Ayçiçeği kuraklıktan küçük kaldı
Trakya’da aşırı sıcaklar ve kuraklığın ayçiçeğinde verim ile kaliteyi düşürmesi öngörülüyor. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üstünde seyretti ve ayçiçeğinin gelişim döneminde beklenen yağmurlar yağmadı.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadul Önemli, aşırı sıcakların ayçiçeğini olumsuz etkilediğini söyledi. Önemli, Trakya’daki ayçiçek üreticilerinin bu yıl daha önce yaşamadıkları verim ve kalite kayıpları yaşamaya başladığını ifade etti. Önemli, “Bu sene aşırı sıcaklıklar nedeniyle ayçiçeğinde verim ve kalite kaybı oluşuyor. Normalde ayçiçeğini istediği sıcaklıklar 25-28 derece. Yetişme mevsiminde de 300-400 milimetre yağış düştüğünde dekarda 350-400 kilogram verim elde etmek mümkün. Bu sene sıcaklıklar 40 dereceye çıktı ve ayçiçeğinin yağış istediği dönemde yağış olmadı. Yağış almayan yerlerde verimlerde yüzde 70 düşüş bekleniyor. Ayçiçeğinde yüzde 45-50 olan yağ oranları yüzde 35’lere düşecek. Trakya’da 2 milyon dekar alanda ayçiçeğinde olumsuzlukla karşılaşılacak.”
YAĞIŞLAR HUBUBAT VERİMİNİ İKİYE KATLADI
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı 4. büyük işletme olarak Kırşehir’de faaliyet gösteren Malya Tarım İşletmesinde, yeterli ve düzenli yağışların etkisiyle hububat verimi büyük ölçüde arttı.
Malya Tarım İşletmesi Müdürü Ahmet Gezer, işletmenin arazi büyüklüğünün 218 bin 828 dekar olduğunu ve bu alanın yaklaşık 157 bin dekarında bitkisel üretim yapıldığını söyledi. Yaklaşık 20 biçerdöver ve 12 kamyonla temmuz ayı sonunda başlanan hububat hasadının tamamlanmak üzere olduğunu belirten Gezer, şunları kaydetti: “2023 yılında yağışların yeterli ve düzenli olması verime büyük katkı sağladı. Dolayısıyla hububatta yüzde 100’ün üstünde bir verim artışı olduğunu görüyoruz. Geçen yılki üretimimiz 11 bin ton iken, 2023 yılında 27 bin ton rekolte bekliyoruz.”