Atina’dan 12 yıllık silahlanma paketi
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, önümüzdeki birkaç gün içinde ülkenin savunma kabiliyetlerini güçlendirmek amacıyla hazırladıkları 12 yıllık bir savunma paketini Yunan Parlamentosu’na sunacaklarını söyledi
Atina yönetimi, bir türlü içinden çıkamadığı büyük ekonomik krize rağmen akılsızca silahlanmaya devam ediyor. Ülkedeki askeri sistemlerin modernizasyonu ve yeni platformlar alınması için hazırlanan 12 yıllık bir savunma paketinin, önümüzdeki birkaç gün içinde Yunanistan Parlamentosu’nun Silahlanma Komitesi’ne sunulacağı bildirildi.
Silahlı kuvvetler personeli tarafından operasyonel ihtiyaçlara uygun olarak hazırlandığı belirtilen paketin, kasım ayı ortasına kadar onaylanması isteniyor.
Kathimerini’nin haberine göre, söz konusu plan, “Yunanistan Silahlı Kuvvetlerinin yüzleşmeye hazır olması gereken modern operasyonel manzaralar ve ortaya çıkan tehditler göz önünde bulundurularak, önümüzdeki 12 yıl içinde savunma sistemlerinin acil, orta ve uzun vadeli uygulamalarına yönelik programların ana hatlarını çizecek.”
Yunan Savunma Bakanlığının siyasi ve askeri liderliği, uzun süredir balistik füzeler, insansız hava araçları ve diğer modern tehditlere karşı korunmanın gerekliliğini vurguluyor.
Bu kapsamda Yunan Kara Kuvvetleri, uçaksavar sistemlerinin güçlendirilmesini en öncelikli ihtiyaç olarak görüyor.
Yunan Donanması'nın birinci gündemi ise Fransa’da dördüncü Belharra sınıfı fırkateynin alınması ve bu gemilerin gelişmiş füzelerle donatılarak saldırı ve savunma kabiliyetinin artırılması olacak. Donanma, fırkateynlerin özellikle Scalp Naval füzeleri ile donatılmasını hayati görüyor.
Yunan Hava Kuvvetlerinin odak noktasında da 5. nesil bir savaş filosunun kurulması yer alıyor. Bu kapsamda ABD’den 20 tanesi opsiyonlu olmak üzere toplam 40 adet F-35 savaş uçağının envantere katılması isteniyor.
TÜRKİYE’NİN GERİSİNDELER
Yunan Donanması’nın özellikle istediği Scalp Naval füzeleri, 250+ kilometre menzile sahip. Türk Donanması ise kısa süre önce 250 kilometre menzilli ATMACA Gemisavar Füzesi’ni envanterine alarak bir adım öne geçmişti. Bir süre sonra da GEZGİN Seyir Füzesi’nin hizmete alınması planlanıyor.
Diğer yandan Yunan Ordusu’nun hava savunma alanında uzun süredir yatırım yapmadığı biliniyor.
Savunma haberleri yapan savunmasanayist.com, Yunan Ordusu’ndaki hava savunma sensör ve silah sistemlerinin kabiliyetlerinin, modern muharebe sahasının gereksinimlerinden uzakta kaldığını bildiriyor.
Yunanistan’ın bütün hava savunma sistemlerinin ithal edildiği vurgulanıyor. Türkiye ise kısa süre önce SİPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi’nin ilk bataryasını envantere alarak kendi katmanlı ağını tamamlamıştı. Bundan sonraki süreçte Türkiye’nin odağı, mevcut sistemlerin sayılarının ve kabiliyetlerinin artırılması olacak.