Avrupa’daki Türkler ‘Memleket Yolu’nda
Yıllık izinlerini geçirmek üzere yaşadıkları ülkelerden yola çıkan gurbetçilerin memleket yolculuğu başladı. Avrupa'dan Türkiye'ye geçiş yapılan sınır kapılarında hareketli günler yaşanıyor
Avrupa’da yaşayan Türklerin sıla yolculuğu başladı. Emekli ya da okul çağında çocuğu olmayan Türklerin bir kısmı haziran ayı başında Türkiye’ye gelmeye başladı. Okulların tatil edilmesi ile yoğunluk daha da artacak. Özellikle Kapıkule Sınır Kapısı olmak üzere Avrupa'ya açılan diğer sınır kapılarında gelecek haftadan itibaren temmuz sonuna kadar yoğun geliş trafiği ön görülüyor.
Almanya'da Türklerin yoğun yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde okullar 22 Haziran Perşembe günü tatile girecek. Bu süreçte yaklaşık 1 milyon Türkün yaşadığı eyalette yıllık izinlerini geçirmek için baba ocağına gelmeyi planlayanlar yola çıkacak.
Edirne Valiliği koordinasyonunda sınır kapılarındaki yoğun trafiğin herhangi bir aksamaya neden olmaması amacıyla önlemler bu yılda alındı. Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı sınır kapılarında dönemsel olarak oluşan yoğunluğun karşılanması için hem gümrük hem de emniyet personeli takviyesi yapıldı.
ARABALI TREN YOLCULUĞU
Avrupa’dan Türkiye’ye gelmek isteyenlerin bir kısmı da yolculuğunu arabalı trenle yapıyor. Uzun saatler süren sıla yolculuğunu direksiyon başında yorularak geçirmek istemeyen gurbetçiler, araçlarını vagonlara yükledikten sonra Türkiye'ye gelene kadar rahat ve konforlu şekilde seyahat edebiliyor.
Avusturya Villach'tan Türkiye'ye yolculuğunda 1400 kilometre yol alan tren Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan ve Bulgaristan güzergahından Kapıkule Tren Garı'na ulaşıyor. Gümrükteki işlemlerin ardından Edirne merkezindeki Ayşekadın Garı'na gelen trenin, kalkış ve varış noktası arası yaklaşık 32 saat sürüyor.
'BAYRAK, MİLLET VE DEVLET BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'
Avusturya'dan yola çıkarak Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan Nihat Oyantaş, AA muhabirine Türkiye'ye ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Oyantaş, "Vatanımızı çok özlüyoruz. Sınırdan geçince çok mutlu oluyoruz." dedi. Almanya'dan gelen Osman Yıldırım da Türkiye'ye her gelişinde farklı duygular yaşadığını ifade etti.
Tatilleri dört gözle beklediklerini belirten Yıldırım, "Türkiye'yi vatanımı çok seviyorum. Bayrak, millet ve devlet bizim için çok önemli. Ülkemiz çok güzel. Bazı kıymetini bilmeyenler var ama Türkiye'miz çok güzel." diye konuştu.
TÜRK POLİSLERİ GÖREVDE
Türk vatandaşların Sırbistan’da yoğun olarak kullandığı sınır kapılarında Türk Polisleri göreve başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, "Sıla Yolu Projesi" kapsamında görevlendirdiği Türk polisi Sırbistan, Bulgaristan, Macaristan ve Hırvatistan sınırlarındaki kapılarda görevyapıyor. Proje kapsamında, Sırbistan sınır kapılarında görevli Türk polisleri, kapılardan geçen yıllık ortalama 2 milyon Türk gurbetçinin işlemlerini kolaylaştırırken diğer yandan da düzensiz göç ve sahte belgeyle seyahatin önlenmesi için mesai yapmaya başladılar. Türk Polisi'yle birlikte Yurtdışı Türkler Topluluğu da sınırlarda Avrupalı Türk'lerin yanında olmaya yaz sezonu boyunca devam edecek.
HAVAALANLARINDA YAZ PANİĞİ
Geçen yıl personel eksikliği nedeniyle yaz tatili sırasında büyük kargaşa meydana gelen Almanya’nın havalimanlarında, yine aynı durumun yaşanmasından endişe ediliyor. Geçen yıl yaz sezonunda personel yetersizliği sebebiyle çok sayıda uçuşun iptal olması, bavulların geç ulaşması, "Bu yıl da aynı sıkıntı ile karşı karşıya kalacak mıyız" sorusunu gündeme getirdi.
Alman Havalimanları Birliği (ADV) Genel Müdürü Ralph Beisel, sezona yoğun şekilde hazırlanıldığını, geçen yıl personel yokluğu nedeniyle yaşanan sıkıntıların tekrar etmeyeceğini söyledi. Frankfurt Havalimanı sözcüsü 2022'de 2500 personelin işe alındığını, 850 kişinin daha işe alınacağını kaydetti. Düsseldorf Havalimanı'ndan da benzer açıklama geldi.
