Avrupa’nın uyuşturucu sorunu büyüyor Europol: Kokain dalgası var
Avrupa Polis Teşkilatı Europol'e göre, Avrupa bir "kokain dalgasına" sürüklendi. Özellikle Avrupa’nın üretimde ön plana çıktığı belirtilirken, küresel anlamda suç örgütlerinin işbirliğinin arttığı vurgulanıyor
Avrupa’yı zehirleyen uyuşturucu, bölgede etkisini artırmaya devam ediyor. Bazı bölgelerde kullanımın bile yasal olduğu uyuşturucunun bu seneki bilançosu belli oldu. Yapılan araştırmada özellikle kokain üretiminin artarak büyüdüğü ortaya çıktı. Kolluk kuvvetleri, sorunun büyük olduğunu, organize suç grupları tarafından kokain kaçakçılığı olduğunu kabul ediyor.
BİR YILDA 240 TON KOKAİN
7 Ekim tarihinde altı Batı Avrupa ülkesinden Adalet Bakanları Hollanda’nın başkenti Amsterdam'da bir araya geldi ve uyuşturucu kaçakçılığı sorunlarının ardından giriş limanlarını daha güvenli hale getirme sözü verdi. Toplantıya Fransa, Almanya, Belçika, İspanya, İtalya ve Hollandalı bakanlar katıldı.
Europol İletişim Şefi Jan Op Gen Oorth Amsterdam’da yaptığı basın açıklamasında, "Son dört yılda, Batı Avrupa'da her yıl arka arkaya rekor ele geçirme vakaları gördük ve 2021'de en az 240 tondan fazla kokain ele geçirildi. Yani piyasada çok fazla kokain var" ifadelerini kullandı. Oorth ayrıca çeşitli organize suç şebekelerinin düşünülenden daha iyi bir şekilde organize olduğunu ve şiddete gözle görülür şekilde daha fazla başvurduğunu belirtti.
UYUŞTURUCU TARLALARI EN AZ YÜZDE 43 BÜYÜDÜ
Güvenlik yetkilileri, Birleşmiş Milletlerin uyuşturucu tarlalarının 2020'den bu yana en az yüzde 43 büyüdüğünü söylediği Peru ve Kolombiya gibi Latin Amerikalı ortaklarla bağları güçlendirmeyi kabul etti.
Kolombiya dünyanın en büyük kokain üretilen ülkesi ve buradaki ürünün çoğu ABD ve Avrupa'ya dağıtılıyor. Mayıs ayında yayınlanan bir AB raporu, kıtadaki şiddeti körükleyen rekor düzeyde uyuşturucu kaçakçılığı olduğunu belirtti. Ayrıca Europol kokain kaçakçılığının Avrupa'da yılda 5,7 milyar avro gelir yarattığını açıkladı.
ON MİLYONLARCA KİŞİ KULLANIYOR
6 Mayıs’ta yayımlanan Europol ve AB Uyuşturucu Ajansı (EMCDDA) raporu, 2022 yılındaki yüksek uyuşturucu kullanımını gözler önüne seriyor.
Raporun genel değerlendirmesine göre AB genelinde uyuşturucu erişimi ve kullanımı yüksek düzeylerde seyretmeye devam ediyor. Ülkeler arasında kayda değer farklılıkların mevcut olduğu belirtilirken, AB’deki (15-64yaş) yetişkinlerin 83,4 milyonunun veya yüzde 29’unun daha önce yasa dışı uyuşturucu kullandığı ve bildirilen kullanım oranının erkeklerde (50,5 milyon) kadınlara kıyasla (33 milyon) daha fazla olduğu tahmin ediliyor. 22 milyondan fazla Avrupalının ise geçen yıl içerisinde kullandığını bildirdiği esrar, hâlâ en çok tüketilen uyuşturucu madde.
