Arzen’den 19 Mayıs Marşı: O çılgın kurt hâlâ duruyor içimde
Yücel Arzen’in; 23 Nisan Marşı, Türk Marşı, Filistin Marşı, Hürriyet Çağrısı, Çanakkale Şehitleri marşlarından sonra söz ve müziği kendisine ait 19 Mayıs Marşı yarın seslendirecek. Marşın sözlerini ve yazılış hikayesini ilk kez paylaşıyoruz
19 Mayıs’ta yüreğimiz Anıtkabir’de, Bandırma Vapuru’nda, Sakarya’da, meydanlardaki gençlikle birlikte atacak. Gençlik bu önemli günü, Yücel Arzen’in 19 Mayıs Marşı ve bağımsızlık nidalarıyla kutlayacak.
Gençlerin bayramını ve gençlik haftasının coşkusunu yansıtmak amacıyla Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde bestekar, müzisyen, şair ve siyasetçi Yücel Arzen tarafından hazırlanan gençlik marşı, ilk defa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenecek etkinlikte seslendirilecek. Arzen’le marşın yazılış amacını, hikayesi ve sözlerini konuştuk.
-Gazi Mustafa Kemal’in Türk gençliğine armağan ettiği 19 Mayıs için marş hazırladınız. Öncelikle bu kıymetli çalışmanız için sizi kutluyoruz. Marşı hazırlarken esin kaynağınız ne oldu?
Aslında herhangi bir “hazırlık” söz konusu değil. Ben zaten hep oradayım. Hep hazırım…
Ne demek istiyorum?
“Şair (ya da besteci – yazar / sanatçı) şiir yazmadığı zaman da şairdir!”
Bu şu demek; benim için ayrıca bir çalışma ya da hazırlanma zamanı, ayrı bir zaman dilimi yok…
Bu yıl, özellikle milletvekili olduktan sonra kendimi; kulağımı kişisel dertlerim, sorunlarım ya da başka bir deyişle “iç sızılarımın” dışında toplumsal olana verdim. O yüzden yapıp ettiklerim özellikle son yıl daha epik…
Biliyorsunuz geçtiğimiz ay Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ile TBMM’nin Şeref Kapısında (portal) 150 kişilik Türkiye Yüzyılı Senfoni Orkestrası ve Korosu ile muhteşem bir konser verdik. Konser repertuarında sözleri ve müziği bana ait 23. Nisan Marşı vardı. Ama aynı zamanda bir başka eser daha vardı, şöyle tanıtılmasından onur duyduğum; “Şiiri 1. Dönem Burdur Milletvekilimiz, İstiklâl Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’a
Müziği 28. Dönem İstanbul Milletvekili Yücel Arzen Hacıoğulları’na ait Çanakkale Şehitlerine…”
-Yeni bir marş yazma ve seslendirme projesi nasıl gelişti? Nasıl bir çalışma yürüttünüz?
19 Mayıs Marşı da aslında bu “epik sürecimin” ürünlerinden biri. Daha önce yayınladığım; şiiri Yahya Kemal Beyatlı’ya ait Türk Marşı gibi… Yine Türkiye Yüzyılı Orkestra ve Koro’su icra etti.
Eserin kayıtları da bir hafta sürdü…
“19 Mayıs 1919’da vatan toprakları emperyalistler ve onların maşaları tarafından işgal edildiği zaman, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yürüyüş yeniden başlatıldı. Çıplak ayaklarımızla düştük yola… Amasya, Erzurum, Sivas derken hürriyetimizin dünyada bir tek insanın özgürlüğüne bağlı olduğunu bilerek devam ettiriyoruz yürüyüşümüzü.”
TÜRKLÜK BİR YÜRÜYÜŞÜN ADIDIR
-19 Mayıs’ın tarihimizdeki anlam önemi hepimiz için çok önemli. Gençliğimize bu coşkuyu yaşatacak ve ilk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla seslendirmek size neler hissettiriyor?
Karacaoğlan’ın;
“Kalk gidelim Balkaman’dan yukarı,
Oturup durana devlet yaramaz…” şiiri biz Türklerin hem kişi hem toplum hem devlet yapısını fevkalade güzel özetler.
Türklük bir yürüyüşün adıdır. Bu hürriyet (özgürlük) ve istiklâl (bağımsızlık) yürüyüşüne hicret de diyebilirsiniz! 19 Mayıs 1919’da vatan toprakları emperyalistler ve onların maşaları tarafından işgal edildiği zaman Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yürüyüş yeniden başlatıldı.
Çıplak ayaklarımızla düştük yola…
Amasya, Erzurum, Sivas derken hürriyetimizin dünyada bir tek insanın özgürlüğüne bağlı olduğunu bilerek devam ettiriyoruz yürüyüşümüzü. Zira özgürlük, ancak dünyada yaşayan bütün insanların özgürlüğü ile mümkündür. Yürüyüşümüz ve kavgamız devam ediyor… Ve devam edecek! “Yeryüzü aşkın (özgürlüğün) yüzü oluncaya dek…!”
19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yeniden başlayan İstiklâl ve Hürriyet Yürüyüşü’nün bugünkü lideri hiç kuşkusuz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır.
