Atatürk'ün en sevdiği yemek neydi? Aşçısının açıkladığı yemeğin en lezzetli tarifi!
Mustafa Kemal Atatürk'ün en sevdiği yemeklerden biri olarak bilinen kuru fasulye, Türk mutfağının geleneksel ve popüler bir yemeğidir. İşte en lezzetli kuru fasulye tarifi!
Geleneksel Türk mutfağında sofralardan eksik olmayan bir lezzet: Kuru Fasulye. Yanında pilav eşlikçisiyle en sevilen geleneksel yemeklerin başında geliyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Aşçısı Halit Atay'ın belirttiği üzere de Atatürk'ün en sevdiği yemeklerin başında etsiz kuru fasulye geliyormuş. Öğrencilik yıllarında sıkça tükettiği için en sevdiği yemeklerden biri olduğu biliniyor. Peki, Atatürk'ün de sofrasından eksik etmediği bu lezzet nasıl yapılır? En doğru ve lezzetli tarifini sizler için derledik!
ATATÜRK'ÜN EN SEVDİĞİ YEMEK: ETSİZ KURU FASULYE NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 1 büyük soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ veya zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- Sıcak su
ETSİZ KURU FASULYE NASIL YAPILIR?
- Kuru fasulyeleri akşamdan bol su ile yıkayın ve suya koyup bir gece bekletin. Bu işlem fasulyelerin daha çabuk pişmesini sağlar.
- Ertesi gün fasulyeleri süzün ve taze suyla yıkayın.
- Bir tencerede yağı ısıtın. İnce doğranmış soğanı ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
- Salçayı ekleyip biraz daha kavurun.
- Yıkanmış fasulyeleri tencereye ilave edin. Tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin. Karıştırın.
- Üzerini geçecek kadar sıcak suyu ekleyin. Kaynadıktan sonra altını kısın.
- Yavaş yavaş pişirin. Ara sıra karıştırarak, fasulyeler yumuşayana kadar pişirin. Bu süre genellikle 1.5 - 2 saat arasında değişebilir.
- Fasulyeler yumuşadığında, kısık ateşte suyunu çekmeye bırakın.
- Kuru fasulye, pilav, turşu veya yoğurt ile servis yapabilirsiniz.
Bu tarif, temel bir kuru fasulye tarifidir. Kişisel tercihlere göre malzeme miktarları ve baharatlar değiştirilebilir. İsteğe bağlı olarak, tarife sucuk, pastırma gibi et ürünleri de ekleyebilirsiniz.