KARAYOLU İLE TATİLE GİDECEKLERE UYARILAR
AHMET KORKMAZ / HOLLANDA
Hollanda'daki Randstad kaza uzmanlığı bürosundan Ethem Emre, tatil dönemi yaklaşırken AB ülkelerinden karayolu ile Türkiye'ye gideceklere önemli uyarılar yaptı. Emre maddeler halinde şu tavsiyelerde bulundu:
- Uzun yolculuğa çıkmadan önce aracınızı teknik bakımdan geçirin
- Zorunlu olmadıkça hafta sonu yola çıkmayın
- İki saat araç kullandıktan sonra mutlaka mola verin
- Aracınızda kılavuz (Navigasyon) olmasına rağmen, yol haritasını ihmal etmeyin
- Issız yerlerde duraklayıp, mola vermeyin
- Yanınızda gereğinden fazla nakit para bulundurmayın
- Yanınızda on bin avrodan fazla nakit para varsa bunu gümrük kapılarında beyan etmeniz gerekiyor (aksi taktirde paranıza el konulur)
YANINIZDA OLMASI GEREKEN BELGELERİ GÖZDEN GEÇİRİN
- Pasaportların en az altı ay süresi olması lazım
- Ehliyetinizi ve geçerlilik süresini
- Aracınızın ruhsat belgesini
- Aracınızın uluslararası sigorta ruhsatını (Yeşil Kart, TR yazan bölümünün açık olup olmadığına dikkat edin)
- TC kimlik cüzdanını
- Sağlık sigorta kartını
SAĞLIK SİGORTASI PAKETİNİZİ KONTROL EDİN
Ethem Emre sağlık sigortası ile ilgili şunları söyledi: “Yola çıkmadan önce kayıtlı olduğunuz sağlık sigortasına Türkiye'ye izine gideceğinizi ve yol boyunca AB üyesi ve AB üyesi olmayan ülkelerden geçeceğinizi bildirin.
Öncelikle sigorta hizmeti aldığınız kuruluştan mevcut sigorta paketinizi kontrol ettirip, eksiklerinizi tamamlamanızı ve sigorta poliçelerinizi iyi okumanızı öneriyoruz değerlendirmesinde bulundu.” Emre sigortaları şu şekilde maddeleştirdi:
TRAFİK SİGORTALARI İLE İLGİLİ KISA BİLGİLER
Hukuk Sigortası
Sadece taşıt sigortanız içinde ek bir sigorta olabileceği gibi, ailenin başına gelebilecek birçok sorun için aile hukuk sigortası paketi de yaptırmak mümkündür. Bu durumda sigorta paketinin içerisinde mutlaka araç hukuku sigortası olmalıdır.
Yurt içi ve yurt dışında yasal haklarınızın takibi için bu sigorta önemlidir. Avukat tutmak gerektiğinde bu sigortanız devreye girecektir.
Kasko Sigortası
Tatil yollarında kaza yapma riski daha yüksek olduğu için, araba ile izine gidecek olanlara kasko sigorta yapmalarını öneriyoruz. Elbette arabayı dikkatli kullanmak gerekir ama "Kaza geliyorum demez!". Kasko sigorta ile araba hasarını sigortalamış olursunuz.
Kazalarda Yolcu Sigortası
Arabanıza ek olarak yapacağınız sigortadır. Kaza anında araçtaki yolcularda kalıcı hasar oluşması ya da ölüm halinde, önceden anlaşılmış miktar tazminat olarak ödenir. Bu sigorta genelde otomatikman yaptırılmakta olup kısmi masrafları karşılamaktadır.
Kaza sonrasında arabadaki yolcuların bedensel yaralanma veya psikolojik incinme (manevî hasar) olarak kaza tazminatını öder. Yurt dışına çıkacak yolcuların bu sigortayı mutlaka yaptırmalarını öneriyoruz.
Seyahat Sigortası
Sağlık sigortanız yaşadığınız ülke sınırları içinde sizin sağlık masraflarınızı karşılar. Yurt dışında olduğunuzda ise sigortanızın kapsama alanı azalır. İstediğiniz hastane ya da doktora gidemeyebilirsiniz ya da bazı ülkelerde sağlık sigortanız geçerli olmayabilir. İzinde yanınıza aldığınız bagaj, karşılaştığınız bir hasar seyahat sigortası kapsamına girer. Seyahat sigortasını gideceğiniz yerlere göre, Türkiye’nin tümünü kapsayacak şekilde bir sigorta yaptırmanızı öneririz.
Yurt dışında kaza sonrası ne yapmalı?
Trafik kazası her ne kadar arzu edilmeyen bir durum olsa da kaza geliyorum demez. Trafik kazalarında, kaza formunu (European claim form) iki tarafın da doldurması ve imzalaması hukuken zorunludur; Türkiye için de geçerlidir. Bazı ülkelerde farklı kurallar söz konusu olabilmektedir. Yurt dışında geçerli olan Uluslararası sigorta ruhsatı 'Yeşil Kart' mutlaka yanınızda bulunmak zorundadır.
Kaza yapıldığında önerilerimiz:
- Aracınızın sigortasının kayıtlı olduğu ülkenin alarm merkezini arayın.
- Anlaşamama durumunda kayıtlı olduğunuz ülkenin otomobil klübü ya da SOS yurt dışı hizmetleri size yardımcı olacaktır. Genelde sigortaların kaza yaptığınız ülkelerde temsilcilikleri vardır.
- Polis ya da güvenliğe haber verin, yaralanmalarda mutlaka polis raporu isteyin.
- Okuyamadığınız, anlayamadığınız durumlarda formları imzalamayın.
- Kaza yeri ve her iki aracın resimlerini çekin, hatta yaralanmaları da.
- Tanıkların bilgilerini alın.
- Hastaneden sağlık raporu isteyin.
- Sigortanıza kaza haberini iletin ve kayıt altına alınmasını sağlayın.
- Yaptığınız maddî harcamaların belgelerini saklayın.
- Yaralanmalarda kaza haklarınızın aranması için zamanında başvuruda bulunun.
- Sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin.
Kaza sonrası haklarınızın savunulması için başvuruda gecikmeyin