Atatürk neden okuldan kaçtı? İlk kez duyacaksınız...
Eğitim hayatı boyunca başarılı olan ve hem savaşta hem de diplomasi sahasında taktiksel zekaya sahip olan Mustafa Kemal Atatürk'ün, 16 yaşında okuldan kaçtığını biliyor muydunuz? Gelin, lkesinin bağımsızlığı için emperyalizme savaş açan Gazi Paşa'nın 16 yaşındaki okul yıllarına dönelim.
19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu, sınırları içerisindeki milliyetçi akımların beslediği isyanlarla mücadele ediyordu.
Fransız ihtilali ile ateşlenen milliyetçilik akımı, Avrupa'da olduğu gibi Osmanlı sınırları içerisinde yaşayan azınlıkları da cezbetmişti.
II. Abdülhamit döneminde Yunan çetelerinin sınırı taciz etmelerinden sonra Yunanistan’a savaş ilan edilmişti. Osmanlı ordusu ve halk bu savaş ilanına çok sevinmiş ve büyük bir coşku ile Yunan sınırına ilerlemeye başlamışlardı. Nitekim Yunan tacizleri, o ana kadar halkı âdeta canından bezdirmiş, emperyalist devletler Yunanlıları sürekli Osmanlı'ya karşı kışkırtmıştı.
Osmanlı devleti Yıldırım harbi ile Yunanlıları ilk küçük çaplı savaşta mağlup etti . Yunanlılar bu mağlubiyetten sonra büyük miktarda yığanağı Dömeke mevkine yaptı savaşın galibi bu savaşta belli olacaktı. 17 Mayıs 1897 tarihinde Dömeke’de Yunanlıların savunma yaptığı savaş çok şiddetli geçti ve savaş Osmanlı İmparatorluğu’nun galibiyetiyle sonuçlandı. Kalan Yunan askerleri düzensiz bir şekilde Atina’ya doğru kaçtı. Bunun üzerine 1897 yılında İstanbul Antlaşması imzalandı.
Bu Antlaşma ile, Osmanlı cephede kazandığı tüm topraklardan geri çekilerek eski sınırlarına çekilmişti.
10 milyon liralık savaş tazminatından ise sadece 4 milyon lirası kadarını almıştı.
İşte Mustafa Kemal Atatürk daha 16 yaşındayken bu savaşa katılmak için okuldan kaçmıştı.
Mustafa Kemal, arkadaşıyla birlikte sabah gönüllü taburuna girmiş, akşama kadar yürümüşlerdi.
Akşam dinlenmek üzere girdikleri bir evde otururken, bir kadın Mustafa Kemal'i ve arkadaşını cepheye gitmekten bir şekilde vazgeçirmiş ve onların okula dönmesini sağlamıştı.
Mustafa Kemal, yıllar sonra o günlerle ilgili şunları söyleyecekti:
Gençlik hayatımın en heyecanlı günlerini yaşadım. Yaşımın küçük olmasına rağmen bu savaşa katılmayı çok istedim. Az daha gönüllü müfrezesine katılıp gidecektim.
Kaynak: Can Osman Paksoy, Atatürk Neden Gizlice Okuldan Kaçtı? İlk İsyanı!