'Arabesk duyguları sömüren bir kültürdür’
Ferdi Tayfur’un vefatının ardından başlayan arabesk tartışmasına büyüteç tutuyoruz. Aydınlık’a konuşan Müzisyen Onurcan Çağatay, arabeskin ezilen sınıfları sistem içinde tutmaya yarayan bir araç olduğunu söyledi.


Ferdi Tayfur’un vefatının ardından arabesk müzik yeniden tartışma konusu oldu. Toplumu peşinden sürükleyen arabesk müziğin acıdan beslenmesi ve kaderci oluşu en çok eleştiren yönleri arasında geliyor. Öte yandan arabeski Blues müzikle bağdaştıran ve protest yanına dikkat çekenler de var. Sayfamızda başlattığımız arabesk tartışmasında, bu üslubun bütün yönlerini ele alacağız.
Arabesk konusuyla ilgili görüşlerini Aydınlık’a aktaran Müzisyen Onurcan Çağatay, arabeskin ezilenlerin sistem içinde kalmasını sağladığını belirtti. Çağatay, “Açıkçası arabesk müziği, ezilenleri temsil eden bir müzik, onların duygularını yansıtan bir müzik olarak görmek bizi bir yanılgıya sürüklüyor. Arabesk, özellikle köyden şehre göç etmiş büyük kitlelerin bütün duygularını sonuna kadar sömüren, onların bulunduğu sınıfsal düzende kalmalarını kabullendirip asla isyan edememelerini sağlama amacı taşıyan rezil bir projedir.” dedi.
‘ARABESK BİR PROJE KÜLTÜRDÜR’
Arabeskin mutlu olan her şeye karşı olduğunu dile getiren Çağatay, “Acıdan beslenme, acıyı öne çıkartma"yı araç edinmiş ve kitlelerin tepesine oturan bir proje kültürdür. Kendine zarar vermeyi dahi bir terapi gibi yansıtabilen sonuçlarını çok sık gördük, görüyoruz. Mutlu olan her şeye karşı, umutsuzluğu körükleyen, aslında kitle hareketlerinin önünde bulunan en büyük set olarak görmemiz bizi asla halk düşmanı ve kitlelerden uzağa sürüklenmiş bir duruma sokmaz.” ifadelerini kullandı.
Arabeskin Blues müzikle kıyaslanabileceğini ancak Blues’un içinde umudu da barındırdığını kaydeden Çağatay, günümüzde arabesk kültürün popüler kültüre hâkim olduğunu dile getirdi;
POPÜLER KÜLTÜRE HÂKİM OLDU
“Bundan korkmadan çekinmeden bu teşhisleri yapmamız lazım. Kıyaslarken Caz müzik ile değil de aslında Blues müzik belki kıyaslayabiliriz. Çünkü caz müzik kölelik döneminin Blues müzik kültürüne dayanır ve daha elitleşmiş bir müzik türüdür.
Blues müzik ile kıyaslayacak olursak da bu kültür köle toplumların içinden çıkmış, içerisinde umudu da barındıran bir kültür olarak, araç olarak kitleleri yönlendiren arabesk kültürünün tam olarak karşısındadır.
Günümüzde bu arabesk kültürü popüler kültüre hakimdir. Pop müzik olarak adlandırılan müzik 90'lardan itibaren yavaş yavaş arabesk kültürün etkisi altına girmiş durumdadır. Bazı örnekleri tınısal olarak bize de hoş gelmiş olabilir. Bunun nedeni kimi zaman icracıları beğenmemiz, ya da kullandığı yoğun Türk Müziği unsurlarının bolluğu olabilir. Ancak bu bir proje olarak kitleleri bastırmayı başarmış bir kültür olduğu gerçeğini değiştirmez.”
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.