Asya-Amerikalılar: Irkçılık ABD'deki yeni 'virüs'
ABD'de koronavirüs sürecinde hükümetin 'Çin virüsü' söylemleri nedeniyle ırkçı saldırılara uğrayan Jessica May Lin, New York Times CN'de yaşadıklarını anlattı.
New York Times CN, Jessica May Lin tarafından 10 Haziran 2020'de, pandemi sürecinde bir Asya'lı olarak Amerikalıların kötü niyetli tacizlerine karşı deneyimini anlattığı ve tüm azınlıkları ırkçı ayrımcılığa karşı dik bir şekilde durmaya çağırdığı bir makale yayınladı.
ASYA KÖKENLİ AMERİKALILAR ÇOK ACI ÇEKTİ
Trump hükümeti koronavirüsü "Çin virüsü" veya“Kung-grip” olarak adlandırmada ısrar ederken, salgının ilk evresi Asya-Amerikalılar için daha da kötüleşti. Bazı eyaletlerin, yeni koronavirüs ile mücadelede maske takma zorunluluğunu kuralını açıklamasından hemen önce Asya-Amerikalılar genellikle ırkçı saldırılara ve hakarete uğrama korkusuyla sokakta maske takmaktan kaçındı.
Pandemi öncesinde de görülen ırkçılık ve yabancı düşmanlığı, ABD'de koronavirüs ile birlikte korkunç bir virüs gibi tekrar yayılmaya başladı.
NYT CN'ye deneyimlerini anlatan Lin şunları söyledi:
“Otobüs durağında bir kez hapşırdım ve yanımdaki beyaz kadın oldukça rahatsız görünüyordu, benden uzak durmak için kasıtlı olarak bir camın arkasına saklanmıştı. Bunu benim yüzümden mi yapıp yapmadığını anlamaya çalışıyordum ancak çok geçmeden, San Francisco ve Auckland'te bulunan Chinatowns'daki restoran gelirlerinin virüs korkusu ve ortaya çıkan yabancı düşmanlığı nedeniyle yüzde 50 azaldığı bildirildi. Sonraki aylarda, ABD genelinde Asya-Amerikalılar (birçoğu Çinli olmayanlar) sözlü olarak istismar edildi, tehdit edildi ve bazıları fiziksel şiddete uğradı. Asyalı arkadaşlarımdan biri bir gün arabasına oturdu ve biri ona tükürdü. Başka bir arkadaşımın evi ise hasar gördü" dedi.
AZINLIKLAR BİRLİKTE DURMALI
Sadece kurbanlar Asya-Amerikalılar değil. Virüs uzun süredir devam eden eşitsizlikleri daha da kötüleştirdi. Koronavirüs vakalarıyla beraber, Amerika'daki Afrika ve Latin kökenli gruplarlar da pandemiden etkilendi. Yetersiz sağlık sigortası ve finansal tasarruflar nedeniyle ABD'de düşük gelirli insanlar koronavirüse karşı büyük riskler taşıyor.
Asya karşıtı saldırıların dramatik şekilde artması ve ABD'de Afro-Amerikalılara karşı ırkçı şiddet ve polis şiddeti dünyanın geri kalanını şok etti. George Floyd'un ölümü, on yıllardır ABD'de ırkçı adaletsizliğe karşı en büyük protesto dalgasını tetikledi. Lin, “Asya-Amerikalılara karşı ırkçılık sorununu çözmek istiyorsak, tüm Amerikalıların kötüleşmeden önce bu önyargının ciddiyetini görmesi gerekiyor"dedi.“Şimdi tüm azınlıklarların yan yana durma zamanı.”
IRKÇILIK KABUL EDİLEMEZ
Lin,“Bu durum, Asyalı göçmenlerinin hem buradaki istihdamı hem de Batı kültürü ve medeniyeti için bir tehdit olarak kabul edildiğinde bizi geçmişe götüren yeni bir ırkçılık dalgasına dönüşmesi büyük bir endişedir”dedi. Lin ayrıca,“Bana göre, salgına karşı mücadelede en büyük engel virüsün kendisi değil biz insanlarız. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, izolasyon önlemlerini alarak ve sonunda aşı geliştirerek virüsü kontrol altına alabilir. Ancak insanların kafasındaki 'virüsü' tedavi etmek için bir panzehir bulmak daha zordur" dedi.
Lin, ABD hükümetini nefret suçlarıyla mücadeleyi güçlendirmek ve halkı bilinçlendirmesini sağlamak için yasal önlemler kullanmaya çağırıyor. Lin ayrıca, "Asya-Amerikalılara karşı önyargıları ve düşmanlığı derinleştirebilecek 'Çin virüsü' gibi sözcükleri kullanmayı bırakmalıdır. Irk ayrımcılığı kesinlikle kabul edilemez" diyor.
*Fotoğraf: John Tlumacki / Boston Globe, Getty Images
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.