Arı yetiştiricileri savcıları göreve çağırdı
Türkiye Tarım, Gıda, Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu Genel Merkezi, Hatay’da bal üreticilerinden ucuz şeker vaadi ile para topladı, sonra da üreticinin şekerini vermedi
Türkiye Tarım, Gıda, Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu (TAHAP) Genel Merkezi, Hatay’da da bal üreticilerinden ucuz şeker vaadi ile para topladı, sonra da üreticinin şekerini vermedi. Hatay Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Mehmet Ekici, “Güneydoğu'da bu oldu, şeker hakkını isteyenlere ‘PKK'lı terörist’, ‘Bizim içimize sızan PKK'lar’ dediler. Korkunç bir şey, bundan daha iyi terörizme hizmet eden bir açıklama olamaz.” dedi. Şeker verme vaadi ile birliklerden istifa ettirilen üreticilerin olduğu bilgisini de veren Ekici, “Bizden gidenler oldu, bu arkadaşlara ‘İstifa et, sana ucuz şeker vereceğiz’ dediler. 138 kişi şeker alma vaadi ile birliğimizden istifa etti, büyük çoğunluğu dolandırıldı, 7-8 aydır şekerlerini alamıyorlar, o zaman şeker 390 lira idi şimdi 1050 lira, bu arkadaşlar o günkü para miktarını istiyorlar ama alamıyorlar. Devletimize, savıcılarımıza büyük görev düşüyor, mağdur olan arıcılarımız adına savıcılarımızı göreve davet ediyorum.” diye konuştu.
‘DESTEKLENMEYEN ARICI TEFECİNİN ELİNDE’
Arıcılara yeterli şeker verilse, dolandırıcıların eline düşmeyeceğini ifade eden Ekici, “Birliklere yetki verilirse gayet güzel yaparlar. Yönetim, denetim kurullarımız var, bakanlık il müdürlükleri tarafından denetleniyoruz, burada yolsuzluk ve dolandırıcılık yapılması mümkün değildir. Başı bozuk gurup ve sivil toplum örgütleri denilenler, arıcılarımızı dolandırdılar.” dedi.
Mehmet Ekici, devletin sorunlara el atmadığı sürece arıcıların ya dolandırıcıların ya da tüccarın elinde telef olduğunu, bu yüzden arıcılığı bırakanların gün geçtikçe arttığını ifade etti. TAHAP Genel Başkanının, şekerini isteyen bal üreticilerine ‘terörist’ demesine de tepki gösteren Ekici, “Biz üretiyoruz, siz dolandırıyorsunuz, hangimiz vatanseveriz." diyerek yanıt verdi.
‘ŞEKER, BESLEMEK İÇİN ŞART’
Şekerin kullanımının kamuoyunda yanlış anlaşıldığını da bildiren Ekici, şu uyarıyı yaptı: “Şeker, arıyı beslemek için kullanılır, bal için değil. Arılarımız kışın bal üretmiyor, bu dönemde arılarımızın beslenmesi ve yaza daha sağlıklı girmesi için şeker verilir, yoksa bal yapsın, diye verilmez.”
PAZARLAMA SORUNU
Hatay Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Mehmet Ekici, bal üreticilerinin sorunlarını da anlattı. Ekici, "Pazar sorunu, şeker ve mazot sorunu çözülsün, biz dünyanın en kaliteli balını üretiriz" dedi.
2007 yılında 238 üyesi olan birliğin şu anda 1200 üyesi bulunduğunu belirten Ekici, “800-1000 ton arasında bal üretiyoruz. Her yıl değişmekle birlikte 120 bin ile 130 bin kovanımız var. Bu 1200 üyenin 700'i aktif ve gezginci arıcı. Gezginci arıcılarımız, nisan ayında çıkarlar, Türkiye'nin dört bir yanını çiçekleri takip ederek gezerler, ekim ayında ise tekrar buraya gelirler. Arıcılarımız bizden gelip mallarını pazarlamamızı isterlerse, Hay-Bir markası ile paketliyoruz, önce tahlil ediyoruz. Ya kendilerine verip kendileri satıyor ya da biz birlikte satıyoruz. Pazarlamaya, ihracata ihtiyacımız var. Ticaret ve sanayi odalarına, devletimize, belediyelerimize pazarlamada iş düşüyor, biz dünya piyasasında söz sahibi bir milletiz, Türkiye, Çin'den sonra en önemli bal üreticisi.”
