Arkeologlar açıkladı! Mayalılar cenazede burun süsü takıyormuş
Arkeologlar, Mayalılar tarafından cenazelerde takılan ve insan kemiğinden yapılma bir burun süsü keşfettiler. İşte o burun süsünün ayrıntıları...
Meksika'nın güneydoğusundaki Chiapas eyaletinde yer alan antik bir kent olan Palenque'nin kalıntılarında çalışan arkeologlar, insan kemiğinden yapılmış, asırlık, karmaşık bir şekilde oyulmuş bir Maya burun süsü buldular. Uzunluğu 6 santimetreden biraz fazla ve genişliği 5 santimetre olan kavisli eser, antik cenaze gelenekleri hakkında fikir vermektedir. Rahipler tarafından, yıldırım, bereket ve bollukla ilişkilendirilen Maya tanrısı K'awiil'i canlandırdıkları törenler sırasında takıldığına inanılmaktadır.
CENAZEDE TAKILIYORDU
AYAK BİLEĞİ KEMİĞİNDEN YAPILMIŞ
Ayak bileği eklemini oluşturan distal tibia kemiğinin bir parçasından yapılmış olan bu takının üzerinde tanrılar ve atalarla törensel iletişimi sembolize eden gravürler yer almaktadır. Merkezdeki figür, profilden bir başlık ve boncuklu bir kolye takan ve kolunda "karanlık" anlamına gelen Maya glifi bulunan bir Maya adamıdır.
TÜRÜNÜN İLK ÖRNEĞİ
Bu, arkeologların Palenque'de bulduğu türünün ilk örneği olan bir burun süslemesidir, ancak bu tür parçaları takan figürlerin sanatsal tasvirleri sit alanının başka yerlerinde de görülmektedir - örneğin ünlü 7. yüzyıl Maya kralı Kʼinich Janaab Pakal'ın Palenque'deki mezar odasındaki lahitinin kapağına oyulmuştur ve Pakal ile annesini tasvir eden oval bir tablette de yer almaktadır.