Asgari ücrette gözler salı gününde
Asgari ücrette zam için geri sayım başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak tüm vatandaşları ilgilendiren asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran'da toplanacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak.
ASGARİ ÜCRET NET 8 BİN 506 LİRA
Şu an asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.
Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.
‘DÖVİZ BAZLI YAKLAŞIMI DOĞRU BULMUYORUZ’
Son dönemlerde asgari ücretteki zammın yabancı para cinsinde yapılması tartışmaları ile ilgili olarak İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, değerlendirmelerde bulundu.
Asgari ücrete zammın yabancı para cinsi üzerinden yapılması tartışmalarının Türk lirasına olan güveni olumsuz yönde etkileyeceğini ifade eden Ahmet Öksüz, “Çalışanlarımızı, beşeri sermayemizi korumak önceliklerimiz arasında her zaman ilk sırada yer alıyor. Emeklerinin karşılığını almaları, geçim standartlarını yükseltmeleri bizler için çok önemli. Ancak döviz bazlı asgari ücret yaklaşımını da doğru bulmuyoruz. Nihayetinde bu kararın hem çalışanları hem de işverenleri mutlu edecek şekilde alınması büyük önem taşıyor.” dedi.
TEKSTİL SEKTÖRÜNDEN 'ADIMLARI BİRLİKTE ATALIM' ÇAĞRISI
Tekstil sektörü olarak hazır giyim sektörü de dahil olmak üzere 1,2 milyon kişiye doğrudan istihdam sağladıklarının altını çizen Ahmet Öksüz, şu ifadeleri kullandı:
“İmalat sanayiinin en fazla istihdam sağlayan sektörleriyiz. Tekstil sektörümüzün üretim maliyetlerini en çok etkileyen hususların başında ise asgari ücret artışı geliyor. Çalışanın işveren maliyeti şu an için Asya, Kuzey Afrika, Türk Cumhuriyetleri gibi rekabet ettiğimiz ülkelerin çok üzerinde kalıyor. Maalesef, bu etkenleri küresel müşterilerimize de yansıtamıyoruz. Çünkü küresel ölçekte bir talep daralması söz konusu. Atılacak tüm adımlarda tüm kesimlerin dinlenerek, planlama dahilinde ilerlenmesinin çok daha yararlı olacağına inanıyoruz. Bu çerçevede asgari ücret artışının elbette ki TL bazında ve enflasyon verileri doğrultusunda güncellenmesini bekliyoruz.”