“Özgürlüğümüz nasıl başka insanların özgürlüğüne bağlıysa İstiklâlimiz (bağımsızlık) de başkalarının bağımsızlığına bağlı. Bugün Filistin’de ve Gazze’de emperyalisteler karşı verilen İstiklâl Harbi’ne bağlı bizim bağımsızlığımız. Hamas ve Kassam Tugayları ile Kuvayi Milliye’yi aynı anmamız bu yüzden. Filistin ve Gazze de verilen savaş ‘Anadolu bir Türk Yurdudur’ demekten başka bir şey değildir.”
HAMAS KUVAYİ MİLLİYE’DİR
-Atatürk’ün bağımsızlık mücadelesini başlattığı günde böyle bir marş kaleme aldınız. Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesi için neler söylersiniz?
Özgürlüğümüz nasıl başka insanların özgürlüğüne bağlıysa, İstiklâlimiz (bağımsızlık) de başkalarının bağımsızlığına bağlı. Bugün Filistin’de ve Gazze’de emperyalisteler karşı verilen İstiklâl Harbi’ne bağlı bizim bağımsızlığımız.
Hamas ve Kassam Tugayları ile Kuvayi Milliye’yi aynı anmamız bu yüzden. Filistin ve Gazze de verilen savaş “Anadolu bir Türk Yurdudur” demekten başka bir şey değildir.
BUGÜN ve HER 19 MAYIS
Marşın yazılış hikayesini sizden dinlemek isteriz?
Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Osman Aşkın Bak’ın desteği ve teşviki ile kaleme aldığım Gençlik ve Spor Bakanlığı / 19 Mayıs Marşı şu sözlerle başlıyor;
“Bir adım, adımla başlanır
Her uzak adınla yaklaşır…”
Bu dize zihnime düştüğünde hemen piyanomun başına geçtim ve devam ettim…
“Bir adım… bir adım daha
Sana “zafer" denen, seferde saklıdır…”
İlk kıta hemen bitivermişti. Ve fakat 19 Mayıs’ın hiç bitmediği o vapurun o gün o limandan ve her gün sefer aldığını biliyordum… Hiçbir şey olup bitmemişti… Bildirmeliydim;
“Bugün yine ve her 19 Mayıs
Bir vapur kalkar limandan
Demir alır… ağır; özgürlüğe
O çılgın kurt hâlâ duruyor içimde”
BANDIRMA VAPURU AÇILDI KARADENİZ
Bu kısmı kadınlara söylettim. Soprano ve Altolara… Onlar kaldılar rıhtımda… Ve Bandırma vapuru açıldı Karadeniz’e… İçinde hürriyet ve bağımsızlık savaşçıları… Kürek çekiyorlar, Karadeniz’in hırçın dalgalarına… İlkinde Erkek vokallere söylettim burayı; Tenor, Bariton ve Baslara;
“Hey ya mola la la la…
Tükenmeyen o umutlara çek
Kürekleri sen inince Samsun’a
Bir adım… bir adım… bir adım daha”
İkinci tekrarda bütün koro tutti girmeli (soprano ve altolar). Ama kanonik bir eğlence ile…
Bu bölümdeki özlerde daha önce “o çılgın kurt” diyerek gönderme yaptığım Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e koşut Cumhurbaşkanımıza bir gönderme var;
“Hey ya mola la la la…
Bükülmeyen bileklere bak
Reis deyince; “Vira Bismillah”
Bir adım… bir adım… bir adım daha”
19 MAYIS MARŞI
Bir adım, adımla başlanır
Her uzak adınla yaklaşır…
Bir adım… bir adım daha
Sana “zafer" denen, seferde saklıdır…
Bugün yine ve her 19 Mayıs
Bir vapur kalkar limandan
Demir alır… ağır; özgürlüğe
O çılgın kurt hâlâ duruyor içimde
Hey ya mola la la la…
Tükenmeyen o umutlara çek
Kürekleri sen inince Samsun’a
Bir adım… bir adım… bir adım daha
Hey ya mola la la la…
Bükülmeyen bileklere bak
Reis deyince; “Vira Bismillah”
Bir adım… bir adım… bir adım daha
YÜCEL ARZEN KİMDİR?
1970 yılında Adana’da dünyaya gelen Yüzel Arzen müzisyen ve piyanisttir. 1988 yılında İ.T.Ü Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı’na girmeye hak kazandı.
Birçok ünlü isimle çalışan Arzen, sekiz yıl boyunca Onur Akın ve İbrahim Sadri ‘ye piyano ve bağlama çalmıştır.
150’ye yakın şarkı formundaki besteleri, Cem Karaca, Sertab Erener, Kıraç, Haluk Levent, Ahmet Özhan, Bülent Ersoy, Funda Arar, Mahsun Kırmızıgül, Ali Şan gibi isimler tarafından yorumlandı.
Yücel Arzen’in Kimseler Bilmez, Erzurum, Mehmet Akif, Bir On Şarkı gibi albümleri de bulunmaktadır.
Birçok tiyatro oyunu ve çocuk oyununun müziklerini yazdı. 2007 yılında T.C.D.D tarafından hazırlanan ‘İstasyon Şefi, Eliyle’ adlı albümün müziklerini besteledi. 2008 yılında Devrim Gürenç ile birlikte çıkardığı ‘Bir Aşk On Şarkı’ adlı albümde Yarim Yarim, İki Alyans ve Yalancı Bahar eserleri bulunuyor. Alişan’ın seslendirdiği Ah Le Yar şarkısının söz ve müziği de Yücel Arzen’e aittir.