23 Kasım 2024 Cumartesi
İstanbul 17°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Arıcılar yeni yılda da destek bekliyor

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin açıklamalarda bulunduç

Arıcılar yeni yılda da destek bekliyor
A+ A-

Şahin, bal dışı polen, arı sütü, arı ekmeği, propolis ve arı zehri gibi ürünlerin üretiminin gelecek yıl daha popüler hale geleceğini belirterek, "Bu nedenle arıcılarımıza arı ürünü üretimini çeşitlendirme konusunda gerekli desteklerin verilmesi, arıcılığı daha cazip ve sürdürülebilir kılacaktır." dedi.

Şahin, Türkiye'nin 8,9 milyon arılı kovan, 118 bin ton bal üretimiyle dünyada ikinci sırada yer aldığını söyledi.

TAB'ın 79 ilde toplam 70 bin 741 üyeyle faaliyetlerini sürdüren bir sivil toplum örgütü olduğunu vurgulayan Şahin, arıcılığın temel sorunlarının çözümünde ve dünya arıcılığına entegrasyonda kamu, üniversiteler ve sektör paydaşlarıyla işbirliği yaptıklarını anlattı.

Şahin, jeolojik yapı, çeşitli iklim koşulları, zengin flora ve dünyadaki bal arı ırklarının yüzde 22'sini barındırma gibi özelliklerin Türkiye'yi farklı bir konuma getirdiğini ifade etti.

Türkiye'de arıcıların üretim yapabilmek için 9 ay boyunca farklı yöreleri dolaştığını aktaran Şahin, arıcıların yüzde 75'inin bu şekilde "gezginci arıcılık" yaptığını dile getirdi.

Şahin, bu yıl girdi maliyetlerinin artmasının gezginci arıcılığı olumsuz etkilediğinin altını çizerek, "Arıcı istediği yörelere gidememiş ve bal üretimi de bundan olumsuz etkilemiştir. İklim krizinden dolayı düzensiz yağışlar ve aşırı sıcaklar nedeniyle arılar doğadan yeterince faydalanamamış ve çiçek ballarında rekolte yüzde 25'e yakın düşmüştür." dedi.

Kaynak: AA
Üretim Tarım Arıcılık