Askeri cezaevinde işkence iddiasına ihlal kararı
Anayasa Mahkemesi (AYM), askerî ceza infaz kurumundayken fiziksel, sözlü ve psikolojik şiddet niteliğindeki eylemlere maruz kaldığını iddia eden kişinin başvurusunu kabul ederek hak ihlali kararı verdi
Mustafa D., askerlik görevini yaptığı sırada firar ettiği gerekçesiyle 21 Kasım 2005 tarihinde yakalanarak askerî ceza infaz kurumuna konuldu. Mustafa D. ceza infaz kurumunda bulunduğu sırada sevk edildiği Gülhane Tıp Akademisi Askerî Hastanesi Psikiyatri servisinde yatmaktayken 24 Şubat 2006 tarihinde yeniden firar edip, 11 Temmuz 2006 tarihinde yakalanarak tekrar askerî ceza infaz kurumuna konuldu.
Isparta Askerî Mahkemesince 28 Aralık 2006 tarihinde iki kez firar etme ve bir kez de tutukluyken kaçma suçlarından mahkûmiyetine karar verilen Mustafa D., 7 Şubat 2007 tarihinde Isparta E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna sevk edildi. 21 Nisan 2007 tarihinde Kırşehir Açık Ceza İnfaz Kurumuna nakledilen Mustafa D., 28 Mayıs 2007 tarihinde gönderildiği özel izinden dönmedi.
Askerî Savcılığa hitaben 5 Temmuz 2011 tarihli bir dilekçe yazan Mustafa D., ikinci kez firar etmesinden sonra alıkonulduğu askerî ceza infaz kurumunda askerî hastaneden firar etmesi gerekçe gösterilerek kötü muameleye uğradığını iddia etti.
YÜZDE 48 ORANINDA ENGELLİ RAPORU
Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde düzenlenen 8 Haziran 2011 tarihli özürlü sağlık kurulu raporunda Mustafa D.’nin kişilik ve anksiyete bozukluğu yaşadığı tespit edildi ve bu nedenle yüzde 48 engelli olduğu değerlendirildi.
Isparta Cumhuriyet Başsavcılığınca, askerî ceza infaz kurumunda görevli asker kişiler Y.A. ve K.A.’nın, Mustafa D.’ye karşı fiziksel, sözlü ve psikolojik şiddet niteliğinde eylemleri olduğu iddiasıyla iddianame düzenlendi.
Isparta Ağır Ceza Mahkemesi, 11 Aralık 2012 tarihinde Y.A. ve K.A.’nın işkence suçunu işlediğini kabul ederek mahkumiyetlerine karar verdi. Yargıtayın bozma kararı sonrasında bu sanıklar hakkında beraat kararı verilince Mustafa D. de AYM’ye başvurdu.
Başvuruyu inceleyen AYM Birinci Bölümü, kötü muamele yasağının usul boyutunun ihlal edildiğine karar verdi. Yüksek Mahkeme ayrıca Mustafa D.’ye 100 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
MAHKUMLARA ÇALIŞMA FIRSATI
Açık ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin topluma kazandırılmasını amaçlayan iş birliği protokolü, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü arasında imzalandı.
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğündeki protokol imza töreni, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Namık Kemal Varol ile Atatürk Orman Çiftliği Müdürü Yener Yıldırım’ın katılımıyla düzenlendi.
Protokol kapsamında, açık ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerden istekli olanlar, ceza infaz kurumu görevlilerinin denetiminde, kamu kurum ve kuruluşlarının iş alanlarında, geceleyin bu kurum ve kuruluşlar tarafından barındırılmak suretiyle çalıştırılacak.
Bu şekilde çalıştırılan süre, azami süre sınırına bakılmaksızın denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edilecek süreye ilave edilecek.
Aynı zamanda çalıştırılacak hükümlülere, ceza infaz kurumlarındaki iş yurtlarında çalışan usta hükümlülere eşdeğer ücret ödenecek.
Protokol imza törenine, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü İyileştirme ve Topluma Kazandırma Daire Başkanı Alperen Öztürk, Tetkik Hâkimi Hasan Bıyık, Hukuk Müşaviri Aslı Peker Güldal, Atatürk Orman Çiftliği Müdür Yardımcısı Hüseyin Ulusoy, Atatürk Orman Çiftliği Müdür Yardımcısı Ramazan Efecioğlu, Ankara Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Kerim Çiflikli ile şube müdürleri katıldı.