Apple logosunda neden ısırılmış elma var? İşte cevabı
Logonun yaratıcısı, ısırığın gerçek sebebini açıkladı. Peki Apple logosunda neden ısırılmış elma var? İlk defa duyacaksınız, meğerse asıl nedeni buymuş...
Apple logosunda yer alan ısırılmış elma komplo teorileri seven kişilerin ilgi odağı olmuştu. Bunun sebebini merak eden insanların sorduğu Apple logosunda neden ısırılmış elma var sorusunu logonun yaratıcısı açıkladı. Bakın Apple logosunda ısırığın asıl sebebi neymiş...
APPLE LOGOSUNDA NEDEN ISIRILMIŞ ELMA VAR
Logonun tasarımcısının anlattığına göre sebebi oldukça basitti. Apple logosunda neden ısırık elma olduğunu açıklayan tasarımcı, asıl sebebin elma yiyerek ölen bilgisayar bilimci Alan Turing’in hayatını kaybetmesine dair olduğunu söyledi.
Matematikçi, bilgisayar bilimci ve kriptolog Alan Turing, bilgisayar biliminin kurucusu olarak biliniyor. Bugünlerde ismi sık sık yapay zekayla birlikte anılan Turing testi, yapay zekanın ölçütü olarak kullanılıyor.
Webtekno'da yer alan bilgilere göre bu önemli ismin cesedi, siyanür katılmış bir elmanın yanında bulundu. Elmada bir ısırık vardı ve ölüm sebebi intihar olarak kabul edildi. Bu hikâyeden yola çıkarak Apple’ın logosundaki ısırığın Turing’e bir gönderme olduğu söylendi fakat kulağa ilginç gelse de doğru değil.
Logonun yaratıcısı, ısırığın gerçek sebebini açıkladığında teoricileri hayal kırıklığına uğrattı.
1977 yılında markası için bir logo tasarlamaya karar veren Steve Jobs’ın aklına ilk gelen fikir, elma ağacının altında oturan Isaac Newton resmiydi. Ancak böyle bir logo oldukça karmaşık duracaktı.
Logoyu tasarlayan Rob Janoff, Steve Jobs’a başka bir fikirle gitti. Bu fikir, logoda karmaşık bir görsel yerine yalnızca ‘elma’ yazmasıydı. Ancak, HP ya da IBM gibi diğer teknoloji markalarından farklılaşması gerekiyordu. Böylece, yazı yerine görsele karar verdi.
Ortaya, sade bir elma görseli çıktı. Rob Janoff’ın tasarladığı elma görseli; dümdüz bir elmadan ibaretti. Yuvarlak şekli ve yaprağıyla öne çıkan elmanın, kiraz silüeti başta olmak üzere diğer meyvelerle karıştırılabileceğini düşündü. Bu sorunu çözmek için elmaya bir ‘ısırılma efekti’ verdi. Yani durumun ne Turing’le ilgisi vardı ne de başka bir şeyle. Bu kadar basit bir sebepten ötürüydü.