Atama bekleyen öğretmenler Ankara’dan seslendi
Atama bekleyen öğretmenler bu kez Ankara’dan seslendi. ‘Bizler hayatlarını eğitime adamış ve geriye kalan hayatlarını yine eğitimden yana kullanmaya gönüllü eğitim neferleriyiz.’ diyen öğretmenler 60 bin öğretmenin atanmasını talep etti.
Atama bekleyen öğretmenler Ankara Ulus Meydanı’nda buluştu. Hükümetten 60 bin atama yapılmasını talep eden öğretmenler yaptıkları açıklamada, “Bizler hayatlarını eğitime adamış ve geriye kalan hayatlarını yine eğitimden yana kullanmaya gönüllü eğitim neferleriyiz. Bu uğurda canla başla mücadele eden ve atama bekleyen biz öğretmenlerin temennisi; sesimize kulak verilmesi, umudumuza ışık olunması ve buna bağlı olarak mezun olmuş ve mezun olacak öğretmen adaylarının hem kendi hem de ülkenin yarınlarına daha umutlu bakabilmelerine yardımcı olunmasıdır.” dedi.
DEVLETİMİZ REKOR BÜTÇEYLE REKOR ATAMA YAPACAK GÜÇTEDİR
Atama bekleyen Öğretmenler yaptıkları açıklamada Milli Eğitim Bakanlığı’na verilen rekor bütçeye dikkat çekti, 60 bin atama taleplerinin gerekçelerini şöyle sıraladı:
1) Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen ve kadrolu olarak öğretmenlik yapmak isteyen tüm adayların girmesi gereken 2020 Eğitim Bilimleri sınavına 432.753 kişi başvurmuştur. Her yıl çığ gibi artarak büyümeye devam eden ataması yapılmayan öğretmen sayısındaki artış son derece dikkat çekici bir hal almıştır. Gelecek yıllarda işin içinden çıkılamaz bir hâl almaması adına 2021 yılında yapılmasını talep ettiğimiz 60 bin öğretmen ataması, yukarıda belirttiğimiz, ataması yapılmayan öğretmen sayısı ile kıyaslanınca; 60 bin öğretmen atamasının gerekliliğinin önemini bir kez daha anlıyoruz.
2) Aralık 2019 Sayıştay raporunda yer alan "Türkiye genelinde 138 bin 393 öğretmen ihtiyacı vardır. 2021 yılına girdik meydana gelen bu süreç içerisinde ihtiyaç daha da artmıştır. Bunlar göz önüne alınırsa 60 bin atama talebimizin haklı bir dayanağının olduğunun görülmesi,
3) 2019 Kpss mağdurlarının mağduriyetleri giderilmeden 2020 Kpss'nin tek yıl geçerli olmasından kaynaklı düşük bir kontenjanla daha fazla mağduriyetin oluşması tehlikesinin önlenmesi,
4) Kronik hastalığı nedeniyle göreve devam edemeyen öğretmenlerin yerine ücretli öğretmenlik adı altında kutsal mesleğimize öğretmenlik harici mesleklerden kişilerin gelmesini kabul etmememiz ve bu durumun bizi ve yetkilileri de çok üzmesi ve durumun eğitimimize zarar vermesi,
5) Eğitimde yapılacak olan reform çalışmalarının en önemli unsuru öğretmenler olduğundan atamalarımızın yapılıp bir an önce görevimizi layıkıyla yerine getirmemizin çok büyük önem arz etmesi
6) Milli Eğitim Bakanlığı'na verilen 146 milyar 920 milyon rekor bütçeyle 60 bin atamanın olmaması için hiçbir engelin olmayışı. Düşük bütçelerle yüksek atamlar yapıldı örnek verirsek 2012 yılında MEB'e 39 milyar verildi ve 56 bin öğretmen ataması yapıldı. 2021 yılında MEB'e rekor bütçe verildi devletimiz rekor bütçeyle rekor atama yapabilecek güçtedir 60 bin atama yapabilecek güçtedir devletimiz.
7) Son olarak, ataması yapılmayan öğretmenler olarak sosyal medyada sesimizi duyurmak adına yaptığımız 60 bin öğretmen yaklaşık 4 aydır 60 bin atama için mücadele ediyor 30-35 Milyon tweet attık. 3 milyon tweet atarak ve 60 bin yorum yaparak rekorlar kırdık. Bu kadar büyük bir kitlenin taleplerinin dikkate alınmaya değer oluşu.
ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK EĞİTİM SİSTEMİNE VURULMUŞ BİR BALTADIR
Atama bekleyen öğretmenler açıklamalarında ücretli öğretmenlik sistemini eleştirerek, “Atama bekleyen yüz binlerce öğretmen mevcut iken adını dahi anmaktan imtina ettiğimiz ücretli öğretmenlik, hem biz atama bekleyen öğretmenlere yapılan bir haksızlık hem de Türkiye Eğitim Sistemine vurulmuş bir baltadır. Ücretli öğretmen olarak atanan arkadaşlarımızın meslektaşlarından gördüğü ayrımcılık, Milli Eğitim Bakanlığından gördüğü ücret ayrımcılığı ve alakasız bölümlere alakasız branşların yerleştirilmesi ile gerçekleşen ücretli öğretmenlik; hem öğretmenlerin branşlarına hem öğretmenlerin eğitim hayatları boyunca verdikleri emeklere hem de Türkiye Eğitim Sistemine yapılmış ve ivedilikle dönülmesi gereken büyük bir yanlıştır.” ifadelerini kullandı.
138 BİN 393 ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR
Yapılan açıklamada Sayıştay raporu hatırlatılarak, Türkiye’de 138 bin 393 öğretmene ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“En son yayınlanan Sayıştay Raporu verilerine göre, ülke genelinde ihtiyaç duyulan 138 bin 393 öğretmen açığı bulunmaktadır. Bu sayıya Sn. Bakanımız Ziya Selçuk'un 5 Ekim'de yaptığı konuşmasında bahsettiği: Pandeminin devam etmesi halinde eğitimde İkili Sisteme geçilmesi ya da Sınıf Mevcutlarını Düşürme ile ilgili yapılan planlamalar ve bunlar için hazırlanan düzenlemeler de gösteriyor ki ilerleyen günlerde şuan var olan öğretmen ihtiyacı sayısı en az iki kat artacaktır. Bütün bu etkenler düşünüldüğünde 2021 yılı için 60 bin öğretmen ataması hem atama bekleyen öğretmen adaylar için hem de Türkiye’nin Eğitim Sistemini daha aydınlık günlere ulaştırmak için atılmış büyük bir adım olacaktır.”
Atama bekleyen öğretmenler, basın açıklamalarını PKK terör örgütünün şehit ettiği Şenay Aybüke Yalçın ve Necmettin Yılmaz öğretmenleri anarak sona erdirdi.