HDP’yi kapatmayan AYM yetkilerini ihmal suçu işliyor!
Anayasa Mahkemesi (AYM) 3 yıl geçmesine rağmen HDP kapatma davasını karara bağlamadı. Av. Nusret Senem, ‘Dava sürüncemede kaldı çünkü AYM, siyasi ortamı dikkate alıyor.’ dedi
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının HDP’nin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesindeki (AYM) davası gündemde… 21 Haziran 2021 tarihinde iddianamenin kabul edilmesiyle birlikte kapatma davası süreci başlamıştı. Ancak 3 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen dava karara bağlanamadı.
Dosya son olarak esas hakkındaki raporunu hazırlaması için AYM raportörüne gönderildi. Raportör bu konuda raporunu hazırladıktan sonra bu rapor Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılacak. Daha sonra da AYM Başkanı toplantı için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan AYM heyeti karara bağlayacak. Toplantıya katılan üyelerin 3’te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10’unun oyuyla karar verilebilecek.
‘UZUN SÜRMESİNİN NEDENİ SİYASİ’
Kapatma davasında uzayan süreçle ilgili olarak Aydınlık’a konuşan Vatan Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Avukat Nusret Senem, şunları söyledi:
“Bu kadar yoğun ve somut delile rağmen AYM hala neyi bekliyor? Bu soruyu biz de kamuoyu gibi soruyoruz. Geçen yıllarda HDP hakkında 4 kez Anayasa Mahkemesine dava açılması için Yargıtay Başsavcılığına başvurarak suç duyurusunda bulunduk. O talepler de dikkate alınarak açılan dava şu anda hala raportörde görünüyor.
"Raportöre sevk edilmesinin üzerinden 1 yılı geçti. Davanın sürüncemede bırakılması, AYM çoğunluğunun bu dava ile ilgili daha önce verdiği bazı ara kararlardan ötürü olabilir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı aynı zamanda partinin Hazine yardımına tedbir konulmasını istemişti. Mahkeme önce reddetmişti bu talebi. Daha sonra bu konuda verilen kabul kararı kısa süre sonra kaldırılmıştı. Davanın bu kadar uzun sürmesinin nedeni tamamen siyasidir.
‘BAHÇELİ’DEN SONRA ELLERİ RAHATLADI’
“Ne CHP ne iktidar kanadı HDP’nin kapatılmasına yakın durmuyorlar. Böyle bir siyasi baskı altında kapatma kararının da verilmesi zorlaşıyor. Hukukun bir kenara atıldığı bir olaydır bu. Geçmişte çok sayıda kapatma davasına vekil olarak katıldık. Refah Partisi kapatma davasıyla ilgili bizim genel başkanımızın suç duyuruları da önemli olmuştu. AK Parti ile ilgili 7-8 ayda karar verilmişti.
"O halde bu dava neden bu kadar sürüncemede bırakılıyor? AYM siyasi ortamı da dikkate alarak karar vermek istemiyor. Bahçeli’nin ‘İmralı ile görüşülsün.’ ifadelerinden sonra, bu partinin en çok kapatılmasını isteyen partilerden birisinin de bu hale gelmesinden sonra, AYM’nin eli iyice rahatlamıştır.
‘DEM PARTİ HDP’NİN DEVAMI NİTELİĞİNDE’
“DEM Partililerin Öcalan ile görüşmelerinden sonra herhalde dava daha da sürüncemede bırakılacak. Bu durumu, Türk hukukunun ayaklar altına alınması, Anayasa’nın 68. ve 69. maddelerinin rafa kaldırılması olarak değerlendirmek doğru olur. AYM üyeleri yetkilerini ihmal suçunu işliyorlar. Ama tabi onları yargılayacak bir makam da yok.
"Bu nedenle yeni yılda HDP ile ilgili daha çok konuşacağımız bir ortam olacak. DEM Parti de HDP’nin devamıdır. DEM Parti ile ilgili olarak da kapatmayı gerektiren filler nedeniyle, terör faaliyetlerinin odağı olması nedeniyle Vatan Partisi Merkez Hukuk Bürosu, kapatma talepli başvurusunu yaptı. Bu başvurunun değerlendirileceği kanaatindeyim. Başsavcılık geçmişte de elini taşın altına koydu. Fakat Anayasa Mahkemesi bunları dikkate almadı. Anayasa Mahkemesi bundan sonra bir karar verse de o kararın bir hükmünün olmayacağı bellidir.”