Avrasya para birimleri dijitalleşecek
Rusya Maliye Bakanlığı Mali Politikalar Müdürü İvan Çebeskov, “dijital ruble” sayesinde, geleneksel Rus rublesinin uluslararası alandaki rekabet gücünün artırabileceğini söyledi.
Çebeskov, Rusya Sanayiciler ve Girişimciler Birliği temsilcileriyle yaptığı toplantıda, Rusya Merkez Bankası’nın dijital ruble kullanımına yönelik attığı adımları değerlendirdi. Dijital para birimlerinin, uluslararası ödemelerde bir araç olarak kullanılmaya başlayabileceğine işaret eden Çebeskov, “Çin “dijital yuan” ile yuanı küresel rekabette güçlendirmek istiyor. Bu konuya daha yakından bakmalıyız. Çünkü dijital ruble de sıradan rublenin yanı sıra dünyanın diğer dijital para birimleriyle rekabet edebilecek” dedi.
MALİ SİSTEMLERİ DEĞİŞTİREBİLİR
“Avrasya Ekonomik Birliği ve dışında kalan ülkelerin dijital rubleye erişiminin basitleştirilmesi gerekir. Böylelikle geleneksel Rus rublesinin de uluslararası alandaki rekabet gücünü artırabiliriz” ifadelerini kullanan Çebeskov, para birimlerinin dijitalleşme sürecinin mali sistemleri kökten değiştirebileceğine işaret etti. Rusya Merkez Bankası tarafından Ekim 2020’de yapılan açıklamada, dijital rublenin tedavüle sokulma sürecinin değerlendirildiği kaydedilerek, “Dijital ruble, nakit ve nakit dışı ödemelerle birlikte yeni, ek bir ödeme biçimi haline gelebilir” denilmişti.
TÜRKİYE BU YIL SAHAYA ÇIKACAK
Çin'in dijital yuan hamlesi geçen yıl Batı'da oldukça yankılanmış Atlantik'in finansal sistem üzerindeki hakimiyetini sarsabileceği yorumları yapılmıştı. Rusya'nın da dijital ruble konusundaki kararlı duruşunun sürdüğü Maliye Bakanlığı yetkilisinin açıklamalarından anlaşılıyor. Hatırlanacağı üzere Çin de Rusya da ABD'nin kontrolündeki SWİFT sistemine altenatif uluslarararası ödeme sistemlerini geliştirdiler. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bünyesinde de geçen yıl bir dijital para çalışması başlatılmıştı. Naci Ağbal da göreve gelir gelmez yaptığı açıklamada bu yılın ikinci yarısında pilot testlere başlamayı hedeflediklerini aktardı.