Arsuzlu limon üreticileri: Suriye kapıları açılsın
Üretimin önemli merkezlerinde Arsuz'da üreticiler, 'Milletvekilleri Meclis'te el kaldırıp, indirme yerine gelsinler narenciye üreticilerinin durumunu yakından görsünler, çözüm üretsinler.' dedi.
Hatay'ın Arsuz ilçesi, denizi, dağları ve limon üretimi ile Türkiye'nin gözbebeği ilçelerimizden. Depremin yaralarını üreterek sarmaya çalışan üreticiler, ürettikleri limonlarla Türkiye ihtiyacının yüzde 30'unu karşılıyor. Arsuz, Rusya, Ukrayna ve Ortadoğu ülkelerine ihracat da yapıyor ancak Hatay'ın Cilvegözü, Zeytin Dalı ve Yayladağ sınır kapılarının kapalı olması Ortadoğu ülkelerine ihracatı düşürdü. Bu sene rekolte güzel ama gel gör ki dış pazarda sıkıntı var, bu da ürünün elde kalması demek. Üreticilerin önerisi ya hemen ihracat kapıları açılsın ya da devlet bu ürünleri alsın, değerlendirsin.
Limon üreticilerini dinlemeye devam ediyoruz. Arsuz ilçesinde limon bahçelerini gezdik, üreticiler Aydınlık'a anlattı.
'DEVLET KOOPERATİFLERİ AÇILSIN'
Hacıahmetli Mahallesi Muhtarı İsmail Kıra:
"İlçemizde Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarına göre 35 bin dönümde limon bahçesi, 135 bin ton da limon üretimi var. Deprem yaşadık, mağdur olduk. Bir de bu sene limon ve diğer ürünlerden zarar görürsek perişan oluruz. Önceki sene ürünümüzün yüzde 50'sini satamadık, pazar bulamadık. Yetkililerden ürettiğimiz ürünlerin satılması için çözüm istiyoruz.
"Girdiler yüzde 200-300 arttı. Vergi iadesi konusunda da tüccardan yana değil üreticiden yana kararlar alınmasını bekliyoruz. Devlet Arsuz'da bir narenciye kooperatifi açsa, çiftçinin ürün pazarlama ve ilaç alımı daha da kolaylaşır. Tüccar ve ihracatçının altında ezilmekten kurtulmak istiyoruz.
"Depremlerden dolayı devletin Hatay ve üreticilerine özel bir politika üretmesi lazım. Önerimiz şu: İlaç, gübre ve mazot gibi girdilerde hibe ya da yarısını ödeme gibi uygulama getirmeli. Adana’da ağaçlar kesiliyor. Pazar bulsalar ve satsalar bunlar olmazdı, biz de aynı duruma düşmek istemiyoruz."
'ÇİFTÇİYE YAZIK'
Memduh Horuz:
"AK Parti'ye oy verdik, milletvekilleri Meclis’te el kaldırıp, indirme yerine gelsinler narenciye üreticilerinin durumunu yakından görsünler ve çözüm üretsinler."
Ali Turan:
"Bir ağaç kolay yetişmiyor, biz ağaçlarımızı çocuklarımıza bakar gibi emek vererek büyütüyoruz. Yetiştikten sonra da bu ağaçların bakıma ihtiyacı var. Girdiler zamlandı, alamaz hale geldik. Bakamazsak ağaçlarımız kurur. Yetiştirdik şimdi de malımızı satamıyoruz, devletin buna bir çözümü yok mu?"
Miktat Horuz:
"Limonun üretim masrafı 4 lira. Geçen sene 2-3 liraya limon sattık, bu yıl 1 lira. Çiftçiye yazık. Elektrikle kuyulardan su çekiyoruz. Devlet çözüm üretsin istiyoruz."
'FİLİSTİN KONUSUNDA SOMUT ADIM ATILMALI'
Üreticiler, İsrailin Filistin'e saldırıları için de somut adım atılmasını istedi. Üreticilerden İsmail Kıra "Yanı başımızdaki müslüman Filistin halkı vahşice katlediliyor. Bu vahşet durdurulmalı. Hükümet ve özellikle Cumhurbaşkanımızın Filistin devletinin tanınması, İsrail katliamının durdurulması konusunda somut adım atması gerekiyor. Hükümet net tutum almalı. Bizler canı gönülden Filistin halkının yanındayız, İsrail Siyonistlerinin karşısındayız." dedi.
'YANLIŞ DIŞ POLİTİKA ÜRETİCİYİ PERİŞAN ETTİ'
Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, narenciyede pazarlama sorununun Suriye'yle ilişkilerin bozulmasından sonra ortaya çıktığına dikkat çekti, dış politikadaki hataların üreticiyi perişan ettiğini ifade etti. Kamacı, "İhracat azaldı, 12 yıldır ihracat yapamıyoruz, Cilvegözü Sınır Kapısının kapalı kalması yüzünden. Ro-Ro’yla ürünü Mısır’a gönderiyoruz, sonrası karayolu… Bu da maliyetleri çok artırıyor. Ticarette büyük kayıplar yaşıyoruz, yanlış Suriye politikası yüzünden. Milyarlarca dolar zararımız var. Türkiye kaybediyor." diye konuştu. Kamacı, Suriye’yle iyi ilişkiler kuralım çağrısı da yaptı.