YENİ GÜVENLİK TEHDİTLERİ
EMCDDA raporunda kokain ve metamfetamin pazarlarına derinlemesine bakıldığında yeni tehditlerin yaratıldığına dikkat çekiliyor. Raporda Avrupa'da artan üretim faaliyetleri ve dünya çapındaki suç grupları arasındaki işbirliğinin yeni güvenlik tehditleri yarattığına ve uyuşturucu pazarının genişlediğine işaret ediliyor.
KOKAİN VE METAMFETAMİN PAZARI
Yeni analizler, üretim ve ticaretten, dağıtım ve kullanıma kadar tedarik zincirindeki alanları kapsıyor. Raporda AB'de büyük ve genişleyen bir kokain ve şu anda küçük ama istikrarlı bir şekilde büyüyen metamfetamin pazarına dikkat çekiliyor. Ayrıca raporda, üretim süreçlerindeki ve kimyasal öncülerdeki yeniliklerin ve tüketiciler için tehlikeli olabilecek, büyüyen bir ürün yelpazesinin yarattığı artan tehdide karşı da uyarıda bulunuluyor.
SUÇ ŞEBEKELERİ KAÇAKÇILIKTA AKTİF
Europol İcra Direktörü Catherine De Bolle, yasa dışı uyuşturucu ticaretinin AB'de ciddi ve organize suçların en büyüğü olmaya devam ettiğini belirtti. De Bolle Europol'e bildirilen uluslararası düzeyde faaliyet gösteren suç şebekelerinin ise yaklaşık yüzde 40'ının uyuşturucu kaçakçılığında aktif olduğunu söyledi.
EMCDDA Direktörü Alexis Goosdeel ise yeni raporların, Avrupa ve uluslararası suç örgütleri arasındaki daha yakın işbirliğinin arttığını, daha çeşitli ve dinamik bir uyuşturucu pazarından kaynaklanan büyüyen bir tehditle karşı karşıya olunduğunu söyledi. Goosdeel bunun sonucu olarak da, rekor düzeyde uyuşturucuya ulaşıldığını, şiddet ve yolsuzluğun arttığını belirtti. Goosdeel, piyasadan gelen sinyallere karşı daha hassas olunması ve yalnızca Avrupa'da değil, aynı zamanda üretici ve transit ülkelerdeki uluslararası ortaklarla daha koordineli olunmasına vurgu yaptı.
HOLLANDA VE BELÇİKA’DAKİ ÜRETİM YERLERİ
Raporda, Batı Avrupa’daki büyüyen üretim yerlerine dikkat çekiliyor. Avrupa’da metamfetamin üretiminin küçük ölçekli yerel “mutfak” tarzı laboratuvarlarla karakterize edildiği belirtilen raporda,“Ancak, yakın zamanda Hollanda ve Belçika’da farklı bir üretim yöntemi kullanan büyük ölçekli tesisler tespit edilmiştir. Bu alanda, yeni imalat süreçlerini kullanarak büyük miktarlarda metamfetamin üretmek için Avrupalı ve Meksikalı suçlular arasında iş birlikleri yapıldığı bildirilmiş ve bu iş birliklerinde orta ila büyük ölçekli yasa dışı laboratuvarlarla bağlantılar tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.
AVRUPA’NIN KÜRESEL TEDARİKTEKİ ROLÜ
Raporda Avrupa’nın küresel metamfetamin ağında önemli rol oynadığı belirtiliyor. “Metamfetaminin Avrupa dışındaki ülkelerde oldukça kârlı pazarlara ihraç edilmek için üretilmesiyle birlikte Avrupa’nın artık küresel tedarikte daha önemli bir rol oynadığına dair endişeler ortaya çıkmaktadır” ifadelerinin kullanıldığı raporda, bu üretimin, artık AB’deki tüketim üzerinde de etkili olmaya başlayabileceği belirtiliyor. Buna bağlı olarak Çekya ve Almanya dâhil olmak üzere birkaç AB ülkesinin, yakın zamanda tespit edilen metamfetaminlerden bazısının kaynağının Hollanda olabileceği bildirildi