Aşılama öncesi internetten onam
Sağlık Bakanlığı yetkilileri 81 ilden aile hekimleri ile bir araya geldi. Aile hekimleri aşılama sürecine ilişkin akla takılan soruları yetkililere sordu. Birinci basamakta aşılamayla ilgili ayrıntılar da belli oldu. Onam formları internetten randevu oluşturulurken vatandaş tarafından doldurulacak.
Türkiye’ye Çin’den 10 milyon doz daha aşı gelmesiyle birlikte aşılama süreci hızlanacak. Birinci basamak sağlık hizmetleri aşılamada büyük rol oynayacak. Sağlık Bakanlığı üç gün boyunca 81 ilden aile hekimlerinin aşılamaya ilişkin sorularına yanıt verdi. Sürece ilişkin ayrıntılar da netleşti. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Özlem Sezen, toplantıya ilişkin bilgi verdi. Toplantıda, aile hekimlerinin rutin faaliyetinin devam edebilmesi için aile sağlığı merkezlerinde aşı saatlerinin belirlenmesi ele alındı. Bu planlamayı aile hekimleri kendileri yapabilecekler. Vatandaş Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS)’den aşı için randevu alırken onam formunu da imzalayacak. Personel eksikliği ile ilgili sorunlar aşılama için tekrar Maliye Bakanlığı ile görüşülecek. Dr. Sezen “İlk hafta tam planlandığı gibi gitmese de önümüzdeki hafta rayına gireceğine inanıyoruz” dedi.
DÜZENLİ TOPLANTI ÖNERİLDİ
Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç Dr. Fatih Kara, Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Muhammet Çömçe, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. Mahir Ülgü, Aşı İle Önlenebilir Hastalıklar Dairesi Başkanı Dr. Sertaç Polat ve il halk sağlığı müdürlüklerinden yetkililer internet aracılığıyla aile hekimleri ile buluştu. AHEF Başkanı Dr. Özlem Sezen, “Sağlık Bakanlığı yetkilileri aşı ve uygulama şekli, Aşıla sistemi, randevu sistemi, aşı planlaması ve dağıtımı gibi konularda aile hekimlerine bilgi verdi. Toplantıya katılan aile hekimleri dernek başkanları sorularını ilettiler. Sağlık Bakanlığı ile il dernekleri arasındaki iletişim açısından bir ilk olma özelliği taşıyan bu toplantı ve devamı sahada yaşadığımız sorunların çözümü açısından çok önemli” dedi. Toplantıda Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, aile hekimliği dernekleri ile İl Halk Sağlığı Müdürlükleri arasında iletişimin artması ve kesintisiz olması gerektiğini söyledi, düzenli toplantılar yapılması önerildi. Toplantıda konuşulan başlıklar, önümüzdeki günlerde birinci basamakta yoğunlaşacak aşılama faaliyetine ilişkin de bilgi veriyor.
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü aile sağlığı merkezlerine düzenli olarak aşı dağıtımı yapacak. Randevu açıldığı kadar aşı sevki olacak. Hem vatandaş yığılmayacak hem de aşı yığılması olmayacak.
Aşı esnasında kullanılacak sarf malzemesi enjektör, keskin atık kabı gibi malzemeler il sağlık müdürlükleri tarafından temin edilecek.
ENGELLİLER YERLERİNDE AŞILANACAK
Aile Sağlığı Merkezlerine gelemeyen engelli ve yatalak durumdaki kişilerin aşılanması Toplum Sağlığı Merkezleri tarafından yapılacak.
Vatandaş randevusunu alırken aşı ile ilgili bilgilendirme içeren ve rızasını alan bir onam formu dolduracak. SMS doğrulama kodu ile onam alınacak. Dijital onam çalışması bu hafta hazır olacak.
Toplantıda aile sağlığı merkezlerindeki personel eksikliği de gündeme geldi. Aşıların birinci basamak yoğunluklu yapılması, istihdamı sağlanmak ve Maliye Bakanlığına bunu kabul ettirmek için fırsat olacağı ifade edildi.
Aile hekimleri, ayakta hasta muayenesi, gebe ve bebek takibi, aşılama gibi rutin faaliyetlerinin devam ettiğini bu nedenle Kovid-19 aşıları için özel saatlerin planlanması önerisinde bulundu. Sağlık Bakanlığı yetkilileri aile hekimlerinin önerisine ilişkin çalışma yapılacağını bildirdi.