Artık patatesleriniz çıtır çıtır olacak! Patatesleri fast food zincirleri gibi kızartmak için...
Patates kızartması, her yaştan insanın severek tükettiği bir yiyecek. Tabii patates kızartmasını layıkıyla hazırlamak da ayrı bir ustalık ister. ''Patatesi çıtır çıtır kızartmayı bir türlü beceremiyorum.'' diyorsanız karşınızda fast food zincirlerindeki gibi patates kızartmanın incelikleri!
Hamburgerden çıtır tavuk parçalarına kadar pek çok yemeğin yanında servis edilen patates kızartmaları, tek başına da oldukça lezzetli bir atıştırmalık. Mutfakta senelerini geçirmiş aşçılardan amatörlere kadar pek çok kişi, patatesinin çıtır olmamasından yakınıyor. Siz de fast food restoranlarındaki gibi patates kızartması yapmak istiyorsanız önereceğimiz birkaç adıma dikkat ederek şahane sonuçlara ulaşabilirsiniz. İşte fast food zincirlerindeki gibi çıtır şekilde patates kızartmanın püf noktaları!
Patatesleri özenle seçin
Kızartmaya uygun patatesleri seçmek, en önemli adımlardan biri. Pörsümüş ve yeşil patateslerden ziyade sert yapıda ve parlak olanları tercih edebilirsiniz. Marketten ya da manavdan kızartmalık patates seçerken kalın kabuklu iri patatesleri alabilirsiniz. Kızartmalık patates olarak anılan Agria, Banba ya da Burren cinsi patatesleri tercih ederek daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Patatesleri eşit dilimlemeye özen gösterin
Patateslerinizi dilimlerken eşit kalınlık ve uzunlukta olmasına dikkat edebilirsiniz. Kızartma işlemi sırasında çok ince parçalar yanarken kalın parçalar daha uzun sürede kızarabilir. Daha çıtır bir sonuç elde etmek için eşit şekilde doğradığınız patatesleri yağa atmadan önce bunları yapabilirsiniz:
- Bir süre buzlu ve sirkeli bir suda bekletebilirsiniz.
- Soda ve tuz karışımının içerisine de 30 dakika boyunca dinlendirebilirsiniz.
- Patateslerin buzlukta donmasını sağlayabilir, donu açılmadan kızgın yağa atabilirsiniz.
Patateslerinizi yağa atarken acele etmeyin
Kuruladığınız patatesleri yağa atmadan önce un, nişasta, tuz ve kabartma tozundan oluşan bir karışıma bulayabilirsiniz. Kızartma işlemi için ayçiçeği ya da fındık yağını tercih edebilirsiniz. Daha çıtır bir sonuç için patateslerinizi derin ve kızgın yağda kızartmaya özen gösterebilirsiniz. Yeterince ısınmamış yağ, patateslerinizin daha geç kızarmasına ve bu sürede yağ çekip yumuşamasına neden olabilir. Ayrıca her kızartma işleminde tencereye eşit miktarda patates koymaya dikkat edebilirsiniz. Bu sayede tüm patateslerin yağa eşit şekilde temas etmesini sağlayabilirsiniz.
Patateslerinizi servise hazırlayın
Kızarttığınız patateslerinizi peçete serdiğiniz bir tabağın üzerine alarak üzerine tuz serpebilirsiniz. Dilerseniz patatesleri önce 5-6 dakika kızartıp yağdan alabilir, 5-10 dakika sonra tekrar kızgın yağa atarak patateslerinizin daha da çıtır olmasını sağlayabilirsiniz. Patatesinizin üzerine dilerseniz cheddar rendeleyebilir ya da kajun baharatı serpiştirebilirsiniz.