Antik Mısır'da piramitler nasıl görünüyordu? Gözlerinize inanamayacaksınız...
Mısır turizminin mihenk taşı olan piramitlerin binlerce yıl önce nasıl göründüğüne ilişkin dijital bir rekonstrüksiyon yayımlandı. Peki Antik Mısır tarihine ışık tutan bu araştırmada piramitlerin binlerce yıl önce nasıl görünüyordu?


Tarihi yapılan ilk yapıldıkları dönemde nasıl göründüklerini hiç merak ettiniz mi? Bu haber sanat tarihi meraklılarını yakından ilgilendiriyor. Tüm dünyadan milyonlarca turist çeken Mısır piramitlerinin ilk yapıldığı dönemde nasıl göründüğü ortaya çıktı.
Mısır'ın Gize Platosu’nda yükselen piramitler, insanlık tarihinin en etkileyici yapıları arasında yer alıyor. Ancak günümüzde kum rengi taşlardan oluşan bu devasa yapılar, inşa edildikleri dönemde çok daha farklı bir görünüme sahipti.
Antik Mısır piramitleri, başlangıçta ince, beyaz renkte kireçtaşı kaplamalarıyla ışıl ışıl parlıyordu. Prag’daki Charles Üniversitesi Çek Mısır Bilimi Enstitüsü’nden Mohamed Megahed’in açıklamalarına göre, bu kireçtaşı tabakası, piramitlere güneş altında pürüzsüz ve parlak bir görünüm kazandırıyordu.
Avustralya merkezli sigorta şirketi Budget Direct tarafından yapılmış bir Gize piramidinin dijital rekonstrüksiyonu
MİLYONLARCA TON KİRAÇ TAŞI
İskoçya Ulusal Müzeleri’ne göre, sadece Büyük Gize Piramidi’nin inşası sırasında yaklaşık 5.5 milyon metrik ton kireçtaşı kullanıldı. Firavun Khufu tarafından MÖ 2551 – MÖ 2528 yılları arasında yaptırılan bu piramit, Mısır’daki en büyük ve en eski piramit olma özelliğini taşıyor. Ancak zamanla, diğer inşaat projeleri için kaplama taşlarının sökülmesi ve doğal aşınma nedeniyle piramitlerin büyük bir kısmı bugünkü görünümüne büründü.
YÜZYILLAR BOYUNCA YAĞMALANDI
Mısırbilimci Mark Lehner’e göre, piramitlerin kaplama taşlarının yağmalanması MÖ 1336 – MÖ 1327 yılları arasında Firavun Tutankamon’un hükümdarlığında başladı. Bu süreç, MS 12. yüzyıla kadar devam etti. Ayrıca MS 1303’te meydana gelen büyük bir deprem de piramitlerin dış kaplamalarının önemli bir kısmının dökülmesine neden oldu.
ORİJİNAL KAPLAMALAR NEREDE?
Günümüzde ise Gize’deki Kefren Piramidi’nin tepesinde hala orijinal kireçtaşı kaplamalarının bir kısmı görülebiliyor. Firavun Khafre’ye (MÖ 2520 – MÖ 2494) ait bu piramidin alt katlarında ayrıca kırmızı granit kaplama kullanıldığı biliniyor.
Bunun yanı sıra, Gize’deki en küçük piramit olan Menkaure Piramidi de benzer bir tasarıma sahipti. Arkeolog Yukinori Kawae’ye göre, bu piramit günümüzde büyük bir çöküntüye sahip gibi görünse de, bu durum arkeologlara iç yapıyı inceleme fırsatı sunuyor.
ALTIN KAPLAMALAR KAYBOLDU
Piramitlerin tepelerinde, ‘piramidion’ adı verilen, altın ve gümüş karışımı elektrum kaplamalı taşlar bulunuyordu. Bunlar, güneş ışığında parlayan değerli taşlar gibi göz kamaştırıcı bir görüntü oluştursa da nerede olduğu hala bilinmiyor.
Peki Türkiye'deki tarihi yapıların ilk yapıldıkları dönemde nasıl göründüklerine ilişkin bir fikriniz var mı?
Önümüzdeki günlerde bu konuya dair çarpıcı bilgiler sizi bekliyor...
Kaynak: Live Science
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.