Avrupa Birliğinden 'Ermenistan' açıklaması: Gerçekçi olmayan beklentiler
AB yetkilisi Usakovs yaptığı konuşmada Ermenistan'ın üyelik konusunda gerçekçi olmayan beklentilere girmemesi gerektiğini ifade etti.


Avrupa Birliği (AB)-Ermenistan Parlamento Ortaklığı Komitesi 4. toplantısında komitenin eş başkanı Nils Usakovs, Ermenistan'a yönelik açıklamalarda bulundu.
Ermenistan'ın resmi haber ajansı Armenpress'in haberine göre, AB-Ermenistan Parlamento Ortaklığı Komitesi 4. toplantısında Ermenistan Ulusal Meclis Başkanı Alen Simonyan konuşma yaptı.
Simonyan, Ermenistan'ın, komşularıyla açık sınırlar ve ortaklık temelinde ilişkiler kurmak istediğini savunarak, “Güvenlik, ekonomi, enerji ve diğer sektörlerin çeşitlendirilmesi temelinde bölge ülkeleri ve güç merkezleriyle dengeli bir politika izlemeye çalışıyoruz. Ayrıca AB üye ülkeleriyle daha yaygın alanlardaki işbirliğimizi de genişletiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Komitenin eş başkanı Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Nils Usakovs da Ermenistan Ulusal Meclisi'nin, Ermenistan'ın AB üyelik sürecini başlatmaya yönelik yasa tasarısını kabul etmesine işaret ederek, AB'nin Ermenistan'la ilişkilerinin tarihteki en yakın seviyeye ulaştığını kaydetti.
'GERÇEKÇİ BEKLENTİLERE GİRMEYİN'
Avrupa Parlamentosunun, Ermenistan ile bağların daha da derinleştirilmesi taahhüdünde bulunduğunu belirten Usakovs, "AB üyeliğine ilişkin her türlü başvurunun gerekliliklere, önceliklere ve kriterlere göre yapılacağı ve değerlendirileceği açıktır." dedi.
Öte yandan Usakovs, Ermenistan'ın, AB üyeliği bağlamında gerçekçi olmayan beklentilere girmemesi gerektiğine işaret etti.
Usakovs, herhangi bir siyasetçinin Ermenistan'ın birkaç yıl içinde AB'ye girebileceğini söylemesinin abartılı bir beklenti olacağını vurgulayarak, "Bu süreç Letonya, Litvanya, Slovakya ve Çekya'da olduğu gibi yıllar alıyor. Ülkem Letonya yıllar süren çabaların ardından AB'ye girdi, Ermenistan da aynı şekilde (olacaktır). Gerçekçi zaman dilimleri beş, yedi veya on yıl olabilir." ifadelerini kullandı.
ERMENİSTAN'A AB ÜYELİĞİ İÇİN DİĞER İTTİFAKLARDAN ÇIK KOŞULU
Avrupa Parlamentosu Litvanya Milletvekili Rasa Jukneviciene ise Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Paruyr Hovhannisyan'a, Ermenistan'ın AB üyeliği öncesinde mevcut ittifaklardan ayrılması gerektiğini kastederek, "Medeni durumunuz nedir? Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ile resmi olarak hala evli olduğunuzu düşünüyor musunuz? Rusya Federasyonu ile evliliğinizin durumu nedir? Çünkü boşanmadan yeni bir evlilik yapamazsınız." ifadelerini kullandı.
Hovhannisyan, soruya, "(Bu) Evlilik konusu çok kez gündeme geldi. Bu zorlu dünyada ulusal çıkarlarımızı koruyabilmek için yaklaşımımızın pragmatik olması gerekiyor. Aslında biz çeşitli ülkelerde evliyiz." diyerek yanıt verdi.
Ermenistan'ın Avrupa Birliği-Ermenistan Kapsamlı ve Gelişmiş Ortaklık Anlaşması'ndan (CEPA) en iyi faydayı sağlamaya çalıştıklarını kaydeden Hovhannisyan, "Biz en yakın dosta (Rusya) bile bağımlı olmanın iyi bir şey olmadığını anlıyoruz. Avrasya Ekonomik Birliğine girdiğimizde de evlilik ilişkileri konusunda çeşitli tartışmalar yaşandı." ifadesini kullandı.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.