri sonrasında Mağaranın iç yapısı büyük ölçüde ortaya çıkarılmıştır.
15. Rhodiapolis Antik Kenti
Antalya’nın Kumluca İlçesi, Sarıcasu Köyü yakınında bir tepe üzerinde yer alan Rhodiapolis, isminden dolayı Rodoslular’ın kurduğu bir şehir olarak kabul edilir. Çok yakınında bulunan Gagai, Phaselis, Korydalla ve Olympos gibi bölgedeki pek az Rodos kolonisinden birisidir. Theopompos’un belirttiğine göre Rhodiapolis, adını Mopsos’un kızı Rhodos’tan alır. Adını Hekataios’tan öğrendiğimiz yerleşim, Rodoslular tarafından koloni olduktan sonra gelişmiştir. Bölgedeki tüm kentler Likya Birliği’nin üyesidirler. Rhodiapolis ve Gagai sikkelerinde “Likyalı” oldukları belirtilir.