24 Kasım 2024 Pazar
İstanbul
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Asla küf yapmıyor! İşte püf noktası: Kışlık domates sosu nasıl yapılır?

Ev hanımları kışlık domates konservesi yapmaya başladı. Peki domatesler daha uzun süre nasıl saklanır? İşte küf yapmayan domates sos tarifi... Kışlık domates sosu nasıl yapılır?

Asla küf yapmıyor! İşte püf noktası: Kışlık domates sosu nasıl yapılır?
A+ A-

Yaz mevsiminin en taze sebzelerini kışın da yiyebilmek için, kavanozları doldurma vakti geldi. Kış için domates sosu nasıl yapılır? Domates sosu nasıl kullanılır? İşte, kışlık domates sosu tarifi…

KIŞLIK DOMATES SOS NASIL YAPILIR?

Asla küf yapmıyor! İşte püf noktası: Kışlık domates sosu nasıl yapılır? - Resim : 1

Domates sosları yapmadan önce en önemli noktaların başında cam kavanozların steril hale getirilmesi gerekiyor. Steril hale getirilmeyen cam kavanozlar, sosların havayla temasını kesmediği için soslarınız çok çabuk bozulabiliyor. Bu nedenle önce kavanozları ve kapaklarını sıcak suda kaynatmak şart.

Asla küf yapmıyor! İşte püf noktası: Kışlık domates sosu nasıl yapılır? - Resim : 2

KONSERVE DOMATES KAÇ DAKİKA KAYNATILIR?

Kışa hazırlık için domates de dahil olmak üzere birçok sebzenin konservesi yapılır. Her aşamasında hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde konserve içinde birtakım mikroorganizmanın çoğalması söz konusudur. Domates konservesi yapılacak ise satın alırken taze olduklarından emin olunmalı, çürüksüz ve yarasız olanlar seçilmelidir. Ardından iyice yıkanmalı ve kabukları soyulmalıdır. Bakteri oluşumuna engel olmak için domateslerin en az 20-30 dakika boyunca kaynatılması gerekir. Bu işlem için düdüklü tencerenin kullanılması daha iyi olabilir. Çünkü içindeki basınç nedeniyle kaynama sıcaklığı 100°C'yi aşar. Normal bir tencerede bu ısı derecesine ulaşmak biraz zordur. Yüksek sıcaklık ise botulinum gibi bazı bakterilerin ölmesini sağlar.

Asla küf yapmıyor! İşte püf noktası: Kışlık domates sosu nasıl yapılır? - Resim : 3

KIŞLIK DOMATES YAPILIRKEN HANGİ DOMATES KULLANILIR?

Sıra geldi domates sosların hazırlığına. Domatesleriniz dilediğiniz çeşit domateslerden olabilir. Domates sos yapımında en çok tarla domates, pembe domates, lamba (linda) domates kullanılıyor ancak elinizde farklı çeşitlerde domatesler varsa onları da kullanabilirsiniz. Domateslerinizi güzelce yıkadıktan sonra dilerseniz kabuklarını soyarak dilerseniz de soymadan yapım işlemine geçebilirsiniz.

Domateslerinizi iri parçalar halinde doğrayın. Bu aşamada çürük kısımlar varsa dahil etmemeye özen gösterin. Ardından doğranmış domateslerinizi tencereye alın. 1 kg domates için yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar tuz yeterli olacaktır. Bu oranı damak zevkinize göre arttırıp azaltabilirsiniz.

Orta ateşte pişirmeye başlayın. Ara ara karıştırarak kıvamının hafif yoğunlaşmasını sağlayın. Dilerseniz bu aşamada içerisine sarımsak, kekik gibi malzemeler ilave edebilirsiniz. Ayrıca lezzetlendirmek için az miktarda şeker ve sirke de ekleyebilirsiniz. 1 kilo domates için yarım çay kaşığı şeker ve sirke yeterli olacaktır. İyice yoğunlaşınca ocaktan alın. Dilerseniz blenderdan da geçirebilirsiniz.

Henüz sıcakken kavanozlara pay edin. Üzerlerine 1 yemek kaşığı kadar da zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. İyice soğuduğunda soslarınız hazır. Serin ve kuru bir yerde veya buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık!

Kaynak: Yemek.com

Domates kışlık sos domates sosu sos