Aşı olanlar da tedbiri elden bırakmamalı
Daha bulaştırıcı olmasıyla bilinen Delta varyantı, düşük ihtimal de olsa tam aşılı kişilere de geçebiliyor. Üstelik bu kişiler semptom göstermese dahi hastalığı daha hızlı bulaştırabiliyor. Bu nedenle aşı olanların da tedbirlere uyması önemli.
Türkiye'de son 24 saatte 256 bin 163 COVID-19 testi yapıldı, 24 bin 832 kişinin testi pozitif çıktı. 126 kişi hayatını kaybederken, iyileşenlerin sayısı ise 6 bin 243. Günlük vaka sayısı 25 bine yaklaşırken bir yandan aşılama da tüm hızıyla sürüyor. Bugüne kadar yapılan aşı sayısı 41 milyon 225 bin 91'i birinci doz, 27 milyon 725 bin 135'i ikinci doz, 5 milyon 117 bin 285'i üçüncü doz olmak üzere 74 milyon 67 bin 511'e yükseldi.
18 yaş üstü nüfusta birinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 66,42, ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 44,67 olarak kayda geçti.
2. VE 3. DOZ AŞILAR DA HAYATİ ÖNEMDE
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşılamada ikinci ve üçüncü doz aşıların da önemine dikkat çekiyor.
SEMPTOM GÖSTERMEYEBİLİYOR AMA BULAŞTIRIYORLAR
Peki aşı olanlar tedbirleri bir kenara mı bırakmalı?
Uzmanlar bu soruya kesin bir dille “Hayır” yanıtını veriyor.
Buna göre, aşılarını olan çoğu kişi maske takmayı ve sosyal mesafeye dikkat etmeyi keserek hastalığa bir adım daha yaklaşıyor. Üstelik bu durum sadece kendileri için değil başkalarının sağlığı açısından da tehlike demek.
Zira çift doz aşı olanlar da koronavirüs taşıyıcısı olabiliyor, belirti göstermeden hastalığı yayabiliyor.
ÖZELLİKLE YAKIN ÇEVRE RİSKE GİREBİLİYOR
TRT Haber yayınında konuyu değerlendiren Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, aşılı kişilerde hastalığı bulaştırma riskinin aşısızlara göre daha düşük olduğunu ancak yakın çevre için bu riskin varlığını vurguladı. Kayıpmaz, aşısı tamamlananların hastalığı ayakta atlatma şansına da bir kez daha dikkat çekti.
"Delta varyantının daha önceden İngiliz varyantı olarak da adlandırılan Alfa varyantına göre yüzde 40 ila 60 oranında daha fazla bulaştırıcı olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konulmuş durumda. Aşılanması tamamlanmış bireylerin bu virüsle karşılaşsa dahi hastalığa yakalanma ihtimali çok daha düşük ve büyük ölçüde bu hastalığı daha hafif belirtilerle ve ayakta atlatıyorlar. Hastaneye yani acil servise veya yoğun bakıma ihtiyaç duyan kişilerin yüzde 95’i aşıları tamamlanmamış kişilerden oluşuyor. Ama tabii ki aşıları tamamlanmış bireyler de tedbirlere uymazsa çünkü hiç aşı olmamış ya da aşıları tamamlanmamış kişiler de aramızda, tedbirlere de uymadığı vakit tekrar virüsle karşılaşma riski taşıyor. Elbette bu kişilerin virüsü saçma ve başka insanlara bulaştırma riski, aşısız kişilere göre çok daha düşük. Ama özellikle solunum sisteminde virüs ihtiva edebiliyorlar. Hafif belirtilerle de olsa, özellikle belirtilerin olduğu dönemde yakın çevresi ve yakın temaslı olduğu kişilere bu hastalığı saçma ihtimali elbette ki olabiliyor."
MASKE-MESAFE-TEMİZLİK KURALINA DEVAM
"Ondan dolayı yaygın olarak aşılamayı bireysel tedbirlerle bir arada düşünmeliyiz. Hatta önceliğimiz bireysel tedbirler, bununla beraber aşıları da olup hastaneye; acil servislere veya yoğun bakımlara duyulabilecek ihtiyacı azaltmalıyız. Hele ki günlük vaka sayılarında artık 25 bine ulaştığımız şu günlerde özellikle bu tedbirleri tekrardan ön plana almamız gerekiyor. Özellikle kişiler arasındaki fiziki mesafenin korunamadığı kalabalık koşullarda, hele ki kapalı ortamdaysa mutlaka tedbirlerin harfiyen uygulanması gerekiyor."
SAĞLIK SİSTEMİNDE ŞU AN İÇİN AKSAKLIK YOK
"Geçen sene de aynı bu aylara baktığımızda şu andaki günlük vaka sayılarının geçen seneye göre oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Bu elbette ki hastaneye yapılan başvuruları da artırıyor. Şu an için sağlık sistemimizde herhangi bir aksaklık olmadan hastalarımızın teşhis ve tedavileri devam ediyor ama şunu da unutmayalım ki bu vaka sayılarındaki artış belli bir süreden sonra hastanelerde yoğunlaşmalara yol açabilir."
2 DOZ VE HATIRLATMA AŞISI OLAN TAM AŞILILAR ARTTIKÇA TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIĞA YAKLAŞILACAK
"Burada avantajımız şu; aşıları tamamlanmışsa kişilerin hastaneye ihtiyaç büyük ölçüde duymadan bu hastalığı daha hafif belirtilerle ayakta, bir soğuk algınlığı gibi atlatma şansları oluyor. Bizim de zaten aşılarda elde etmeye çalıştığımız en önemli etki de bu; ağır hastalığı önleme ve yoğun bakıma yatış gerekliliğini azaltma. Ama burada aşıları tamamlanmış bireyden kastımız da 2 doz BioNTech aşısını olmuş veya 2 doz Sinovac aşısı olmuş, aradan 3 aydan fazla bir zaman geçmiş, hatırlatma dozunu olmuş kişiler. Sinovac ile veya BioNTech ile yani 3 doz aşısını olmuş kişileri kastediyoruz. Bunların oranının artması da toplumsal bağışıklık hedefine ulaşmada bizim için en önemli araç olacak."