Asgari ücret için ilk toplantı yapıldı
Asgari ücret görüşmelerinde ilk toplantı yapıldı. Görüşmede Bakanlık, iş verimliliği vurgusu yaparken, işçi kesimi refah artışının adil paylaşılması talebini dile getirdi. İşveren tarafı ise belirlenecek ücretin tüm çalışanları etkileyeceğini bildirdi
Milyonları ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın öncülüğünde işçi ve işveren tarafının bir araya gelmesiyle dün başladı. Görüşme öncesi yapılan açıklamalarda Bakanlık, yeni asgari ücretin iş verimliliğini artıran bir rakamda olmasını istediklerini bildirdi. İşçi kesimi küresel rekabeti düşük ücretle sağlayacak bir politikanın tercih edilmemesi, refah artışının adil paylaşılmasını istedi. İşveren tarafından ise asgari ücretin tüm çalışanların ücretlerini etkilediği dile getirildi. Toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, işveren heyetini temsilen Türkiye İşverenler Sendikası (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetini temsilen ise Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat bulundu.
EMEĞİ KORUYACAĞIZ
Bakan Bilgin, Türkiye’de sadece asgari ücretle geçinen 6 milyon emekçi olduğunu belirtti. Bilgin, şunları kaydetti:
“Emekçilerin aldıkları ücret, temel ücret haline gelirse bununla ilgili çalışmalar daha da önem kazanacaktır. Ekonomideki dalgalanmaların ve enflasyonun karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz. Küçük işletmelerin asgari ücretin yukarıya doğru tırmanmasının ciddi şekilde işsizliğe yol açacağı sorununu dile getirdiklerini sizinle paylaşmak isterim." Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, düşük ücretle küresel rekabet politikasının tercih edilmemesi gerektiğini söyledi. Çalışanların kredi borçları nedeniyle zor durumda olduğunu belirten Irgat, asgari ücret üzerindeki vergi yükününün kaldırılmasını talep etti.
Irgat özetle şöyle konuştu:
“Türkiye, küresel rekabeti düşük ücretle sağlayacak bir politikayı tercih etmemelidir. Sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekonomik büyümeyi gerçekleştirmek durumunda olmalıyız. Refah artışı adil paylaşılmalıdır.
GEÇİM İÇİN BORÇLANMAK ZORUNDA KALIYORLAR
“Başta gıda fiyatları ve kira olmak üzere temel mal ve hizmetlere gelen yüksek oranlı zamlar, ücretlilerin, dar ve sabit gelirli kesimlerin geçim şartlarını ağırlaştırdı. Milyonlarca ücretli çalışan ihtiyaç kredisi ve kredi kartı borcu nedeniyle ekonomik cendereye sıkışmış durumdadır. Tasarruf yapmak bir yana geçimlerini sürdürmek için borçlanmak durumunda kaldı.
ET TÜKETİMİNİ AZALTMAKLA TASARRUF OLMAZ
Aylardır mutfağına et girmeyen insanlara 'eti daha az tüketin, tasarruf yapın' demek ülke gerçeklerin habersiz olmak anlamındadır. İşveren kesiminin temsilcileri, asgari ücret üzerindeki vergi yükünü, satın alma gücündeki gerilemeyi kabul eden açıklamalar yaptı. İşçi kesimi olarak yıllardır savunduğumuz görüşler kabul gördü, benimsendi. Memnun olduk.
HANGİ ENFLASYON!
“Enflasyonun üzerinde bir artış yapılması konusunda mutabakat sağlanmış gözüküyor. Hangi enflasyon dikkate alınacak? Devletin açıkladığı resmi enflasyon rakamı mı, çarşı-pazarda halkın yaşadığı yakıcı enflasyon mu? Türkiye giderek asgari ücretliler ülkesi haline gelmiştir. Sendikalaşma oranı yükseldikçe, asgari ücretle çalışan sayısı da düşecektir. Kayıt dışı çalışma da azalacaktır. Anayasal hak olan sendikalaşma hakkının önündeki engeller ortadan kalkmalıdır.
ADİL VERGİ TALEBİ
“Asgari ücretlilerin ve genel olarak tüm ücretli çalışanların ödediği vergi, gelir düzeyi dikkate alındığında çok yüksektir. Adil değildir. Vergide adaleti sağlanması anayasal bir görevdir. Bunun yerine getirilmesi Hükümetin öncelikli görevidir. Artık bu doğrultuda bir adım atılmalıdır. Sosyal tarafların bu konudaki mutabakatı dikkate alınmalıdır.”
