Astana'da 'ŞİÖ 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi' tamamlandı
Kazakistan'ın başkenti Astana'da 'Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 24. Devlet Başkanları Zirvesi' başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Çok Taraflı Diyaloğun Güçlendirilmesi: Sürdürülebilir Barış ve Kalkınma İçin Çabalamak' başlığındaki 'ŞİÖ+' zirvesinde konuştu.
Kazakistan'ın dönem başkanlığında "ŞİÖ+" formatında gerçekleştirilen zirve, Astana'daki Bağımsızlık Sarayı'nda, ŞİÖ üyesi ülke devlet başkanları konseyi toplantısıyla başladı.
Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı öncesi liderler, Belarus'un ŞİÖ'ye tam üye seçilmesine yönelik kararı imzaladı. Böylece, Belarus, ŞİÖ'nün 10’uncu üyesi oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Çok Taraflı Diyaloğun Güçlendirilmesi: Sürdürülebilir Barış ve Kalkınma İçin Çabalamak" başlığıyla yapılacak "ŞİÖ+" zirvesinde konuşmalarını yaptı.
ERDOĞAN BAĞIMSIZLIK SARAYI‘NA GİRİŞ YAPTI
Şanghay İşbirliği Örgütü Gözlemci Ülkeleri Devlet Başkanları, konuklar ve uluslararası kuruluş başkanları, 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere Bağımsızlık Sarayı‘na giriş yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 11.18'de Astana’da Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere Bağımsızlık Sarayı‘na geldi. Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev tarafından karşılandı.
Tokayev ile basın mensuplarına fotoğraf veren Erdoğan, daha sonra zirvenin gerçekleştirileceği salona geçti.
AİLE FOTOĞRAFINDA ERDOĞAN VE PUTİN YANYANA
Şangay İşbirliği Örgütü Zirvesi'ne katılan liderler aile fotoğrafı çektirdi.
Erdoğan fotoğraf çekiminde Türkmenistan’ın eski Devlet Başkanı ve Halk Konseyi Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yanında yer aldı.
PUTİN, ABD'YE DİKKAT ÇEKTİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ŞİÖ Zirvesi'nde konuşma yaptı.
Konuşmasında ŞİÖ üye ülkeleri arasındaki ortaklık etkileşiminin önemine işaret eden Putin, Rusya'nın ŞİÖ ülkeleriyle ticaret hacminin dörtte bir arttığını söyledi.
Ukrayna krizine de değinen Putin, "Rusya, Ukrayna'daki kriz durumun siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesinden yana. Bu kriz, ABD başta olmak üzere müttefiklerinin acımasız politikası sonucu ortaya çıktı.” İfadelerini kullandı.
ŞİÖ Zirvesi kapsamında bir araya gelen Putin ve İran'ın geçici Cumhurbaşkanı Muhbir, ikili ilişkileri görüştü.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran'ın geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir görüştü. Putin "İran-Rusya ilişkileri dostane ve yapıcı. İlişkilerin, ülkenizdeki seçimlerin sonucundan bağımsız olarak güçleneceğinden eminim" ifadelerini kullanırken İran'ın geçici Cumhurbaşkanı Muhbir: "Hükümetteki tüm değişiklikler hiçbir şekilde ilişkilerimize zarar vermeyecek. İran-Rusya stratejik ilişkileri, dünya üzerindeki hakimiyet denklemini bozuyor. Tek taraflılık devri sona erdi" dedi.
ERDOĞAN, Xİ JİNPİNG İLE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'ücü Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya geldi.
Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yer aldı.
Çin Halk Cumhuriyeti basınında yer alan haberde şu konuların konuşulduğu açıklandı:
Xi, Erdoğan'ı Türkiye'deki Çin karşıtı faaliyetleri yasaklamasını takdirle karşıladığı belirtti. Türkiye'nin terörle mücadelede Çin'e verdiği desteği ve terörle mücadelede işbirliği yapma isteğini vurguladı.
ERDOĞAN, BELARUS DEVLET BAŞKANI LUKAŞENKO İLE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ŞİÖ Zirvesi için geldiği Kazakistan'ın başkenti Astana'daki ikili temasları kapsamında Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile bir araya geldi.
