Antik Yunan'ın 2 bin yıllık robotu! Bakın ne işe yarıyormuş
Antik Yunanlıların her alanda gösterdikleri ilerlemeyi teknolojide de göstermiş olduklarını söylesek yalan olmaz. İşte antik Yunanlıların keşfettiği, yaklaşık 2 bin yaşındaki robot. bu robot ne işe yarıyor? Detaylar haberimizde...
Felsefe, matematik, astronomi ve tıp alanlarındaki ilerlemeleriyle tanınan Antik Yunanlılar hakkında her şeyi bildiğimizi düşündüğümüz her an, aslında yanıldığımızı anlamamızı sağlayarak bizi şaşırtmaya devam ediyorlar.
DÜNYANIN İLK ROBOTU OLARAK TANIMLANIYOR
MÖ 3. Yüzyılda Antik Yunan seçkinleri, dünyanın ilk robotu olarak tanımlanan ve daha önce hiç görmedikleri bir şeyle tanıştılar. Automate Therapaenis - otomatik hizmetçi - varlıklı ya da seçkin bir bireyin evinin vazgeçilmezi olurdu. İlk kez Philo Byzantios tarafından bahsedilen hizmetçi, bir elinde şarap testisi olan bir oenochoe tutan, diğer eli ise içki kabını almak için serbest olan gerçek boyutlu bir oyuncak bebekti.
PEKİ BU ROBOT NASIL ÇALIŞIYORDU?
İçindeki bir mekanizma, iki ayrı testiden şarap ve su aktarımını sağlıyor ve bu su ve şaraplar onun tuttuğu testiye aktarılırdı. Serbest ele bir kap yerleştirildiğinde, vücudunun içine yerleştirilen iki kap ağırlığı dağıtıyor ve elinin içinden geçen bir tüp sıvının yoluna devam etmesine yardımcı oluyordu. Bir başka tüp dizisi de serbest elin içinden geçiyordu - bardağın oturduğu el, sıvının hava kullanarak geçmesine yardımcı oluyordu. Bir kişi hizmetçinin boştaki eline bir kadeh koyduğunda, ağırlık hizmetçinin sol elini aşağı doğru iterken ve anahtar tüpler kaldırılırken şarap dağıtılırdı. Testi dolduğunda ise, testiyi tutan el ağırlıktan dolayı batmaya devam ediyor ve suyun hava kanalının geçişi engelleniyor, böylece su duruyordu.
Zekice bir buluş olan bu yöntemle hizmetçi, ziyaretçinin kadehini, kadehi elinden ne zaman aldığına bağlı olarak istediği miktarda saf ya da seyreltilmiş şarapla doldurabiliyordu.
Çeviri ve derleme: Çisem Arslan
Kaynak: Greekcitytimes.com