Armutçuk'u piyasacı anlayış vurdu
TTK Armutçuk Müessesi'nde meydana gelen göçük hakkında soruşturma başlatıldı. Öte yandan MMO 2. Başkanı Sır, 'Piyasacı anlayış neticesinde TTK madencilik sektöründeki üretim kabiliyetini her geçen gün kaybetti.' dedi
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Maden Mühendisleri Odası 2. Başkanı Veyis Sır, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)'nda özelleştirilme "kaygılarının" gerekli yatırımların yapılmamasıyla sonuçlandığını vurguladı. Sır, senelerdir havza madenciliği ilkelerinin de göz ardı edildiğini, kazalara davetiye çıkarıldığını kaydetti. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi maden ocağında eksi 450 kotunda tavan çökmesi sonucu önceki gün meydana gelen göçükte, maden işçisi 3 çocuk babası 45 yaşındaki Ramazan Yıldırım hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı. Tedavileri tamamlanan 5 işçi taburcu edildi. Bir işçinin tedavisi Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi'nde sürerken Karadeniz Ereğli Cumhuriyet Başsavcılığı, göçüğe ilişkin soruşturma başlattı.
SAYIŞTAY YİNE UYARMIŞ
Göçüğün ardından akıllara geçen yıl 14 Ekim'de TTK Amasra Müessesesi'nde meydana gelen ve 43 madencinin şehit olduğu facia geldi. Ortaya dökülen Sayıştay raporları, iş güvenliğine ilişkin alınması gereken önlemlerin yetersiz olduğuna ve işçi açığına dikkat çekmişti. Bugün de Sayıştay'ın TTK 2021 Yılı Armutçuk Denetim Raporu incelendiğinde aynı sorunlar görüldü. Raporda göçertmeli uzun ayak boyu yöntemiyle yapılan çalışmalarda günlük ayak çalışma boyu oranının yüzde 100 olması gerektiği belirtilirken, Armutçuk’ta bu oranın yalnızca yüzde 35 olduğu kaydedildi. Bu oranın 2009 yılında yüzde 89 olduğunu, ancak bu oranın çalışan işçi sayısına ve çalışma koşullarına bağlı olarak sürekli azaldığı da vurgulandı.
SIKINTILAR KANGRENE DÖNDÜ
Göçüğün TTK'nın Armutçuk Müessesesi'ne bağlı ocakta eksi 450-500 kotlarındaki çalışmalar esnasında meydana geldiğini hatırlatan Maden Mühendisleri Odasu 2. Başkanı Veyis Sır, "3 kat olarak üretilmesi planlanan 12 metrelik ana damarın ilk katındaki üretim çalışmaları sürdürülürken kaza gerçekleşmiştir." bilgisini verdi. Sır, şunları kaydetti:
"Bölgede belli süre aralıklarla meydana gelen facialar bazı sıkıntıların kangrenleştiğini net bir şekilde gösterdi. Özellikle senelerdir vurgusunu yaptığımız havza madenciliği ilkelerinin göz ardı edilmesinin yanı sıra, havzada özelleştirilme kaygısıyla gerekli yatırımların yapılamaması, iş güvenliği açısından büyük handikaplar oluşturmaya devam etti.
HAVZA MADENCİLİĞİNE İŞARET ETTİ
"Her zaman söylediğimiz gibi, Soma, Tunçbilek, Zonguldak gibi büyük kömür havzalarında üretimden iş güvenliğine tüm havzanın bir bütün olarak havza madenciliği ilkekerine göre planlanması gerekiyor. Benzer sorunları Amasra'da da net bir şekilde görmüştük. Özelleştirmeler sonucunda Amasrada'da TTK havzanın yüzde 3'üne sıkıştırıldığını ve gerekli personel, ekipman yatırımları yapılmadığını görmüştük. Bu özelleştirme politikaları ve piyasacı anlayış neticesinde TTK madencilik sektöründeki üretim kabiliyeti her geçen gün kaybetti, kaybediyor.
LİYAKATSİZLİK FACİA NEDENİ
"Ayrıca kamu kurumlarında liyakate dayalı bir personel rejimi yürütülememesi de bu faciaların en büyük nedenlerinden biridir. Madencilik tehlikeli bir iş koludur ve tüm planlamaların tekniğin ve bilimin ışığında yapıldığı takdirde kazaların tamamı önlenebilir niteliktedir."
SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI...
Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi maden ocağında meydana gelen göçükte yaşamını yitiren Ramazan Yıldırım'ın cenazesi, toprağa verildi. Yıldırım'ın cenazesi, ilçeye bağlı Ormanlı beldesi Başören köyündeki evinde helallik alınmasının ardından belde meydanına getirildi. Burada Yıldırım'ın ailesi, taziyeleri kabul etti. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan ile Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, aileye baş sağlığı dileklerini iletti. Cenaze törenine, Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Zonguldak milletvekilleri, TTK Genel Müdür Vekili Muharrem Kiraz, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, de katıldı.
EMEKLİLİĞİNİ ÇOCUKLARI İÇİN ERTELEMİŞ
Öte yandan, Yıldırım'ın, yaklaşık 3 yıl önce emekliliğe hak kazanmasına rağmen çocuklarının yaşlarının küçük olması nedeniyle görevine devam ettiği öğrenildi. Baba mesleği madenciliğe 2000'de başlayan 3 çocuk babası 45 yaşındaki Yıldırım, maden ocağında üretim hattında çalıştı. Emekliliğe yaklaşık 3 yıl önce hak kazanmasına rağmen, 10, 12 ve 14 yaşındaki çocukları için çalışmaya devam eden Yıldırım, "postabaşı" olarak görevini sürdürdüğü maden ocağında dün meydana gelen göçükte hayatını kaybetti. Kardeşi Ramazan Yıldırım ile aynı maden ocağında çalışan İsmail Yıldırım, AA muhabirine, kardeşinin çalışkan ve "gözü kara" olduğunu belirten Yıldırım, "Korkmazdı, çekinmezdi. Korkusu yoktu, her tarafa girerdi. Cesaretli oluşu pahalıya mal oldu. Vardiya postabaşılığı yapıyordu. Olay günü bana haber geldi, 'Göçük oldu.' denildi. Kuyubaşına gittim, 2 saat kadar bekledik çıkmalarını. Bu sırada göçüğün biraderimin çalıştığı yerde olduğunu öğrendim." dedi.