Asya’da kurulan köprü: ‘Deniz İpek Yolu’
Pekin’de açılan sergi, etkileşimi bin yıllara dayanan İpek Yolu medeniyetlerinin, birbirlerinin kültürlerini daha iyi tanımasını amaçlıyor. Sanatçı Gümüş, ülkeler arasındaki bağları resmetti.

Çin'in başkenti Pekin'de, Türk ve Çinli sanatçıların, "Deniz İpek Yolu" temalı ortak resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Türk sanatçı Ayşe Emel Gümüş ile Çinli Cang Dışıng'ın eserleri ile katkıda bulunduğu sergi, Pekin Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nde açıldı.
Sergide, Çin'den Batı'ya uzanan tarihi İpek Yolu medeniyetlerini deniz teması ile birleştiren, yağlı boya ve karma teknikle yapılan resimler, izleyicilerin beğenisine sunuldu. Serginin açılışında konuşan Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği Müsteşarı Teoman Uykur, "Deniz İpek Yolu" temalı serginin, geçen yıl açılan Pekin Yunus Emre Kültür Merkezi'nde düzenlenen ilk sergi olduğunu belirtti.
Yunus Emre'nin doğayı eserlerinde merkeze koyduğunu, onun için doğanın her halinin yaratımın bir tezahürü olduğunu vurgulayan Uykur, "Merkezimize ismini veren Yunus Emre'nin doğduğu topraklardan binlerce kilometre ötede asırlar sonra bugün onun doğa sevgisini yansıtan bir sergiye ev sahipliği yapıyoruz." dedi.
‘HALKLARIMIZ ARASINDA KÖPRÜ OLSUN’
Uykur, serginin hayata geçmesine katkılarından dolayı Çin Nüfus Kültürü Tanıtım Derneği Ulusal Komitesine, Yunus Emre Kültür Merkezi'ne ve sanatçılar Gümüş ile Cang'a teşekkür ederek, şunları kaydetti:
"Biz diliyoruz ki; dünyamızı kaplayan denizlerimiz gibi bu iki değerli sanatçımızın deniz temalı ve İpek Yolu'nun üzerindeki medeniyetleri resmettikleri bu eserleri de halklarımız arasında bir köprü görevi görsün. İpek Yolu'nun iki ucunda konumlanan, etkileşimleri binlerce yıl öncesine uzanan halklarımızın, birbirlerinin kültür ve geleneklerini daha yakından tanımasına katkı sağlasın, yeni dostluklar kurmamıza vesile olsun."
GÖK TAPINAĞI’NDAN AYASOFYA’YA
Sanatçı Ayşe Emel Gümüş'ün bir uçta Çin uygarlığının merkezi sayılan Pekin'deki Gök Tapınağı'ndan diğer uçta Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'ne uzanan İpek Yolu'nu, deniz, çöl ve gökyüzü katmanlarıyla tasvir eden tablosu, izleyicilerden büyük ilgi gördü.
Gökteki yıldızların eski zamanlarda İpek Yolu seyyahlarının pusulası olduğunu, hem karadaki hem de denizdeki yolculukların rotasını belirlediğini hatırlatan Gümüş, "İpek Yolu, uygarlıkların da pusulası oldu. Buradan taşınan ipek ve diğer ürünler, uygarlıkların da yolunu çizdi." ifadesini kullandı.
Gümüş'ün resimlerinde, İpek Yolu güzergahındaki medeniyetler arasındaki bağları, ipek liflerini andıran, tabloları kateden farklı renklerdeki çizgilerle temsil etmesi dikkati çekti.
DENİZİN ÇİFT PERSPEKTİFİ
Çinli ressam Cang da deniz manzaralarına odaklanan yağlı boya resimlerinde hayatın bir imgesini ve yansımasını yakalamaya çalıştığını vurguladı. Çin Merkezi Güzel Sanatlar Akademisi ve Ulusal Sanat Akademisi'nden mezun olan usta ressam, "çift taraflı deniz perspektifi tekniğinin mucidi" olarak biliniyor.
Denizin hareketlerini, suların akışını ve çekilişini, tabloyu bölen bir ayna varmışçasına bazen de tüm tablo bir aynadan yansıyormuşçasına resmeden Cang, burada hayatın akışıyla insanın karşılaştığı zorluklara rağmen yaşama iradesini sürdürmesi ile bir paralellik gördüğünü belirtti.
Cang, gelgitleri, açıklarda bloklar halinde yığılan dalgaları, kayalıkları, ufuktaki martıları resmettiği tabloları üzerine yaptığı yorumda, "Sanat burada yüzeyde değil, aynadaki yansımada, burada beliren ayna imgesinde." değerlendirmesinde bulundu.
"Denizde İpek Yolu" sergisi, 22-27 Ağustos'ta, Pekin Yunus Emre Kültür Merkezi'nde ziyaret edilebilecek.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.