Avrupa Birliği çırpınıyor: Rusya'ya 16. yaptırım paketi
Avrupa Riyad'daki görüşmelere davet edilmemenin ve genel olarak Ukrayna ihtilafının dışına itilmesinin intikamını yeni tedbir paketleri açıklayarak almaya çalışıyor. Brüksel yaptırımlarla sonuç alamadığını anlamakta zorluk çekiyor.


Avrupa Birliği (AB), Ukrayna ihtilafı nedeniyle Rusya'ya yönelik 16. yaptırım paketi üzerinde anlaştı. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve Rusya'nın arananlar listesinde bulunan Kaja Kallas kararı “memnuniyetle” karşıladı.
Bu son hamlenin Washington ve Moskova'nın Ukrayna ihtilafını çözmeye yönelik somut adımlar atması üzerine gelmiş olması özellikle dikkat çekiyor. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio Riyad görüşmesinden sonra Ukrayna sorununun çözülmesi halinde Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımları kaldırması gerekeceğini belirtmişti.
DÖVİZ REZERVLERİNE KADAR UZANDI
Hem AB hem de ABD, Şubat 2022'de çatışmanın tırmanmasından bu yana Rusya'yı izole etmek için ortak bir çabayla çok sayıda yaptırım paketi getirdi. Önlemler arasında ülkenin Batı finans sisteminden çıkarılması, neredeyse tüm ticaret ve enerji bağlantılarının kesilmesi ve Kremlin'in "hırsızlık" olarak tanımladığı bir hamle olan Moskova'nın döviz rezervlerinin dondurulması yer aldı.
Rus ve Amerikalı yetkililerin üç yıl aradan sonra düzenlediği ilk toplantı, AB içinde tepkilere yol açtı. Çok sayıda üye devlet, Washington'ı Moskova ile diyaloğu yeniden başlatmak ve Brüksel'i müzakerelerden dışlamakla suçluyor.
AB dışişleri bakanlarının pazartesi günü tasarıyı nihai olarak onaylaması bekleniyor.
DAHA SERT

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medyada Brüksel'in öncedec uyguladığı tedbirlerin "daha fazla Rus ham petrolü taşıyan gemiyi hedef alarak" ve "yeni ithalat ve ihracat yasakları getirerek" daha sert bir hale getirildiğini iddia etti.
Financial Times, içeriğine aşina kişilere dayandırdığı haberinde, yeni yaptırımların, AB üyelerinin belirli Rus alüminyum ürünlerini ithal etmesinin "aşamalı" olarak yasaklanmasını içerdiğini bildirdi. Güncellenen yaptırımların 13 bankayı ve Rus ham petrolünü taşımak için kullanılan 73 tankeri ve bireyleri hedef aldığı bildiriliyor. Ayrıca, yeni kısıtlamalar sekiz Rus medya kuruluşunun yayın lisanslarını askıya alacak.
Ocak ayında Brüksel, Rusya'ya karşı mevcut yaptırımları Temmuz sonuna kadar uzattı. Kısıtlamalar halihazırda çok çeşitli sektörleri hedef alıyor ve ticaret ambargoları, seyahat yasakları ve Rus iş insanlarına ve kamu görevlilerine yönelik bireysel yaptırımları içeriyor.
Kremlin, Batı'nın yaptırımlarını yasa dışı olarak niteliyor ve bu sözde tedbirlerin Rus ekonomisini istikrarsızlaştırmadığını veya küresel finans sisteminden soyutlamadığını belirtiyor.