01 Kasım 2024 Cuma
İstanbul 12°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Asıl sebebi buymuş... Neden yumurta oda sıcaklığında kullanılmalı?

Yumurta mutfaklarımızın, özellikle de hamur işlerinin en önemli malzemelerinden. Hatta yumurtasız tarif bulmak neredeyse imkânsız. Peki bu tariflerde yumurtalar için neden genellikle "oda sıcaklığında" uyarısı yapıldığını hiç düşündünüz mü?

Asıl sebebi buymuş... Neden yumurta oda sıcaklığında kullanılmalı?
A+ A-

İster tatlı yapmaya yeni başlıyor olun, isterseniz yıllardır deneyiminiz olsun siz de mutlaka yumurtaların oda sıcaklığında tarife eklenmesi gerektiğini biliyorsunuzdur. Bu noktada kurabiye yaparken donuk bir tereyağı kullanmanın tarifi bozabileceği gibi buzdolabından çıkmış bir yumurtayı kullanmak da geri tepebilir.

Oda sıcaklığındaki yumurta kullanmanın en büyük endişesi, bunların salmonella gibi gıda kaynaklı hastalıkları taşımalarıdır. Bununla birlikte, oda sıcaklığında yumurta, pişirildiği sürece böyle bir risk taşımaz. Isı, yumurtalarda bulunabilecek bakterilerin çoğunu öldürür, bu nedenle tatlınızı fırında pişirmek yeterli olacaktır.

Asıl sebebi buymuş... Neden yumurta oda sıcaklığında kullanılmalı? - Resim : 2

Eğer tatlınız fırında pişmeyecekse yumurtaları eklediğiniz karışımın en az 71derece olduğundan emin olun. Yumurtaların oda sıcaklığında durmasını istemiyorsanız tatlıyı yapmadan önce yaklaşık olarak 30 dakika boyunca oda sıcaklığında kalmaları da yeterli olacaktır. Ek olarak, bulabileceğiniz en taze yumurtaları kullanmak bakteri olasılığını azaltacaktır.

ODA SICAKLIĞINDAKİ YUMURTA NE İŞE YARAR?

Asıl sebebi buymuş... Neden yumurta oda sıcaklığında kullanılmalı? - Resim : 3

İlk olarak, fırınlamanın çok hassas bir kimya olduğunu unutmayın. Bir bileşen değiştirildiğinde, sonuç da tamamen değiştirebilir. Yumuşatılmış tereyağı veya krem peynir gibi sertleşebilen bir yağ ile karıştırıldığı durumunda, soğuk malzemelerin eklenmesi (bu durumda yumurta) yağın yeniden sertleşmesine neden olabilir. Oda sıcaklığındaki yumurtaları kullanmak ise bunun olmasını engeller. Hem daha pürüzsüz bir hamur elde etmenizi hem de tatlılarınızın nemli kalmasını sağlar.

Beze veya pandispanya gibi havanın dahil edilmesine dayanan tatlılarda, oda sıcaklığındaki yumurtalar soğuktan daha iyi çırpılır ve daha büyük bir hacim elde edilir. Bu, daha fazla hava tutmalarına izin verir ve daha kabarık olmalarını sağlar.

30 DAKİKA KADAR TEZGAHTA BEKLEMELERİ YETERLİ

Yumurtalarınızı tatlınızı yapmadan önce oda sıcaklığına getirmeyi unuttuysanız üzülmeyin. Oda sıcaklığına gelmeleri için sadece 30 dakika kadar tezgahta beklemeleri yeterli. Birçok insan için bu, malzemeleri bir araya getirmeniz, tavayı hazırlamanız ve fırını önceden ısıtmanız için geçen süre ile yaklaşık olarak aynıdır.

Tarifinizinde oda sıcaklığında yumurtaları kullanmanız gerektiğini çok geç gerektirdiğini fark ederseniz, onları bir kase ılık suya koyarak bu adımı hızlandırabilirsiniz. Bu, yumurtaları yaklaşık on dakika içinde oda sıcaklığına getirecektir.

Yumurta oda sıcaklığı yumurta