Ayçiçeği tarlalarında tırtıl salgını: Tekirdağ’da 70 bin dönümde etkili
Trakya’da ayçiçeği tarlalarında etkili olan çayır tırtılına karşı mücadele sürüyor. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’nde çayır tırtılı görülen ayçiçeği tarlalarında incelemede bulundu.
Pakdil, Tekirdağ ziyareti kapsamında Valilik toplantı salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldı.
‘POPÜLASYONDA PATLAMA OLDU’
Pakdil, toplantının ardından Bıyıkali Mahallesi'nde çayır tırtılının görüldüğü ayçiçeği tarlalarında inceleme yaptı, çiftçileri dinledi. Pakdil, çayır tırtılının tamamen kontrol altına alındığını söylemenin şu an için mümkün olmadığını ifade ederek, "Sahada arkadaşlarımız yeni etkilenen alanları da geziyor. Yeni etkilenen alanlar olursa orada da ilaçlama çalışması yapılacak. Mücadelede tam sonucu görmek için birkaç güne daha ihtiyacımız var. İllere göre değişiyor ama Tekirdağ'da 70 bin dönüm alanda etkili. Bunun da büyük kısmı ilaçlandı. Yeni bir yayılma olup olmadığını takip ediyoruz. Bu çalışma sadece bu seneye yönelik bir çalışma değil. Bu sene popülasyonda bir patlama oldu. Bunu fark ettik çiftçilerimizle birlikte mücadelesini yapıyoruz" dedi.
‘KAYIBI TAHMİN ETMEK ZOR’
Pakdil, ilaçlama çalışmalarının sonucunun birkaç güne kadar görüleceğinin altını çizerek, şunları söyledi:
"Rekolte kaybı olup olmadığını tahmin etmek henüz erken olur. Ürüne ne kadar zarar verdiğini görmek için biraz daha beklemek lazım. Geçen sene ile bu yılı mukayese edecek olursak ülke sathında ayçiçeğinde bir düşme beklemiyoruz. Tekirdağ'da 70 bin dönüm tabi bunda değişik derecelerde etkilenme var, bu 70 bin dönümün hepsi elden çıkmış değil. Mutlaka az etkilenen var, çok etkilenen var."
‘BİTTİ DİYEMEYİZ’
Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Maltepe köyündeki ayçiçeği tarlasını da gezen Pakdil, üreticilerle sohbet etti. Pakdil, gazetecilere yaptığı açıklamada, üreticilerin çayır tırtılına karşı hızlı bir şekilde önlem alıp çevreye duyarlı bir şekilde mücadele verdiğini söyledi. Ekiplerin inceleme çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Pakdil, "Anında bitti' şeklinde değerlendirmek yanıltabilir. Birkaç gün daha takip eder arkadaşlar ama Edirne'de ve Kırklareli'nde de durum benzer. İnşallah Tekirdağ'da da bu hale gelir diye bekliyoruz" dedi.
EDİRNE VE KIRKLARELİ’NDE KONTROL ALTINDA
Edirne’nin ardından Kırklareli’ne geçen Pakdil, Babaeski’ye bağlı Pancarköy’deki ayçiçeği tarlasını gezdi. Dron ile ilaçlamaya yönelik problemin çözülmesi, hangi ilaçların kullanılacağı noktasında çalışmalar yaptıklarını ve tavsiyeleri değerlendirdiklerini aktaran Pakdil, bölgede durumun kontrol altında olduğunu söyledi.
Edirne ve Kırklareli'nde çayır tırtılı sorununun hemen hemen bittiğini dile getiren Pakdil, "Takibe devam ediyoruz. Yeni bir nokta olur mu diye arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyorlar. Orada da gerekli tedbirler alınıyor. Şunu ifade etmek isterim ki çok iyi organize olmayı başardık. Gerek kamu tarafı olarak gerek sivil örgütler, çiftçi örgütleri, ziraat odaları, çiftçilerimiz, il müdürlüklerimiz, valiliklerimiz bu konuda çok iyi bir tepki gösterdiler, bir araya geldiler, sırt sırta, omuz omuza verdiler ve güzel bir netice aldılar" diye konuştu.
Bir gazetecinin "Çayır tırtılının rekolteye etkisine nasıl olacak?" sorusunu yanıtlayan Pakdil, "Zarar verdiği alanlar var. Çok az olmakla birlikte ama var. Tamamen yok dersek gerçeği ifade etmemiş oluruz ama rekolte açısından baktığınızda ülkenin toptan üretimi olarak anlıyorum bu soruyu o noktada bir eksiklik olmayacak" dedi.
ÇANAKKALE VE ESKİŞEHİR’DE DE TIRTIL MÜCADELESİ BAŞLADI
Çanakkale'de 7 ilçedeki bazı ayçiçeği tarlalarında görülen çayır tırtılı zararlısına karşı ilaçlama yapıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, çayır tırtılının, uygun dönemde mücadele yapılmadığı takdirde yeşil aksamın tamamını yiyerek ürüne büyük zarar verdiğinin aktarıldı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Yapılan arazi tespit çalışmalarında Eceabat, Gelibolu, Biga, Lapseki, Yenice, Çan ve merkez ilçedeki bazı köylerde çayır tırtılı erginine rastlandı. Larva tespit edilen köylerde yer aletleri ile kimyasal mücadele çalışmalarına başlanmıştır. Şu anda Ezine, Ayvacık, Bayramiç, Bozcaada ve Gökçeada ilçelerimizde zararlıya rastlanmamıştır."
ESKİŞEHİR’DE 6 BİN 750 ALANDA ETKİLİ
Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre de müdürlüğün teknik personeli tarafından yapılan incelemeler ve üreticilerden gelen bilgiler sonucu yaklaşık 6 bin 750 dekar alanda bulaşıklık tespit edildi. Tespit çalışmaları sonrasında zararlıyla mücadeleye başlandı. İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, şunları kaydetti: "Üreticilerimiz ve teknik personelimiz kol kola bu zararlı ile kararlı bir şekilde mücadeleye devam etmektedir. Uygulanan kimyasal mücadele yanında kültürel mücadele olarak özellikle sonbaharda toprak derin sürülmek suretiyle kışı geçirmek üzere toprağa giren larvalar öldürülmüş olur. Üretimin itici gücü bal arılarının göz önüne alınarak ilaçlama yapılması çok önemlidir."