Antidepresan kullanımı yüzde 147 arttı: Krizler depresyonu yaygınlaştırıyor
Avrupa ülkelerinde artidepresan ilaç kullanımı artıyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün verilerine göre yüzde 147 oranında artış var. Ekonomik kriz ile depresyon arasında ilişki olduğunu dikkat çeken Prof Dr. Defne Tamar Gürol ruhsal hastalıklarda artış olabileceği görüşünde

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Avrupa’daki antidepresan kullanımını inceledi. 20 yıllık verilerin karşılaştırıldığı araştırmada kullanılan dozun yüzde 147 oranında arttığı tespit edildi. OECD’nin paylaştığı son verilere göre 2000-2020 yılları arasında antidepresan tüketiminin günlük dozu, 30,5’ten 75,3’e yükseldi.

Artidepresan kullanımında Portekiz, İspanya ve İngiltere’nin yanı sıra İskandinav ülkeleri de dikkat çekiyor. 20 yıllık veriler karşılaştırıldığında da yüzde 577 ile Çekya, yüzde 478 ile Estonya, yüzde 460 ile Slovakya ilk üç sırada yer alıyor. Artışın en düşük olduğu ülke ise Fransa.
EKONOMİK KRİZ VE DEPRESYON
Psikiyatrist Prof. Dr. Defne Tamar Gürol Avrupa’daki antidepresan kullanımındaki artışı Aydınlık Avrupa’ya değerlendirdi. Gürol, “Antidepresan kullanımındaki artış depresyon gibi psikiyatrik bozukluklardaki artışın işareti olabilir” ihtimaline dikkat çekti.
Gürol, İskandinav ülkelerindeki yüksek rakamlar içinse “Güneş ışığı ve depresyon arasında sıkı bir ilişki bulunur. Güneş ışığından az yararlanan İskandinav ülkelerinde her zaman depresyon daha yaygın görülür. Antidepresan kullanımının İskandinav ülkelerinde daha fazla olması depresyonun yaygınlığının yüksek olması ile ilişkili olabilir” yorumunu yaptı.
Prof. Dr. Defne Tamar Gürol ayrıca olumsuz yaşam koşullarının depresyon görülme olasılığını artırdığını söyledi. Gürol sözlerini şöyle sürdürdü: “Ekonomik kriz olumsuz yaşam depresyon vakalarını yükseltebilir. Küresel salgın karşısında çaresiz kalan, yıkılmaz görünen ‘Büyük Avrupa’nın’ güçsüzlüğünü deneyimleyen, bunun yanı sıra ekonomik ve toplumsal kriz yaşayan Avrupa’da depresyon yaygınlığında artış görülmesi olasılığı yükselebilir.”
KÜRESEL ŞİRKETLERİN İLAÇ PAZARI
Aydınlık Avrupa’ya konuşan bir diğer isim, Psikiyatrist Prof. Dr. Yıldırım Beyatlı Doğan oldu. Doğan, antidepresan kullanımı konusunda farklı bir tarafa vurgu yaptı.

Çok uluslu şirketlerin politikalarına, küresel ilaç pazarına dukkat çeken Doğan, “Küreselleşmenin evrensellik tafrasıyla dolaştığı günümüzde sorun depresyonda olup olmamak değil depresyon ilaçlarının ne kadar satıldığıdır” ifadelerini kullandı.
Doğan şunları söyledi: “Mesele, depresyonda olma halinin, tüketim davranışını güdüleyen bir soru haline getirilmiş olmasıdır. Çünkü insan, evrensel değerlerin ışığında değil, ekonominin istekleri doğrultusunda algılanmaktadır. Depresyon ilacı pazarı adı ile bilinen ayrı bir pazarın oluşmasına yol açmıştır.Bu pazarın oluşmasını sağlayan çok uluslu ilaç şirketleridir”
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.