TÜM ÇALIŞANLARIN ÜCRETLERİNİ ETKİLİYOR
TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise şöyle konuştu:
“Ülkemize yeni yatırım yeni ilave ihracat ve ilave ihracat kazandırmak için hem işletme hem çalışanlarımız var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz edeceğiz de. Hükümet tarafından istihdam için verilen destekler oldukça önemli. Asgari ücret belirlenirken ülkenin ekonomik durumunun ve işletmelere olan etkisinin göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çiziyorum. Asgari ücret sadece bu ücretle çalışanların değil tüm çalışanların ücretlerini etkileyen bir göstergedir. Yeni istihdam yaratılmasında etkili ve yatırım kararlarını etkileyen en temel kriterlerinin başında gelmekte.” Öte yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı 7 Aralık'ta Türk-İş'te, üçüncü toplantısı 9 Aralık'ta TİSK'te yapılacak.
ANKET SONUÇLARI AÇIKLANDI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yapılan anketin sonuçları da paylaşıldı. Yeni dönem asgari ücret beklentilerini tespit etmek amacıyla yapılan araştırma kapsamında Türkiye genelinde 26 ilde 604 işveren ve yönetici, 2500 işçi ile görüşüldü. Saha uygulamasında kantitatif araştırma yöntemi ve bu yöntemin yüz yüze tekniği kullanıldı.
İŞVERENLER 'İŞTEN ÇIKARMAYA YOL AÇAR' DEDİ
İmalat sanayi, tekstil, taşımacılık, inşaat, tarım, sağlık, turizm, madencilik gibi sektörlerin de aralarında olduğu 19 farklı sektörden işletmeci ile görüşme yapıldı. İşverenlerin 2022 yılından ihtiyatlı bir iyimser beklenti içerisinde olduğu görüldü. Katılımcıların yüzde 34’ü yeni dönem asgari ücret ne kadar olmalı sorusuna 3501 ile 3750 TL arasında cevabını vererek en yüksek oranı oluşturdu. Bu rakamı yüzde 19,3 ile 3251 TL ile 3500 TL arasında olmalı diyenler, yüzde 13,7 oranı ile de 3751 TL ile 4000 TL arasında olmalı diyenler izledi. “Asgari ücretin artırılması işten çıkarmalara yol açar mı” sorusuna katılımcıların yüzde 74,3’ü evet yanıtını verirken yüzde 25,7’si ise hayır yanıtını verdi.
İŞÇİLERİN BEKLENTİSİ 3700-4000 LİRA ARASINDA
İşçilerin ise ‘Asgari ücretli işinizin yanı sıra ek bir iş yapıyor musunuz?’ sorusuna yüzde 87’si hayır, yüzde 13’ü evet yanıtını verdi. Yeni dönem asgari ücret ne olmalı sorusuna katılımcılar ağırlıklı olarak yüzde 37,3 oranı ile 3750 ile 4000 TL arasında beklenti ortaya çıktı. 4000 ile 4500 TL arasında olmalı diyenlerin oranı yüzde 13, 4500 TL üzerinde olmalı diyenlerin oranı ise yüzde 21.8 olarak araştırma sonuçlarına yansıdı. Ailenizde sizden başka çalışan var mı sorusuna katılımcıların yüzde 61’i hayır, yüzde 39’u evet yanıtını verdi. Asgari ücretin artırılması işten çıkarmalara yol açar mı sorusuna katılımcıların yüzde 40,3’ü evet, yüzde 59,7’si hayır yanıtını verdi.
İŞVERENDEN ASGARİ ÜCRETİN 'DENGELİ BELİRLENMESİ' TALEBİ
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, dönemin koşulları dikkate alınarak, çalışanı da üreteni de koruyacak dengeli bir asgari ücret belirlenmesi çağrısında bulundu. Akkol, yazılı açıklamasında, milyonlarca çalışanın hayatını doğrudan ilgilendiren asgari ücret konusunda ekim ayından beri tüm sosyal paydaşlarla yoğun şekilde görüştüklerini belirterek, bu kapsamda Türk-İş başta olmak üzere işçi konfederasyonları ve sendikaları, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, işveren kuruluşları, küçük-orta-büyük ölçekli işletmeler ve temsilcileri, akademisyenler ve ekonomistler ile istişarelerde bulunduklarını vurguladı.
SAHA ÇALIŞMASI YAPILDI
Hem çalışan hem işveren bakışını anlamak için yaptıkları araştırma ve analizlerle kamuoyunun beklentilerini yakından takip ettiklerini bildiren Akkol, şunları kaydetti:
“Çalışanlarımızı enflasyon karşısında koruyacak bir asgari ücret belirlenmesinden yanayız. Ancak unutmamalıyız ki tüm dünyadaki yüksek belirsizlik ortamı birçok sektörü olumsuz etkilemeye devam ediyor. İşletmelerimizi ve üreticilerimizi ayakta tutacak ve üretimin devamlılığını sağlayacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi hayati önemdedir. Dönemin koşulları dikkate alınarak, çalışanı da üreteni de koruyacak dengeli bir asgari ücret belirlenmesi çağrısında bulunuyoruz.”