Ayçiçeği üreticisinin talebi: Gümrük vergisi arttırılmalı
Türkiye ayçiçeği ihtiyacının önemli bölümünü karşılayan Edirne’de hasat başladı. Bu yıl çayır tırtıllarıyla mücadele eden üretici, Trakyabirlik tarafından açıklanacak fiyatın en az 17 lira 50 kuruş olmasını istiyor. Üreticinin en önemli sıkıntısı ise hasat zamanı gümrük vergilerinin sıfır olması.
Türkiye'nin önde gelen ayçiçeği üretim merkezlerinden Edirne'de, üreticilerin hasat mesaisi başladı. Gündöndü olarak da anılan ayçiçeğinde erken ekim yapılan tarlalarda kuruyan ayçiçekleri biçerdöverlerle hasat ediliyor. Edirne'de 1 milyon 300 bin dekarlık alanda üretimi yapılan ayçiçeğinde hasadın yaklaşık bir ay sürmesi bekleniyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, üreticilere bereketli bir hasat dönemi diledi. Verimin ilerleyen günlerde görüleceğini belirten Arabacı, çiftçilerin en kaliteli ürünü üretmek için çaba sarf ettiğini vurguladı.
AYÇİÇEĞİ FİYATI 17 LİRA 50 KURUŞ OLMALI
Hüseyin Arabacı, geçen yıl üreticinin bir ton ayçiçeği satarak 745 litre mazot alabildiğini bu yıl da en azından açıklanacak fiyatla aynı oranda çiftçilerin mazot alabilmesi gerektiğini söyledi. Trakyabirlik’in henüz fiyat açıklamadığını ifade eden Arabacı, bu yıl çiftçinin 745 litre mazot alabilmesi için ayçiçeği alım fiyatının 17 lira 50 kuruş olarak açıklanmasını istedi.
Hüseyin Arabacı, ayçiçeğinde üretim maliyetinin kilogramda 10 ile 11 lira arasında olduğunu yurtdışından gelen ayçiçeği fiyatının da aynı olduğuna dikkat çekti. Hasat dönemlerinde gümrük vergisinin artırılmasını isteyen Arabacı, “Üreticinin mağduriyeti bir an önce giderilmelidir” dedi.
Girdi maliyetlerinin arttığını ifade eden Arabacı şöyle konuştu: “Geçen yıl ayçiçeğinde Trakyabirlik’in alım fiyatı 5 lira 40 kuruştu. Kış dönemine doğru 17 liralara kadar çıktı. Şu an maalesef piyasadaki ayçiçeği fiyatları istenilen oranda değil. Maliyet fiyatına yurt dışından ürün geliyor. Bu dönemde fiyatların bu kadar düşük olması ve aynı zamanda da bakanlığın tam hasat döneminde sıfır gümrükle dışarıdan mal getirmesi maliyetlerimizle uyuşmuyor. Talebimiz bakanlığımızın gümrük vergilerini yükseltmesi ve üreticinin beklentisi doğrultusunda bir fiyat oluşması.”
SİVASLI ÇİFTÇİ AYÇİÇEĞİNE ALIŞTI
Sivas'ta çiftçilerin alternatif ürün olarak yöneldiği ayçiçeğinde ekim alanı son 3 yılda yaklaşık 22 kat genişleyerek 6 bin dekardan 134 bin 500 dekara yükseldi. İl merkezi ve ilçelerde 134 bin 500 dekar alana ekilen ayçiçeğinden bu yıl 45 bin ton rekolte bekleniyor.
Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, tarım arazilerinin boş kalmaması gerektiğini belirterek, illerinde ayçiçeği üretimine büyük ilgi olduğunu ifade etti. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamındaki ürünlerin güncellenmesiyle Hafik ilçesinde de yağlık ayçiçeği ekimine destek verildiğini, böylece bölge çiftçisinin ayçiçeği ekimine başladığını dile getiren Çetindağ, "İl genelinde yaklaşık 134 bin 500 dönümde ayçiçeği ekildi. Bunun 55 bin dönümü çerezlik, kalanı ise yağlık ayçiçeği" dedi.
Çetindağ, şunları kaydetti: "Ayçiçeği çiftçimize yabancı bir ürün ancak Sivas'ta da oluyormuş. Çiftçilerimiz bu ürüne duyarlılık göstererek, ülkemize büyük katkı sağlayacak yağlık ayçiçeği üretimine başladı. İnşallah önümüzdeki sene 250-300 bin dönümü geçecek. Bu bir denemeydi, çiftçimizi buna alıştırdık. Çiftçilerimiz ülkede yoksulluk olmaması, gıda üzerine sıkıntılar yaşanmaması için çalışıyor. Türkiye'de tarımla uğraşan çiftçilerimiz buğdayda, ayçiçeği yağında ve diğer ürünlerde her zaman üretmeye hazır."