Avrupa Türklere karşı birleşti! Preveze'de ne oldu?
1538 tarihinde Osmanlı Donanması, Cenevizli Amiral Andrea Doria'nın komutasındaki Haçlı Donanması'nı yenilgiye uğratır. Zaferin kazanıldığı gün olan 28 Eylül ise "Deniz Kuvvetleri Günü" olarak kutlanıyor.
1537'de deniz yoluyla elde edilen hızlı fetihler, Hristiyan ülkeleri endişelendirmişti. Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması'nın fethettiği yerler arasında Sire, Egine, Aniye, Bara, İstendil, Kerpe, Kaşot (Çoban) ve Nakşa adalarını alarak Nakşa Dükalığı da bulunuyor. Rumeli'ne doğru genişlemekte olan Osmanlı İmparatorluğu'nu durdurmak üzere Avrupalı devletler büyük bir Haçlı Donanması oluşturmaya karar verir.
Bunun üzerine Papa III. Paulus Şubat 1538'de, Barbaros Hayreddin Paşa'yı durdurmak için İspanyol İmparatorluğu, Venedik Cumhuriyeti, Ceneviz Cumhuriyeti, Papalık Devleti ve Malta Şövalyeleri kuvvetlerinden Kutsal İttifak adını verdiği bir Haçlı donanması oluşturdu.
TÜRKLERİ KARŞISINDA GÖRÜNCE ŞAŞIRDI
27 Eylül'ü 28 Eylül'e bağlayan gece İnebahtı'ya doğru saldırı düzenleme amacında olan Haçlı Donanması, şafak sökerken Türklerin üzerilerine doğru geldiğini görünce çok şaşırmıştır.
İki donanma nihayet 28 Eylül 1538'de karşı karşıya gelir ve birbirlerine nişan alır. Havanın rüzgarlı olmaması yüzünden Haçlıların ağır silahlara sahip gemileri hareketsiz kalmıştı. Osmanlı kadırgaları tarafından kuşatılan gemi ele geçirildi.
Y şeklinde dizilişe sahip olan Osmanlı Donanması, 128 gemiyi batırdı, yok etti veya ele geçirdi. Muharebede yaklaşık 3 bin Haçlı esir alındı. Buna karşılık Osmanlı Donanması hiçbir gemisini kaybetmedi ancak 400 şehit verdi.
SAVAŞ ALANINDAN KAÇTI
Ertesi sabah ise İspanyol-Ceneviz gemilerini riske atmak istemeyen Doria, Venedik, Papalık ve Malta komutanlarının savaşa devam etme çağrılarına kulak asmadan savaş alanından kaçtı. Ancak bir kısım tarihçiler, Doria'nın yalan söylediğini ve asıl gayesinin kendi gemilerini riske atmak istememesi olduğunu ifade ederler.