Atatürk milli içecek olmasını istemişti! İşte o içecek
Mustafa Kemal Atatürk'ün 1930 yılında Kırklareli'ni ziyareti esnasında tattırılan Hardaliye Atatürk'ün beğenisini aldı. Hardaliye'yi milli bir içecek olmasını söylemiş. Peki bu Hardaliye nedir?
Trakya ziyaretleri kapsamında 1930 yılında Kırklareli'ne giden Atatürk, Hardaliye içeceğini beğendiğini ve milli bir içecek olması gerektiğini o dönemin belediye başkanı ve yerel halka söylemiş. Peki bu Hardaliye nedir?
Koyu renkli ve olgun üzümlerden elde edilen Hardaliye alkolsüz bir içecektir. Özellike Trakya bölgesinde yapılan ve bilinen şifa deposu bir lezzettir.
NASIL BULUNDU?
Osmanlı döneminde üzüm şırasının bozulmadan uzun süre muhafaza etmek önemliydi. Özel fıçılarda hardal tohumları ile birlikte bir araya getirilerek uzun ömürlü olması sağlanıyordu. Ezilmiş üzümler ile hardal tohumları birlikte muhafaza edilmeye başlanarak "Hardaliye" içeceği bulundu.
'MİLLİ İÇECEK OLMALI'
1930 yılında Mustafa Kemal'in Kırklareli ziyareti sırasında şehrin yöresel lezzetlerinden birisi olan Hardaliye'yi deniyor ve çok beğeniyor. Kırklareli halkına ve dönemin belediye başkanına Hardaliye'nin milli bir içecek haline getirilmesi gerektiğini söylüyor.
Kaynak: instagram/foodeyo