ATSO Başkanı Çetin: Enflasyonla mücadele planı açıklanmalı
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Aralık ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Batı Akdeniz Ekonomisi Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Aralık ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. ATSO Başkanı Çetin, yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 36.08, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 79.89 olduğuna dikkat çekti.
BATI AKDENİZ ENFLASYONU YÜKSEK
Akdeniz'de TÜFE oranın aylık bazda yüzde 13.30 yıllık bazda yüzde 38.98 olarak gerçekleştiğini belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, "TÜFE aylık bazda Türkiye ortalamasının altında, yıllık bazda ise Türkiye ortalamasının üzerinde kalmıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda 22'nci, yıllık bazda ise 12'nci sırada yer almıştır. TÜFE ve ÜFE'deki Aralık ayı oranları son 30-40 yılın, yıllık oranlar ise 2001 krizi sonrasının en yüksek enflasyon oranlarıdır. TUİK tarafından açıklanan enflasyon, finans sektörü uzmanlarının beklentilerini aşmış olsa da reel sektör hesaplamalarının altında kalmıştır. Reel sektörde maliyet artışları üç haneli rakamlara çoktan ulaşmıştır" dedi.
RAKAMLAR GERÇEKÇİ DEĞİL
ATSO Başkanı Çetin, şöyle devam etti: "TUİK'e göre enflasyon gıda ve ulaştırma grubu ağırlıklıdır. Gıda tarafında buğday-un, yağ, et, süt ürünleri fiyat artışları etkili olmuş, sebze-meyve grubu ise gıda enflasyonunu frenleyici rol oynamıştır. Ulaştırma tarafında ise akaryakıt ve otomobil zamları enflasyonu yükselten kalemlerdir. Buna karşılık giyim grubu enflasyonu yüzde 20 olarak belirlenmiştir, oysa TUİK sepetinde giyim grubundaki bütün kalemlerin fiyat artışları çok daha yüksektir. Kira enflasyonu mevzuat gereği yüzde 12 olarak açıklanmaktadır, oysa bu da gerçekçi değildir. Enflasyon sepetinde de revizyon ihtiyacı görülmektedir."
KOBİLERE FİNANSMAN DESTEĞİ
Çetin, yılbaşında yapılan ve 2021 enflasyonuna dâhil olmayan elektrik ve doğal gaz zamlarının altından kalkılamayacak yük getirdiğini, ücret-fiyat hesaplarını altüst ettiğini söyledi. Satın alma gücünün düşmesi sebebiyle maliyet artışının fiyatlara yansıtılamadığını vurgulayan ATSO Başkanı Çetin, şöyle devam etti: "Firmaların bu ortamda ayakta kalmakta zorlandıkları, kayıt dışılığın ve haksız rekabetin arttığı bu dönemde KOBİ'lere finansman desteği verilmesi de kalıcı bir çözüm olmasa da aciliyet kazanan bir önlem haline gelmiştir. Enflasyondaki bu tırmanmanın geçici olmasını temenni ediyoruz ve firmalarımızın soğukkanlı olmasını istiyoruz. Hükümetin KGF destekli kredi, sübvansiyon ve vergi indirimi paketlerini gecikmeden açıklamasını bekliyoruz. Bu önlemlerin ve istihdam desteklerinin takipçisi olacağız. Yine de bu ortamda kalıcı çözümün belirsizliği azaltacak ve güven verecek nitelikte enflasyonla mücadele planının açıklanması olduğunu ifade etmek istiyorum.”