Araç sahipleri dikkat! AB'den otomobiller için yeni yönetmelik geldi: Artık bu donanımlar zorunlu olacak...
Avrupa Komisyonu tarafından paylaşılan yeni yönetmelik 7 Temmuz 2024 tarihinde yürürlülüğe girecek. Paylaşılan yönetmelikte bazı güvenlik sistemleri zorunlu tutuldu. Bu tarihten itibaren belirtilen güvenlik özelliklerini bulundurmayan otomobiller satışa sunulamayacak.
Avrupa Komisyonu, trafikteki yeni düzenlemeler için yeni yönetmelikler yayınlamaya devam ediyor. Komisyon tarafından 7 Temmuz 2024 tarihinde yürürlülüğe girecek yeni yönetmelikte araçlar için bazı donanımlar zorunlu hale getirilecek.
ARAÇLARDA BULUNMASI GEREKEN ZORUNLU ÖZELLİKLER
-
Tüm araçlarda; Akıllı hız yardımı, geri görüş kamerası ve arka park sensörü, ani frende yanan dörtlü flaşörler, kaza veri kaydedicisi, sürücü yorgunluk algılama sistemi.
-
Araba ve Kamyonetlerde; Şerit takip asistanı ve acil durum frenleme asistanı.
-
Otobüs, Kamyon ve Tırlarda; Olası kör noktaları daha iyi tespit etmeye yönelik teknolojiler, yaya ve bisikletliler için çarpışma önleme teknolojisi, lastik basıncı izleme sistemi.
-
Hali hazırda satılan araçlarda markaların opsiyon olarak sunduğu bu özelliklere, kullanıcıların tercihine göre fiyat farkı karşılığında sahip olunabiliyor.
CAN KAYBININ ÖNÜNE GEÇMESİ HEDEFLENİYOR
AB'nin sunduğu yeni yönetmeliğe göre bu özellikler her araçta standart olarak sunulmak zorunda. Birçok insanın lüks olarak gördüğü bu özellikler trafik kazalarının, can ve mal kaybının önüne geçebilir. Olumlu yönü çok fazla olan bu yeni yönetmeliğin olumsuz bir tarafı da fiyatlandırmalar.
Yeni eklenen özelliklerin maliyeti sebebiyle fiyatlarda da epey yükselme bekleniyor. AB, araçlarda zorunlu kıldığı güvenlik özellikleri ile her zaman dikkat çekmiştir. Örneğin günümüzde hala kullanmakta olduğumuz gündüz farları sürücünün gündüzleri yolu daha rahat görmesi ve daha önemlisi diğer sürücülerin aracı daha rahat fark etmelerine yarayan bu özelliği AB 2011 yılında zorunlu kılmıştı. İnsan güvenliği için bu pazarda önemli kararlar alan AB'nin yeni kararı kullanıcıların çoğundan olumlu görülüyor.