Atatürk'ün 'Türk nedir?' sorusuna ne cevap vermişti?
Afet İnan, doktora tezi olarak İsviçreli antropolog Profesör Eugène Pittard tarafından verilen 'Türk Milleti'nin Özellikleri' konusuyla ilgili Atatürk’ten yardım talebinde bulunmuştu. Atatürk bunun üzerine kısa ve öz ifadelerle Türk tanımı yaptı.
Yayınlanma:
Güncellenme:
Bağlantıyı Kopyala
Mert Sagit
Editor
A+
A-
Atatürk'ün 'Türk'ün tanımını yaptığı kısacık notu tarihe geçti; 'Bir gün o tabiat çocuğu tabiat oldu; şimşek, yıldırım, güneş oldu; Türk oldu.'
Atatürk, yanıtı, manevi kızı Afet İnan'ın yardım talebi üzerine, kurşun kalemle iki küçük not kâğıdına yazdı. Mustafa Kemal Atatürk'ün, kısa ve öz bir şekilde kaleme aldığı o tanım şöyle:
Bu memleket, dünyanın beklemediği, asla ümid etmediği bir müstesna mevcudiyetin yüksek tecellisine, yüksek sahne oldu. Bu sahne 7 bin senelik, en aşağı, bir Türk beşiğidir. Beşik tabiatın rüzgarları ile sallandı; beşiğin içindeki çocuk tabiatın yağmurları ile yıkandı. O çocuk tabiatın şimşeklerinden, yıldırımlarından, kasırgalarından evvela korkar gibi oldu; sonra onlara alıştı; onları tabiatın babası tanıdı, onların oğlu oldu; Bir gün o tabiat çocuğu tabiat oldu; şimşek, yıldırım, güneş oldu; Türk oldu. Türk budur. Yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir.