Atatürk'ün yatı Savarona'nın akıbeti belli oldu
Atatürk'ün, vefatından hemen önce 6 haftasını geçirdiği Savarona yatı, harbiyelilere emanet edilecek
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi mirası olan M/Y Savarona yatı, yeniden hizmete alınıyor.
Atatürk'ün yatı Savarona, 17 Ağustos 2023 tarihinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı emrine tahsis edilmişti. Bu kararın ardından Deniz Kuvvetleri, tekrar hizmete alım faaliyetleri kapsamında Savarona'yı 19 Eylül 2023 tarihinde İstanbul Tersanesi Komutanlığında havuza alarak bakım-onarım faaliyetlerine başladı. Savarona'nın bakımı yapıldıktan sonra Deniz Harp Okulu öğrencilerinin eğitimlerinde kullanılacağı öğrenildi. Bundan sonrra Mavi Vatan'ın koruyacıları, Atatürk'ün mirası olan Savarona ile denizcilik eğitimlerini yapacaklar. Yatın 2024 yazında kullanıma alınması bekleniyor.
ATATÜRK 6 HAFTA GEÇİRDİ
Savarona yatının satın alınması süreci de ilginç bir olaylar zinciriydi. 1936 senesinde İngiliz Kralı VIII. Edward İstanbul’u ziyaret etmiş ve o zamanki devlet yatı Ertuğrul’da ağırlanmıştı. Ancak bacadan dökülen kurum, Kral'ın beyaz pazenlerini öylesine kirletmiş ki; Ertuğrul hurdaya gönderildi ve yeni bir Cumhurbaşkanlığı yatı araştırması başladı. Bu kapsamda satın alınan Savarona'ya Mart 1938’de Southampton’da Türk bayrağı çekildi.
Yat, iki ay sonra yenilenerek Atatürk’ün hastalığının ağır bir döneminde İstanbul’a geldi. Atatürk, doktorlarının tavsiyesine uyarak altı hafta boyunca Savarona’da kaldı. Burqada kabine toplantıları düzenledi, Romanya Kralı dahil önemli konukları, devlet başkanlarını ağırladı.
Atatürk'ün vefatının ardından Savarona, II. Dünya Savaşı sonrasında Türk Deniz Kuvvetleri’nin onu eğitim gemisi olarak kullanmasına kadar bir daha yelken açmadı. 1989 yılında Savarona'yı hurdaya çıkarma kararı alındı; ancak Kahraman Sadıkoğlu yatı 49 yıllığına kiraladı. Yatı yenilemek için 425 işçi yaklaşık üç yıl çalıştı.
SAVARONA'YA FUHUŞ BASKINI
Eylül 2010'da bir ihbar üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek beldesi açıklarında seyreden Savarona yatı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Uluslararası Göç Örgütü temsilcilerinin katıldığı bir operasyonla basıldı.
İhbarda, “Savarona'da yabancı uyruklu ve bazılarının yaşı 18'den küçük kadınların ünlü iş insanlarına çok yüksek fiyatlarla pazarlandığı” iddia ediliyordu.
Fuhuş organizasyonunun başındaki kişinin örgütün finansmanını da sağlayan, İstanbul'da boğaz kıyısında yalısı, ABD'de gayrimenkulleri bulunan, Türkiye'de de bilinen bir oteller zincirinin gayriresmi ortağı olduğu iddia edilen ünlü Kazak iş insanı T.A. olduğu belirtildi.
Operasyonun ardından konuşan, Savarona’yı 49 yıllığına kiralayan iş insanı Kahraman Sadıkoğlu ise yatın Dolmabahçe Sarayı önünde yüzer müze şeklinde kullanımı için Turizm Bakanlığı ve TOBB ile görüşmeler yaptığını, ancak bu görüşmelerden sonuç alamadığını ifade etti. Kahramanoğlu, yatı turizm şirketlerine kiraladığını belirterek “Kiralayan kişinin ne yapacağını nasıl bilebiliriz. Parayı veren istediğini yapar.” dedi.
TOBB SATIN ALDI BAKANLIĞA DEVRETTİ
Tüm bu yaşananların ardından TOBB, 2014 yılında Savarona yatını Kahraman Sadıkoğlu'ndan 16 milyon liraya satın aldı. Ardından da Kültür ve Turizm Bakanlığına devretti. Cumhurbaşkanı ecep Tayyip Erdoğan'ın da 2019 yılına kadar bazı kabullerini yaptığı yat, son olarak Deniz Kuvvetlerinin kullanımına sunuldu. İstanbul Tersanesi'nde kapsamlı bir bakıma sokulan Savarona, 2024 yazından itibaren Dneiz Harp Okulu öğrencilernin eğitimlerinde kullanılmaya başlanacak.