Aslına en uygun Nutuk
Nutuk, Osmanlıca kelimelerin çevrilmesi nedeniyle baskıdan baskıya değişiklik gösterebiliyor. Şule Perinçek, Kaynak Yayınları'na hazırladıkları üç ciltlik Nutuk'ta bunun önüne geçmek için çok titiz davrandıklarını, imzalı belgelere sadık kaldıklarını anlattı.
Perinçek, Mersin'de Nutuk dağıtımının engellenmesine neden olan içeriğin ise Atatürk'ün görüşleri olduğunu, burada Vahdettin'i mahkum ettiğini vurguladı.
Mersin Çamlıyayla Milli Eğitim Müdürü'nün, Atatürk'ün Vahdettin için kullandığı ifadeler nedeniyle dağıtımını engellediği Nutuk bu olayla yeniden gündeme geldi. Bu tartışmanın dışında Nutuk, Atatürk'ün kullandığı Osmanlıca ifadeler nedeniyle sadeleştirme aşamasında zaman zaman tahrip olabiliyor. Piyasadaki birçok basımda farklılıklar görülebiliyor.
Atatürk'ün Bütün Eserleri Genel Yayın Yönetmeni Şule Perinçek, Kaynak Yayınları'ndan yayımlanan üç ciltlik Nutuk'ta bunun önüne geçmek için titiz bir araştırma yaptıklarını anlattı. Piyasada çok sayıda Nutuk olduğunu ve bunların denetimden geçmesi gerektiğini belirten Perinçek şöyle konuştu:
“Aslına uygun Nutuk’un yaygınlaştırılması lazım. Biz Atatürk’ün Bütün Eserleri'nde Nutuk’u da hazırlarken şunu gördük ki; üzerinde değiştirmeler yapılabiliyor. Sadeleştirme işlemi yaparken bazı özel ve farklı düşüncelerin yansıması da mümkün olabiliyor. Bu Atatürk’ün yazdığı bir metindir. Eleştirdiğiniz noktaları vardır, yoktur... Fakat ona sadık kalmak zorundasınız. Çünkü bu özel bir metindir. Tarihi bir belgedir. Biz Atatürk’ün Bütün Eserleri'ni hazırlarken baştan sona Atatürk’ün ilk not defterinden, ölmeden önce yazdığı son notlara kadar hepsini topladık. Bunları tarih sırasına göre dizdik ve yayınladık. Özel olarak buna çok dikkat ettik. Atatürk’ün söylediklerini aynı şekilde aktarmaya çok özen gösterdik. Okuma hatalarını düzelttik, kesilen kısımları inceledik.”
'HATIRALARA, ANILARA YER VERMEDİK'
Nutuk’u düzenlerken çok sayıda kaynağı taradıklarını, insanlarla görüştüklerini dile getiren Şule Perinçek, şöyle devam etti: “Ben kesin olarak söylüyorum ki Atatürk'ün Bütün Eserleri kapsamında yayınlanan Nutuk, aslına en uygun Nutuk’tur. Kaynak Yayınları’nın hazırladığı Nutuk 1000 sayfa, vesikaları ile birlikte üç cilttir. Biz hangi paragraf ayrımını yaptığına bile dikkat ederek bu Nutuk’u hazırladık. Atatürk’ün yaşamında yayınlanan beş ayrı baskı tespit ettik ve okumalarını yaptık. Ve farklılıkları altta dipnotlarla belirttik. Biz yayınlarken bir de şuna çok dikkat ettik; Hatıralara, anılara hiç yer vermedik. Altında imzasını görmediğimiz hiçbir belge yok. Bir tane belge vardır. Onu da Atatürk’ün olduğuna emin olduğumuz bir kaynaktan bulduk. Fakat imza olmadığı için belgeyi Adlı Tıp'a yolladık. Oradan rapor aldık. O rapor ile birlikte bastık. Onun için Nutuk dağıtırken özen göstermek gerekiyor.”
'VAHDETTİN'E KARŞI OLMAK KAÇINILMAZDI'
Çamlıyayla Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Nutuk’u yasaklamasına dair de Şule Perinçek şunları söyledi; “Milli Eğitim İlçe Müdürümüz Vahdettin ile ilgili kısımdan dolayı böyle bir şey uyguladı. Atatürk devrimin lideridir. Siyasi ve toplumsal bakımdan bir görüşle mücadele ediyor ve devrim gerçekleştiriyor. Belli bir noktaya kadar Vahdettin’e karşı saygılı. Devrimin önüne engel çıkarmaya başlayıncaya kadar... Nutuk’un başında belirttiği gibi ya esarete boyun eğecekler ya da Türkiye’nin bağımsızlığı için mücadele edecekler. O zamanda padişah önlerine engel olduğu vakit saltanat kaldırılmak zorundaydı. 'İngilizlere teslim olalım, işgal kuvvetlerine teslim olalım, memleketi teslim edelim' seçeneğine Atatürk ve Türk milleti boyun eğmeyeceğine göre Vahdettin’e karşı olmak ve onu mahkûm etmek kaçınılmazdı.”