Atatürk'ün Türk gençlerine önerdiği kitaplar!
Mustafa Kemal Atatürk, savaşlarla ve mücadeleyle geçen 57 yıllık ömründe kitap okuma alışkanlığını kaybetmemiş bir liderdir. Hayatı boyunca 3997 kitap okuduğunu bildiğimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün bu kitaplarla ilgili notlarına ulaşmak mümkün. Atatürk Türk gençlerine hangi kitapları önermişti?


İleri görüşlülüğü, devlet adamlığı ve daha pek çok saygı duyulası özelliği bulunan Mustafa Kemal Atatürk için Türk gençleri büyük bir öneme sahiptir. Büyük lider, ülkenin geleceğini emanet ettiği gençlere okuduğu kitapları önermeyi de ihmal etmez. İşte ulu önderin çok sevdiği o 4 kitap...
ATATÜRK'ÜN ÖNERDİĞİ KİTAPLAR
Entelektüel bir kimliğe sahip olan, birçok dili okuyup konuşabilen ulu önder Atatürk'ün Türk gençlerine mutlaka okumalarını önerdiği 4 kitap ve 1 dergiyi sizler için derledik.
1. BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİNDE - GRİGORY PETROV
Yazarın çeşitli aralıklarla çıktığı Finlandiya seyahatlerindeki notlardan oluşan eser, 1800'lerin son döneminde Finlandiya halkının içinde bulunduğu durumdan kurtulması için Johan Vilhelm Snellman başta olmak üzere ülkedeki bir avuç aydının verdiği olağanüstü mücadeleyi anlatıyor.
Eser, Atatürk tarafından bizzat müfredata eklenmiştir.
2. ÇALIKUŞU - REŞAT NURİ GÜNTEKİN
Reşat Nuri Güntekin'in dizi, film ve hatta baleye uyarlanan eseri, İstanbul köklü bir ailenin kızı olan çocuk ruhlu Feride'nin nişanlısı tarafından ihanete uğramasıyla kendini öğretmenliğe adaması Anadolu'da öğretmene ihtiyaç duyan köyler için şehir şehir dolaşması anlatılır. Kitap özellikle kadınların Osmanlı toplumunda var olma mücadelesi, öğretmenlik mesleğinin icrası gibi pek çok konuyu ele alıyor.
Atatürk'ün yanı başından ayırmadığı, "başucu kitabım" dediği Çalıkuşu, Türk edebiyatının önde gelen romanlarından biridir.
3. TÜRKÇÜLÜĞÜN ESASLARI - ZİYA GÖKALP
1923 yılında yayımlanan Türkçülüğün Esasları, Türk milliyetçiliğinin tüm fikir ve tekliflerini bir sistem bütünlüğü içinde ortaya koyan bir eser.
Mustafa Kemal Atatürk'ün de büyük ölçüde etkilendiği kitap, ulu önderin yaptığı devrimler ve kurduğu Türkiye'nin perde arkasındaki fikirsel güçlerden birisidir.
"Bedenimin babası Ali Rıza Efendi, hislerimin babası Namık Kemal, fikirlerimin babası ise Ziya Gökalp'tir."
- Gazi Mustafa Kemal Atatürk
4. TOPLUM SÖZLEŞMESİ - JEAN-JACQUES ROUSSEAU
Toplum Sözleşmesi, Avrupa'da, özellikle Fransa'da siyasi reformlara veya devrimlere ilham vermeye yardımcı oldu. Kitap, hükümdarların ilahi olarak yasama yetkisine sahip oldukları fikrine karşı çıktı. Rousseau, eserinde yalnızca egemen olan halkın bu mutlak güce sahip olduğunu iddia etti.
Fransız İhtilali'ni, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'ni ve Mustafa Kemal Atatürk'ü etkilemiş bir kitaptır. Atatürk özellikle "Jean-Jacques Rousseau'yu baştan nihayete kadar okuyunuz. Ben okudum." demiştir.
BELLETEN DERGİSİ
Belleten, Türk Tarih Kurumu tarafından, Ocak 1937'den bu yana dört ayda bir Türkçe olarak yayımlanmakta olan bir dergidir. Dergi günümüzde de tarih ve arkeoloji konulu makalelerle yayınlanıyor. Belleten ismi 1937 yılında Atatürk tarafından bizzat verilmiştir.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.