Avrupa'nın aynalarını güneş enerjisiyle üretecek
Türkiye'nin ilk bin ihracatçı firması arasında yer alan Europen yakın zamanda halka arz oldu.
Halka arz sonrası üretim hedeflerini anlatmak üzere bir grup gazeteciyi Eskişehir'deki fabrikasına davet eden Europen Yönetim Kurulu Başkanı Nebi Hatipoğlu, buradan sağladıkları kaynağı yeni tesis yatırımına harcayacaklarını anlattı. Biz de Hatipoğlu'nun davetlisi olarak Eskişehir'deki basın toplantısına katıldık. Hatipoğlu ve şirket yöneticilerinin fabrika ziyaretlerimiz sırasında verdikleri bilgilere göre, Avrupa'nın önde gelen perakendecilerinden IKEA'ya ayna üretmek için Eskişehir'de 5 milyon avro başlangıç yatırımı yeni bir tesis kurulacak. Tesis 2023'te faaliyete geçecek. Böylece var olan ayna üretim kapasitesi artırılacak. IKEA, salgından önce başladığı tedariğini yakın coğraflara kaydırma stratejisi sayesinde Türkiye'ye yönelen markalardan oldu. Bu sayede Türkiye'deki tedarikçiler de bu talebe yanıt vermek için ilave yatırımlara girişti.
SPK ÇOK TİTİZ DAVRANIYOR
Şirket halihazırda beş fabrika ile üretim yapıyor. Cironun yüzde 73'ü de ihracat gelirlerinden oluşuyor. Bin 600 kişiye istihdam sağlanıyor. Bildiğimiz plastik doğrama kapı ve pencerelerin haricinde buzdolabı ve fırın camları da üreten şirket, büyük beyaz eşya firmalarına tedarik sağlıyor.
Hatipoğlu, bizlere yaptığı sunumda, "Halka arzdan elde ettiğimiz geliri yeni fabrikalara ve yeni fabrikaların işletme sermayelerine aktaracağız." bilgisini verdi. Bunun yanında şirket yöneticileri halka arz süreçlerinde SPK'nın çok titiz davrandığını uzmanların tesisleri gezerek incelemeler yaptıklarını aktardılar.
YÜZDE 25'İNİ GES'TEN ALACAK
IKEA, FRUİL, SMEG gibi dünyanın en büyük firmalarına işlenmiş cam ihracatı yaptıklarını ifade eden Hatipoğlu, artan enerji maliyetleri karşısında çözümü yenilenebilir kaynaklardan kendi enerjilerini üretmekte bulduklarını anlattı. Aylık elektrik faturalarının son birs yılda 5.5 kat arttığına değinen Hatipoğlu, “GES (güneş enerji santrali) işine çok çalıştık. Geçen yıl 11 megawat GES anlaşması yaptık. İlk etabı ağustos sonunda devreye girecek. Yıl sonuna kadar bu 11 megavatı tamamen devreye alacağız ve toplam elektriğimizin yüzde 25’ini karşılayacağız. Önümüzdeki dönemde 20 megavat daha yatırım yapmayı düşünüyoruz. Çatılar yeterli olmuyor. Belirlenen alan da kurulum izni çıkmasıyla GES yatırımını artıracağız." bilgilerini verdi.
CAM FİYATI BAŞA BAŞ OLDU
Öte yandan Europen'in en önemli girdisinin cam olduğunu ve doğal gaz fiyatları arttıkça cama da zam geldiğine dikkat çeken Nebi Hatipoğlu, cam ham madde tedariğinde sıkıntılar yaşandığını, doğal gazda fiyatlarındaki artışlar yüzünden Şişecam'ın cam fiyatlarının Avrupa’daki üreticilerle neredeyse başa baş hale geldiğini bildirdi. Hatipoğlu, "Yükselen fiyatlarla cirosal anlamda ihracatımız arttı ama ham madde fiyat artışlarına baktığınız zaman şu anda Türkiye'nin ihracatı düşüyor. Camı eskiden 2 avroya alıyorken şimdi 4 avroya alıyoruz.” dedi. Şirket yöneticileri de Merkez Bankası'nın ihracat dövizlerinin yüzde 40'ını TL'ye çevirme uygulamasının bankaların bürokratik işlemleri yüzünden uzun sürdüğünü, ham madde temin etmek için yeniden döviz almak gerektiğinde al-sat kur makası farkı yüzünden ilave maliyetlerle karşı karşıya kaldıklarını söylediler.
YEREL GAZETEYE YATIRIM YAPTI
Europen'in kuruluş hikayesini de anlatan Nebi Hatipoğlu, işin 1965 yılında dedelerinin Eskişehir'de açtıkları cam dükkanı ile başladığını 1984'ten sonra ise ısı cam fabrikasını kurmakla imalat tarafına da adım attıklarını bildirdi. Ailenin Bulgaristan'tan göçtüğünü belirten Hatipoğlu, yakın zamanda Eskişehir'in köklü basın kuruluşlarından Milli İrade Gazetesi'ni satın alarak medya sektörüne de adım atmış.