Zirvenin yapıldığı Bağımsızlık Sarayı'ndaki görüşme, basına kapalı gerçekleştirildi.
Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yer aldı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN KRİTİK TEMASLARI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Kazakistan'ın başkenti Astana'da çok sayıda diplomatik görüşmeler yaptı.
Erdoğan önce Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü. Ardından Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile görüştü.
Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Pakistan Başbakanı Şerif ile de üçlü toplantı yaptı.
ERDOĞAN KAZAKİSTAN'DAN AYRILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'ın başkenti Astana'dan özel uçak "TC CAN" ile ayrıldı.
Erdoğan'ı, Nursultan Nazarbayev Uluslararası Havalimanı'ndan Kazakistan Başbakanı Oljas Bektenov, Kazakistan Sağlık Bakanı Akmaral Alnazarova, Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Alibek Bakayev, Astana Belediye Başkanı Jenis Kasımbek ve Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu ve diğer ilgililer uğurladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir de Astana'dan ayrıldı.
TOPLANTI SONA ERDİ 16 LİDER KATILDI
Kazakistan'n başkenti Astana’da gerçekleştirilen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 24. Dönem Devlet Başkanları Zirvesi 16 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla sona erdi.
Kazakistan’ın dönem başkanlığında Astana’daki Bağımsızlık Sarayı’nda düzenlenen ŞİÖ 24. Devlet Başkanları Zirvesi’nin Astana Bildirisi kabul edildi.
Bildiride, örgüte üye ülkelerin ŞİÖ’nün küresel barışı, güvenliği ve istikrarı güçlendirmenin yanı sıra yeni bir demokratik, adil, siyasi ve ekonomik alanda uluslararası düzen inşa etme koşullarını oluşturmadaki rolünün artırılması gerektiği konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.
TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VE İÇİŞLERİNE ÖZEL VURGU
ŞİÖ üyelerinin siyasi ve sosyoekonomik kalkınma yollarını bağımsız ve demokratik olarak seçme hakkına saygı gösterilmesi gerektiğine dikkat çekilen bildiride, devletlerin toprak bütünlüğü, içişlerine karışmama, güç kullanma tehdidinde bulunmamanın uluslararası ilişkilerin sürdürülebilir gelişiminin temeli olduğu kaydedildi.
Bildiride, ŞİÖ üyelerinin ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların diyalog ve istişare yoluyla barışçıl çözümüne bağlı kalacakları vurgulanarak, "ŞİÖ üyesi devletler, bölgesel ve uluslararası gündeme ilişkin değerlendirmelere dayanarak daha temsili, demokratik, adil ve çok kutuplu bir dünya düzeninin oluşturulmasına yönelik taahhütlerini yeniden teyit ettiler." ifadesi yer aldı.
'EŞİT VE BÖLÜNMEZ GÜVENLİK MİMARİSİ'
Çok kutuplu dünyanın en önemli teşkilatlarından biri olarak örgütün potansiyelini ve uluslararası etkisini artırmaya hazır oldukları konusunda üye ülkeler arasında anlaşma sağlandığı aktarılan bildiride, şu değerlendirmelere yer verildi:
Üye ülkeler tarafından ŞİÖ içindeki etkileşimin Avrasya’da eşit ve bölünmez güvenlik mimarisinin oluşmasına temel oluşturabileceği vurgulandı. Kendi topraklarında devlet egemenliği ve toprak bütünlüğü ilkelerine aykırı her türlü faaliyetin önlenmesini kabul ediyor.
Bildiride, Belarus’un ŞİÖ’ye tam üye olarak kabul edilmesinin "tarihi" nitelik taşıdığı ve örgütün dönem başkanlığının Çin’e geçtiği de kaydedildi.
Zirve kapsamında imzalanan toplam 25 belge arasında "ŞİÖ’nün 2035 yılına kadar Kalkınma Stratejisi" ile "ŞİÖ 2030 yılına kadar Enerji İşbirliğini Geliştirme Stratejisi" gibi belgeler de yer alıyor.