‘KALİTELİ BALA DESTEK İSTİYORUZ’
Ekici, desteklemelerin yetersiz olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Şu an kovan desteklemesi var, biz kovan desteğinin dışında kaliteli bala da destek verilmesi ve arıcıların teşvik edilmesini istiyoruz. Kovan başı destek 20-25 liradır, bu yetersiz. Bunun dışında çiftçi ve balıkçılara verildiği gibi mazot desteği verilmesini istiyoruz. Arıcılarımızın yüzde 85'i gezgincidir, en az 4-5 yere göç ediyor, bu anlamda mazot desteği şarttır. Girdi maliyeti yükseldikçe balın fiyatı artıyor, bu da tüketicimize yansımaktadır. Balın arıcılarımıza maliyeti 60 lira, piyasada 30 liraya bal satılmaktadır, bunlar bal değil, sahtesidir. Sahte ballar satıldığı sürece bizim arıcılarımız gerçek ballarını satamıyor. Tenekelerde 26 kilo bal var, bunun 3 bin veya 2 bin 750 liraya satılması gerekiyor, bundan aşağısı zarardır.”
‘GENÇLER ÖZENDİRİLMELİ’
Yaş ortalamasının 55 olduğu bilgisini de veren Ekici, “Bizim derdimiz gençlere istihdam alanı yaratmak, çünkü arıcılık bacasız sanayidir. Kovanı, çiçek olan yere bırak, bal yapar. Bal hammadde kullanmadan üretilir ve yıkanmadan yenen bir maldır. Meyveyi yıkarsınız, buğdayı yıkarsınız ama yıkanmadan üretilen tek ürün bal, polen ve arı sütüdür. İnsan sağlığı ve besin değeri açısından yeri tartışılmaz. Arıcılarımız teşvik edilmeli, daha kaliteli ve daha çok üretmeye yönelmelidir.” ifadelerini kullandı.
TABAN FİYAT UYGULAMASI OLMALI
Hatay Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Mehmet Ekici, sahte bal üreticilerinin haksız rekabet oluşturduklarını da belirterek şöyle devam etti: “Belediyeler, sivil tolum kuruluşları, odalar ve devletimiz bizden bal alsalar, arıcılar belli refah seviyesine ulaşacaklar. Üç-beş kovanı olan arıcılara popülist nedenlerle elektrikli makineler veriliyor, usta arıcılarımıza bu verilmiyor. Bu durumda birlik üyeliği şart koşulmalı ki, bal üretiminde kayıt dışılık önlensin. Tüccar tekel kurmuş, 26 kiloluk bala 1500 lira veriyor, kilosunu 60 liraya mal eden üretici, bu fiyata malını nasıl verir? Devletimiz incelikleri bilir ama buğday, mısır taban fiyatı gibi bala da kalitesine göre taban fiyat koymalıdır.”
MAYDANOZ BALI DÜNYADA SADECE HATAY’DA
Amanos Dağı çiçeklerinden çeşit çeşit bal üretiliyor. Maydanoz Balı, yoğun aroması ve içerdiği yüksek enerji yönünden farklı bir konuma sahip. Maydanoz balı, enerji ve antioksidan bakımından zengin, aynı zamanda hızlı kristalleşebilen özelliklere sahip. Dünyada sadece Samandağ ve Arsuz’da üretiliyor. Bölgeye özel Püren balı ve narenciye balı da hoş kokusu ile değerli ballar arasında.