Aşı seferberliği
Salgınla mücadelenin ön cephesindeki sağlık çalışanları için aşı seferberliği başladı. Dün 81 ilden sağlık çalışanlarının aşılandığı fotoğraflar haberler geldi. İlgi yoğundu, Türkiye’de aşılama programı hızlı başladı
Sağlık Bakanlığının Çin’den gelen CoranaVac’a verdiği acil kullanım onayının ardından aşılama başladı. 81 ilde sağlık çalışanları Çin’den gelen inaktif aşıları oldu. Aşıya ilgi yoğundu. Sağlık Bakanlığının covid19asi.saglik.gov.tr adresindeki aşı sayacı dakikada bin kişinin aşılandığını gösterdi. Dün gazetemizin baskıya gittiği saatlerde 280 bini sağlık çalışanı aşılanmıştı. Türkiye’nin dört bir yanında aşı seferberliği başladı. 14 günlük test sürecinin tamamlanmasının ardından aşı, ilk kez önceki akşam Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyelerine yapıldı. Salgınla mücadelede ön cephede çalışan sağlık çalışanları dün sabah saatlerinden itibaren çalıştıkları kurumlarda aşılanmaya başlandı. Sağlık çalışanlarına yönelik aşılama öncesinde tüm sağlık kuruluşlarından personel listesi ile personelin Kovid-19 geçirip geçirmediği, temaslı olup olmadığı gibi verilerin listelere işlenmesi istendi. Listeler il sağlık müdürlüklerine gönderildi. Kovid-19 geçirenlerin hastalığı atlattıktan sonra 4-6 aylık sürede aşılanmasına gerek olmadığı açıklandığı için bu durumdaki sağlık personeli belirlendi ve aşıda öncelikli çalışanların listesi hazırlandı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 100 bin sağlık çalışanı bulunuyor. Sağlık çalışanlarının önümüzdeki beş gün içinde aşılanması hedefleniyor. Aşılanmak için sağlık çalışanları, ilk olarak Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alıyor. Randevu saatinde aşı odasında olan sağlık çalışanlarına “Aşıla” uygulamasında kendisine tanımlı olan karekodlu aşı yapılıyor.
24.00’A KADAR DEVAM
Türkiye aşı kampanyasına hızlı başladı. 81 ilden fotoğraflar, açıklamalar geldi. Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Serhat Korkmaz 24.00’a kadar aşılamanın devam edeceğini söyledi. Korkmaz, “Aşıya, sağlık çalışanlarımızın büyük bir ilgisi var. Bütün hastanelerde ve sağlık ocaklarında aşımız yapılıyor" dedi.
İKİ GÜNDE TAMAMLANACAK
İnaktif aşının güvenilir olduğunu söyleyen Yalova Sağlık Müdürü Dr. Emrah Eray iki gün içinde sağlık çalışanlarının aşılanmasını bitirmeyi planladıklarını belirtti.
Kırklareli İl Sağlık Müdürü Çiğdem Cerit de tarihi bir gün yaşandığını söyledi. Kentte ilk etapta 4 bin 920 sağlık çalışanının aşılanacağını ifade eden Cerit, "Bugün ilimizdeki sağlık personelinin neredeyse yarısını aşılayacağız. Herkes canla başla bu işe gönül veriyor. İnşallah Kovid-19 hastalığıyla mücadelede büyük bir basamak olacak" diye konuştu.
MÜCADELEDE YENİ AŞAMA
Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nurettin Yiyit,, koronavirüsle mücadelede yeni bir aşamaya geçildiğini söyledi. Yiyit, "Şimdi bu savaşta yeni bir cepheye, safhaya geçiyoruz; bağışıklama aşaması. Bu elimizdeki bilinen en etkili koruma yöntemi. Bununla birlikte düşüş trendini kalıcı hale getirmek gibi bir şans elimize geçti" ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Yiyit, aşılamaya ilk olarak sağlık çalışanlarından başlanıldığını, bunun mücadelenin en önündeki neferleri korumak için de bir fırsat olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Yiyit, hastanelerindeki sağlık çalışanlarının aşı olma sürecini 2 günde tamamlamayı planladıklarını belirterek, "Hazırlıklarımız dahilinde, günde 1800 kişiyi aşılayacak bir altyapı hazırladık. Benim de 3 bin 500 çalışanım var. Bu gönüllülük esasına göre yürüyen bir sistem. Şu ana kadar 2 bin 500 kişinin randevu aldığını biliyoruz. Bu sayı belki de daha yukarıya çıkacak. Ama biz 2 günde tamamlamayı planlıyoruz" diye konuştu.
ÖRNEK ÜLKE OLACAK
Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü binasında oluşturulan aşı odasında incelemede bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay, uygulama öncesi gazetecilere açıklamada bulundu. Ünlübay, "Tünelin ucunda ışık göründü. Allah izin verirse tüm ülke olarak bu virüsten kurtulmanın ilk aşamasını başlatmış oluyoruz. Bugünden sonra da göreceksiniz Kovid-19 ile mücadelede olduğu gibi aşılama hızında da örnek olduğumuzu tüm dünyaya göstereceğiz" dedi.
İLK GÜN HEDEF YÜZDE 50
Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde aşı çalışmalarını takip etti. Tekin, “Sahadan aldığımız geri bildirimlere göre sağlık personeli arasında aşıya ilgi söz konusu. Bu da bizi mutlu ediyor. İl genelinde 22 bin personelimiz mevcut. İlk gün için yüzde 50 hedef koyduk. İnşallah bugün yarısını bitirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu. Pamukkale Üniversitesi hastanesindeki ilk aşı üniversitenin rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’a yapıldı. Kutluhan, “Kovid-19’lu hastalarla hep sağlık çalışanlarımız muhatap oluyor. Yüzde 92 başarısı olan aşımızın hızlı bir şekilde halkımıza da yansıması ve herkese sağlık getirmesini dilerim” dedi.